URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 19 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Voi nu simțiți că, încet, încet, sportul bihorean se duce la vale? Că, deși acum se dau mult mai mulți bani decât înainte, rezultatele sunt mai modeste? Ne-om fi prostit noi sau s-or fi deșteptat adversarii? Dacă la baschet am ajuns să tremurăm la meciurile cu Voluntarii, care joacă în sala căminului cultural din localitate, înseamnă că am făcut ceva greșit. Sigur, suntem în finală cu Clujul, dar parcă nu mai avem tăria de a aduce titlul acasă...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
27 Octombrie 2011, 16:49

Comisarii de mediu au împărţit amenzi de 3 milioane de lei

Comisarii de mediu au împărţit amenzi de 3 milioane de lei Petrom a primit cea mai mare amendă de la comisarii de mediu din acest an, pentru că în iulie, o conductă de la Schela Suplacu de Barcău s-a spart de două ori în trei zile, scurgându-se ţiţei într-un canal colector ce se varsă în râul Barcău
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Prim-comisarul Gărzii de Mediu Bihor, Călin Mocan, a prezentat joi, într-o conferinţă de presă, rezultatele activităţii din primele trei trimestre ale acestui an. Până acum, comisarii de mediu au efectuat, pe domeniul Controlul Poluării, 237 de controale planificate şi 720 neplanificate, iar pe domeniul Biodiversităţii 137 de inspecţii planificate şi 226 neplanificate. În total, au împărţit amenzi în valoare de circa 3 milioane de lei. "Se pot da mult mai multe amenzi, dar nu acesta e scopul. Scopul e să rezolvăm problemele", a precizat Mocan.

Cea mai mare amendă a luat-o, în acest an, compania Petrom, care a poluat cu ţiţei un canal colector care se scurge în râul Barcău, motiv pentru care a fost amendată cu 100.000 de lei.

Amenzi mari a luat şi Electrocentrale Oradea, care a fost, de altfel, şi un punct des vizitat de comisarii de mediu. "Într-un an mergem cam de patru ori în control la Electrocentrale, anul acesta am fost de 14", a declarat prim-comisarul. Inspecţiile au fost cauzate de fumul gros pe care centrala îl lasă asupra oraşului, emisii cauzate de uzura instalaţiei. Potrivit lui Mocan, emisiile care ies pe coşul Electrocentrale depăşesc frecvent limitele admise de lege, motiv pentru care CET a primit până acum două amenzi: una de 20.000 de lei, iar alta de 50.000 de lei, cea din urmă fiind contestată de companie.

Centrala oraşului e inclusă într-un proiect de modernizare finanţat prin fonduri europene, care prevede, de fapt, construirea unei noi centrale pe gaz. Acest proiect va deveni, însă, realitate, în cel mai fericit caz, în 2013, până atunci centrala actuală având permisiunea de a funcţiona în starea în care se află.

Două amenzi de câte 50.000 de lei a luat şi Nutripork, ferma de porci din cartierul Ioşia, vinovată pentru duhoarea care s-a instalat în ultimii ani în Oradea, îndeosebi în zona vestică a oraşului. "Sper să nu mai avem probleme cu Nutripork. Din punct de vedere al legislaţiei de mediu, sunt în regulă, ei respectând prevederile din autorizaţia integrată de mediu. Dar au curăţat batalurile, au transportat toate dejecţiile", a spus prim-comisarul, care a precizat că, dat fiind că legal n-a avut prea multe de imputat fermei, apelează la bunul-simţ al conducerii.

Nici fosta RAPAS, acum Administraţia Domeniului Public, n-a scăpat de amenzile comisarilor de mediu. Pentru proasta gestiune a deşeurilor şi pentru că nu a amplasat recipiente pentru colectarea selectivă în pieţe, ADP a fost amendată de două ori cu câte 3.000 de lei.

Totodată, comisarii de mediu au aplicat amenzi în cuantum de 175.000 de lei, în cadrul unor controale desfăşurate împreună cu poliţiştii la firmele ce lucrează cu substanţe periculoase.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5772 RON
  • 1 EUR = 4.9756 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON