URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 11 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
14 Martie 2015, 17:45

Colica renală

Colica renală foto: infobraila.ro
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Colica renală este o durere intensă la nivelul regiunii lombare şi abdominale determi- nată de obstacole organice sau funcţionale ale rinichilor şi căilor urinare. Obstacolele organice cele mai dese sunt calculii mobili din litiaza renală, cheagurile de sânge sau frag- mentele de puroi din infecţiile cronice sau tumorile renale, şi stenozele ureterale (modifi- cări ale calibrului ureteral) din tuberculoza renală. Cele funcţionale sunt reprezentate de spasme ale musculaturii căilor urinare, care pot fi independente sau asociate cu obstaco- lele organice. Colica renală este frecvent declanşată de eforturi fizice, trepidaţii şi cure hi- drominerale.

Simptomul dominant este durerea instalată brusc, de obicei lombar, cu iradi- ere înainte şi în jos, spre rădăcina coapsei şi spre organele genitale, cel mai frecvent pe partea obstacolului şi rareori bilateral. Intensitatea este foarte mare şi continuă, cu durată variabilă, de la câteva minute la câteva zile (pacienţii o descriu ca extremă şi inconfunda-bilă). Durerea poate dispare brusc sau progresiv, deseori după eliminarea unui calcul. Al-te simptome sunt urinarea frecventă, urinarea dificilă, usturimi la urinare, senzaţia de uri-nare urgentă, imperioasă şi agitaţia. Diagnosticul poate fi pus exclusiv pe simptomele cli-nice, dar investigaţiile paraclinice (echografia, examenul radiologic, urografia şi unele examene de laborator, ca de exemplu examenul de urină, care poate pune în evidenţă "ni-sip" urinar şi sânge în cantităţi infime) sunt necesare pentru precizarea cauzei şi a conse-cinţelor obstacolului, în vederea stabilirii tratamentului.

ATENŢIE!

Netratată, colica renală se poate complica prin obstrucţia completă a căilor urinare şi apariţia altor boli renale ce pot evolua spre insuficienţă renală. Prezentarea la medic în caz de apariţie a unei dureri mari şi continue în regiunea lombară este benefică, pentru că se aplică tratamentul corect şi se pot evita complicaţiile nedorite. Sunt cazuri în care poa-te exista o cantitate mai mare de sânge în urină, vizibilă cu ochiul liber, fapt ce impune de urgenţă prezentarea la medicul de familie sau la specialistul urolog.

REŢINEŢI!

Tratamentul colicii renale are ca scop îndepărtarea obstrucţiei (prin metode medicale, urologice sau chirurgicale), combaterea spasmului şi a durerii. Durerea se tratează eficici- ent de către medic prin administrarea medicaţiei specifice, iar în caz de persistenţă se re- comandă internarea în spital. În cazurile în care nu se ajunge la eliminarea obstacolului prin tratament medicamentos, se intervine chirurgical în serviciile specializate de urologie unde, în caz de litiază renală, se poate efectua şi "spargerea" calculilor cu ultrasunete.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON