Colica renală este o durere intensă la nivelul regiunii lombare şi abdominale determi- nată de obstacole organice sau funcţionale ale rinichilor şi căilor urinare. Obstacolele organice cele mai dese sunt calculii mobili din litiaza renală, cheagurile de sânge sau frag- mentele de puroi din infecţiile cronice sau tumorile renale, şi stenozele ureterale (modifi- cări ale calibrului ureteral) din tuberculoza renală. Cele funcţionale sunt reprezentate de spasme ale musculaturii căilor urinare, care pot fi independente sau asociate cu obstaco- lele organice. Colica renală este frecvent declanşată de eforturi fizice, trepidaţii şi cure hi- drominerale.
Simptomul dominant este durerea instalată brusc, de obicei lombar, cu iradi- ere înainte şi în jos, spre rădăcina coapsei şi spre organele genitale, cel mai frecvent pe partea obstacolului şi rareori bilateral. Intensitatea este foarte mare şi continuă, cu durată variabilă, de la câteva minute la câteva zile (pacienţii o descriu ca extremă şi inconfunda-bilă). Durerea poate dispare brusc sau progresiv, deseori după eliminarea unui calcul. Al-te simptome sunt urinarea frecventă, urinarea dificilă, usturimi la urinare, senzaţia de uri-nare urgentă, imperioasă şi agitaţia. Diagnosticul poate fi pus exclusiv pe simptomele cli-nice, dar investigaţiile paraclinice (echografia, examenul radiologic, urografia şi unele examene de laborator, ca de exemplu examenul de urină, care poate pune în evidenţă "ni-sip" urinar şi sânge în cantităţi infime) sunt necesare pentru precizarea cauzei şi a conse-cinţelor obstacolului, în vederea stabilirii tratamentului.
ATENŢIE!
Netratată, colica renală se poate complica prin obstrucţia completă a căilor urinare şi apariţia altor boli renale ce pot evolua spre insuficienţă renală. Prezentarea la medic în caz de apariţie a unei dureri mari şi continue în regiunea lombară este benefică, pentru că se aplică tratamentul corect şi se pot evita complicaţiile nedorite. Sunt cazuri în care poa-te exista o cantitate mai mare de sânge în urină, vizibilă cu ochiul liber, fapt ce impune de urgenţă prezentarea la medicul de familie sau la specialistul urolog.
REŢINEŢI!
Tratamentul colicii renale are ca scop îndepărtarea obstrucţiei (prin metode medicale, urologice sau chirurgicale), combaterea spasmului şi a durerii. Durerea se tratează eficici- ent de către medic prin administrarea medicaţiei specifice, iar în caz de persistenţă se re- comandă internarea în spital. În cazurile în care nu se ajunge la eliminarea obstacolului prin tratament medicamentos, se intervine chirurgical în serviciile specializate de urologie unde, în caz de litiază renală, se poate efectua şi "spargerea" calculilor cu ultrasunete.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.