Veşti bune pentru salariaţii români: Codul Muncii s-a modificat, iar concediul medical, cel de maternitate, precum şi concediul pentru îngrijirea copilului bolnav vor fi tratate ca zile de muncă.
Potrivit noilor reglementări, chiar dacă se află în incapacitate temporară de muncă, unui salariat nu îi este afectat concediul de odihnă.
La articolul 145 din Codul Muncii, modificările stabilesc urmatoarele:
- (2) "durata efectivă a concediului de odihnă anual se stabileşte în contractul individual de muncă, cu respectarea legii şi a contractelor colective de muncă aplicabile"
- (4) "la stabilirea duratei concediului de odihnă anual, perioadele de incapacitate temporară de muncă şi cele aferente concediului de maternitate, concediului de risc maternal şi concediului pentru îngrijirea copilului bolnav se consideră perioade de activitate prestată".
Noile reglementari prevăd că durata concediului medical nu afectează durata concediului de odihnă. De asemenea, dacă staţi acasă pentru că vi s-a îmbolnăvit copilul, atunci acea perioadă se consideră perioadă de activitate prestată.
La alineatul 5 se menţionează că, în situaţia în care incapacitatea temporară de muncă sau concediul de maternitate, concediul de risc maternal ori concediul pentru îngrijirea copilului bolnav a survenit în timpul efectuării concediului de odihnă anual, acesta se întrerupe urmând ca salariatul să efectueze restul zilelor de concediu după ce a încetat situaţia de incapacitate temporară de muncă, de maternitate, de risc maternal ori cea de îngrijire a copilului bolnav, iar când nu este posibil urmează ca zilele neefectuate să fie reprogramate.
În plus, alineatul 6 prevede că salariatul are dreptul la concediu de odihnă anual şi în situaţia în care incapacitatea temporară de muncă se menţine, în condiţiile legii, pe întreaga perioadă a unui an calendaristic, angajatorul fiind obligat să acorde concediul de odihnă anual într-o perioadă de 18 luni începând cu anul următor celui în care acesta s-a aflat în concediu medical.
Salariatii care, din motive justificate, nu-şi vor putea lua integral sau parţial concediul de odihnă la care aveau dreptul într-un an, angajatorii vor fi obligaţi să acorde zilele neluate neefectuat într-o perioadă de 18 luni, începand cu anul următor.
Absenţele nemotivate de la serviciu şi concediile fără plată vor fi scăzute din vechimea în muncă. Excepţie vor face concediile fără plata pentru formare profesională.
Totodată, Codul Muncii introduce obligativitatea unui salariu pentru angajaţii temporar, similar celui primit de un angajat pe perioadă nedeterminată, care desfăşoară o slujbă similară.
În măsura în care utilizatorul nu are angajat un astfel de salariat, salariul primit de salariatul temporar va fi stabilit luându-se în considerare salariul unei persoane angajate cu contract individual de muncă şi care prestează aceeaşi muncă sau una similară, astfel cum este stabilit prin contractul colectiv de muncă aplicabil la nivelul utilizatorului", se arată în textul de lege.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.