URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 07 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Uniunea Europeană este foarte interesată să-și asigure rezerve de materiale strategice într-o lume în care China și SUA doresc să dețină supremația. Printre elementele strategice vizate este și magneziul de la Budureasa - el ar reprezenta jumătate din cantitatea de care dispune Uniunea Europeană și 9% din rezerva mondială.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
09 Iunie 2023, 19:10

COD ROȘU de furtuni în Bihor, cod PORTOCALIU de inundații! Localitățile afectate

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Meteorologii au emis, vineri după amiază, o avertizare meteo imediată, de tip cod ROȘU de furtuni, valabilă pentru mai multe localități din județul Bihor.

Alerta a intrat în vigoare la ora 18.50, fiind valabilă până la ora 19.30, după cum arată un mesaj postat pe site-ul Administrației Naționale de Meteorologie.

„Se vor semnala: averse torențiale care vor acumula peste 40 l/mp, frecvente descărcări electrice, grindină. În zona avertizată s-au acumulat cantități de peste 50 l/mp”, anunță ANM.

Deocamdată, localitățile afectate sunt: Oșorhei, Ineu, Copăcel, Cetariu și Săcădat.

Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situații de Urgență Bihor, locotenent colonel Camelia Roșca, a anunțat că au fost trimise mesaje RO-Alert populației, pentru a se adăposti.

„La ora 18.47, ISU Bihor a trimis un mesaj de avertizare a populației, prin sistemul Ro-Alert, în contextul Avertizării meteo-COD ROȘU de averse torențiale, care vor cumula peste 40 L/mp, descărcări electrice, grindină, în zona localităților Osorhei, Ineu, Copăcel, Cetariu, Săcădat”, a anunțat reprezentanta ISU.

Pentru a preîntâmpina eventualele situații de urgență generate de fenomenele meteorologice periculoase, pompierii le recomandă cetățenilor ca pe timpul manifestării acestora, să se adăpostească în locuințe sau alte spații care le asigură protecția și să deconecteze aparatura electrocasnică.

„De asemenea, pentru limitarea posibilelor pagube generate de vântul puternic, parcarea autoturismelor se va realiza în zone ferite, la distanță față de copaci sau stâlpi de electricitate.

Totodată, recomandăm populaţiei din zonele vizate de avertizări să ia măsuri pentru curățarea șanțurilor și rigolelor de scurgere pentru facilitarea evacuării normale a apelor pluviale”, a mai transmis Camelia Roșca.

Pe de altă parte, județul Bihor este vizat, vineri, până la ora 23, și de o avertizare de tip cod portocaliu de ploi torențiale.

„Local cantitățile de apă vor fi de 30...40 l/mp și izolat de peste 50 l/mp (în intervale scurte de timp, de până la 1 – 3 ore)”, se arată pe site-ul ANM. 

UPDATE, ora 19.36: Alertă de inundații pe râurile mici din bazinul Crișului

Purtătorul de cuvânt al ISU Bihor anunță că Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor a emis o alertă de tip COD PORTOCALIU DE INUNDAȚII în județ.

"Azi, 09.06.2023, între orele 19:20 - 24:00, vor fi scurgeri importante pe versanți, torenți și pâraie, viituri rapide pe râurile mici, cu posibile efecte severe de inundații locale și creșteri importante de debite și niveluri cu posibile depășiri ale COTELOR DE INUNDAȚIE.

Averizarea este valabilă pentru "râurile mici din bazinul hidrografic Crișul Repede - afluenții aferenți sectorolui aval Acumularea Tileagd", a transmis Camelia Roșca.

SFATURILE ISU ÎN CAZ DE INUNDAȚII:

- Respectaţi recomandările transmise la radio sau televizor de autorităţi;

- Dacă este necesară evacuarea, deplasaţi-vă imediat spre o zonă înaltă din apropiere, precizată de autorităţi; dacă aţi fost surprins de viitură, urcaţi-vă către părţile superioare ale locuinţei sau pe acoperiş, până la sosirea echipelor de salvare;

- În cazul în care consideraţi că mai aveţi timp, mutaţi obiectele importante la etaje superioare;

- Decuplaţi întrerupătorul general de energie electrică. Deconectaţi aparatele electrice. Nu atingeţi echipamentele electrice dacă sunteţi ud ori staţi în apă;

- Întrerupeţi instalaţiile de alimentare cu apă şi gaze;

- Încuiaţi uşile casei şi protejaţi ferestrele pentru a nu fi sparte de vânturi puternice, de curenţii de apă sau de obiectele duse de curenţii de apă;

- Evacuaţi animalele şi bunurile de valoare în locuri de refugiu, dinainte stabilite.

- Dacă trebuie să părăsiţi locuinţa, respectaţi pe cât posibil următoarele reguli:
     - Nu vă deplasaţi prin curenţi de apă: puteţi să vă pierdeţi echilibrul deplasându-vă prin curenţii de apă de circa 15 centimetri înălţime;
     - Nu vă deplasaţi cu autoturismul în zona inundată: în caz de inundaţie, la înălţimea de circa 20 centimetri apă, apa poate pătrunde în vehicul şi poate cauza pierderea controlului. La înălţimea de circa 40 centimetri apă, vehiculul pluteşte. La înălţimea de 60 centimetri, majoritatea vehiculelor sunt luate de apă.

UPDATE, ora 19.50: Deocamdată furtuna nu a făcut pagube în Bihor

Reprezentanta ISU a anuțat că „până la această oră, în dispeceratul ISU Bihor, nu au fost primite apeluri care să sesizeze efecte ale fenomenelor hidrometeorologice avertizate”.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON