URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 18 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nici nu bine a fost lansată ideea unui inel metropolitan de nord, care să treacă prin cartierul Podgoria, că megieșii s-au și organizat pentru proteste. Reacția este firească - nimănui nu-i convine ca drumul să treacă prin preajma casei sale, pentru că asta înseamnă deranj, zgomot și poluare. Dar să ieși cu pancarte de genul „Accesul permis doar riveranilor” denotă cel puțin o inabilitate.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
28 August 2023, 10:43

Coadă la Centrul de Transfuzie din Oradea: Donatorii, majoritatea pompieri, s-au mobilizat pentru a ajuta victimele exploziilor din Crevedia (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Centrul de Transfuzie Sanguină din Oradea s-a umplut luni dimineața cu zeci de persoane pregătite să doneze sânge pentru a ajuta victimele exploziilor urmate de incendiu de la o stație GPL din Crevedia, județul Dâmbovița.

Cei mai mulți dintre donatorii adunați la centrul din Oradea au fost pompieri, dornici să-și ajute camarazii răniți în explozie, precum și pe celelalte victime.

Deschis de la 7 la 14

Reprezentanţii centrului au făcut încă de duminică apel la cetăţeni să doneze sânge pentru a reface stocurile epuizate în urmă cu o zi. "Centrul de Transfuzie Bihor, împreună cu Serviciul Ambulanţă, organizează transportul întregului stoc de trombocite, cãtre Bucureşti! De mâine, vă aşteptăm să refacem stocurile! Ajutaţi-ne să ajutăm!", a fost mesajul postat duminică pe pagina de Facebook a instituţiei.

Luni la ora 8.30, circa 60 de persoane donaseră deja sânge, iar alte câteva zeci aşteptau la intrare.

„Programul nostru de lucru în această săptămână este de la ora 7 la 14. L-am prelungit cu o oră. Încă de duminică am programat mai mulţi donatori din rândul angajaţilor din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, precum şi din Jandarmerie. Îi rugăm pe cei care doresc să ajungă la noi să se hidrateze, să fie odihniţi şi să aibă răbdare în timp ce aşteaptă la coadă", a spus, pentru BIHOREANUL, dr. Ligia Burtă, coordonatoarea centrului.

Aceasta a mai detaliat şi că până la finalul zilei se aşteaptă ca numărul total al donatorilor să ajungă la circa 150.

Pentru camarazi... 

Majoritatea donatorilor care s-au prezentat la Centrul de Transfuzie de pe strada Louis Pasteur au fost pompieri din cadrul ISU Crișana, îmbrăcaţi în uniforme. Unii dintre ei donează sânge periodic. De data aceasta, s-au mobilizat pentru a-și ajuta camarazii răniți la Crevedia, precum și pe celelalte victime ale teribilului incident de la stația GPL.

"Ultima dată am donat în luna martie, iar acum am venit pentru a susţine victimele exploziei din Crevedia, între care se numără şi colegi de-ai noştri", a spus reporterului BIHOREANULUI unul dintre pompieri care aştepta la coadă.

Între cei care au aşteptat la coadă s-au numărat şi alţi donatori care vin des la centru, dar şi alte persoane care au fost sensibilizate de tragedia din judeţul Dâmboviţa.

Centrul din Oradea este situat pe strada Louis Pasteur nr. 30. Pot dona sânge persoanele cu vârsta între 18 şi 60 de ani, fără afecţiuni medicale, cu o greutate de peste 50 de kilograme, care nu iau tratament medicamentos pentru alergii.

Donatorii trebuie să nu fi consumat alcool sau grăsimi cu 24 de ore înainte de recoltare, să consume multe lichide (necarbogazoase) cu o zi ȋnainte şi ȋn ziua donǎrii de sȃnge şi să aibă tensiunea sistolică între 110 şi 180 mmHg. Toate condiţiile care trebuie îndeplinite pentru donarea de sânge pot fi consultate pe site-ul centrului.

Controale la toate staţiile GPL din țară

După cum BIHOREANUL a mai scris, mai multe explozii s-au produs sâmbătă seară la depozitul unei staţii GPL din Crevedia, judeţul Dâmboviţa, urmate de un incendiu uriaş.


 (foto: Inquam Photos / George Călin)

Aproximativ 3.000 de oameni care locuiau în zonă au fost evacuaţi din comună. Două persoane au murit. Dintre cei 56 de răniţi ajunşi la spital, de sâmbătă până luni dimineaţa, 12 au fost transferaţi în străinătate. Răniţii au ajuns la spitale din Belgia, Italia, Austria, Germania şi Norvegia. Opt au fost externați luni dimineaţa. 

Site-ul Hotnews.ro notează că staţia GPL la care s-a produs explozia din Crevedia este a firmei Flagas SRL, care îi aparţine lui Ionuţ Daniel Doldurea, fiului primarului PSD din Caracal, Ion Doldurea. Firma a fost amendată de mai multe ori de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă pentru mai multe nereguli legate de nerespectarea măsurilor de securitate la incendiu, iar în 30 septembrie 2020 firma anunţase autorităţile că închide punctul de lucru din Crevedia.

Flagas SRL are în ultimii 5 ani contracte de peste 1,6 milioane lei, prin achiziţie directă, cu primării ale comunelor conduse în principal de primari PSD. Printre acestea se numără primăriile din Moara Vlăsiei, Bolintin-Vale şi Cervenia (Teleorman).

Premierul Marcel Ciolacu a anunţat că de luni vor începe controale la toate staţiile GPL din ţară. "Ce vă pot spune eu, începând de mâine, în toată ţara, toate staţiile de carburanţi de GPL vor intra într-un sistem de control. Mai mult, unde se vor găsi elemente şi încălcări care ar duce la pierderi de vieţi omeneşti sau de a pune în pericol oamenii, se vor închide activităţile pe loc", a declarat Marcel Ciolacu, duminică, mai notează Hotnews.ro.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
intrebare decenta
Cinste eroilor care merg la centrele de transfuzii! N-ar fi decent ca familia psd-ista sa isi adune neamurile si colegii de partid si sa fie primii care doneaza sange pentru cei nenoriciti , victime ale lacomiei, ilegalitatilor si desfraului lor?
Postat 28 August 2023, 18:12 de roger
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5772 RON
  • 1 EUR = 4.9756 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON