URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 06 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Uniunea Europeană este foarte interesată să-și asigure rezerve de materiale strategice într-o lume în care China și SUA doresc să dețină supremația. Printre elementele strategice vizate este și magneziul de la Budureasa - el ar reprezenta jumătate din cantitatea de care dispune Uniunea Europeană și 9% din rezerva mondială.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
15 August 2022, 19:22

Cinema de altădată: „Pădureanca”, „B.D. în alertă” și „Profetul, aurul și ardelenii”, la Festivalul Filmului Românesc de la Băile Felix (VIDEO)

Cinema de altădată: „Pădureanca”, „B.D. în alertă” și „Profetul, aurul și ardelenii”, la Festivalul Filmului Românesc de la Băile Felix (VIDEO) DRAGOSTE LA SECERIȘ. Fiu al unui țăran bogat, Iorgovan - interpretat de Adrian Pintea, originar din Bihor - se îndrăgostește de Simina (Manuela Hărăbor), o „pădureancă” frumoasă foc, dar fiică de țăran sărac. Cât se tot poticnește el să-și declare dragostea, află că are un rival...  (foto: Studiourile Buftea)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Pentru al doilea an la rând, stațiunea Băile Felix devine, la sfârșit de sezon estival, locul în care cinematografia românească de odinioară revine în memoria publicului nostalgic, dar și în atenția tinerilor. 

Ediția din acest an programează șase seri cu filme apreciate, în care spectatorii vor putea revedea actori de legendă, cum ar fi Adrian Pintea, Victor Rebengiuc, Amza Pellea, Florin Piersic ori Marga Barbu. 

Incursiune în... odinioară

Festivalul Filmului Românesc de Patrimoniu va avea loc de marți până duminică (16-21 august) într-o piațetă din Băile Felix (în apropiere de Ștrandul Apollo), fiind organizat de Uniunea Autorilor și Realizatorilor de Film din România (UARF), Primăria Sânmartin și SCT Felix. 

„Ideea este să aducem în atenția publicului, în special a tinerilor, că în România s-au făcut foarte multe filme care sunt deja de patrimoniu, de mare calibru, de artă. Lumea este obișnuită tot mai mult cu telenovele, cu filme ușoare...”, spune jurnalistul Dinicu Braghină (foto), managerul festivalului, care adaugă că selecția producțiilor din acest an a fost realizată ținând seama de dorințele publicului de la ediția trecută. 

Profetul, aurul și ardelenii 

Proiecțiile vor începe în fiecare seară la ora 21 pe un ecran instalat în piațeta din Băile Felix, unde vor fi amplasate și standuri cu popcorn și răcoritoare. Marți, festivalul va fi deschis cu „Nemuritorii” (1974), în regia lui Sergiu Nicolaescu, ce prezintă povestea unor viteji din fosta oaste a lui Mihai Viteazul, care se întorc în patria lor, purtând cu ei steagul principatelor unite (Moldova, Țara Românească și Transilvania). Rolurile principale sunt interpretate de Amza Pellea, Ion Besoiu, Ilarion Ciobanu și Sergiu Nicolaescu. 

Miercuri, turiștii vor putea vedea „Profetul, aurul și ardelenii” (1978), în regia lui Dan Pița, parte dintr-o trilogie western care spune povestea unor ardeleni plecați în America să-și găsească fratele. Joi seară, va fi difuzat filmul „Sania albastră” (1987) în regia lui Ioan Cărmăzan, acum președintele UARF. Cineastul este invitatul special al ediției, iar proiecția filmului coincide cu aniversarea a 35 de ani de la premiera acestuia.

Brigada Diverse

Vineri seară, publicul poate vedea „Pădureanca” (1987), un alt film apreciat în cinematografia românească, realizat după nuvela omonimă a lui Ioan Slavici. În rolurile principale, cinefilii îi vor regăsi pe Victor Rebengiuc, Adrian Pintea, Manuela Hărăbor și Șerban Ionescu. 

Sâmbătă va fi prezentată populara comedie „B.D. în alertă” (1971), cu Toma Caragiu, Sebastian Papaiani, Puiu Călinescu și Dem Rădulescu, iar duminică „Zestrea domniței Ralu” (1971), al doilea film din seria Haiducii, cu Florin Piersic, Magda Barbu și Toma Caragiu. Intrarea la festival este liberă, la fel cum a fost și la prima ediție. 

Peste un secol de audio-vizual la Oradea

În acest an, bihorenii sunt chemați să intre și mai mult în lumea radioului, televiziunii și cinematografiei, vizitând, la Muzeul orașului Oradea, expoziția „Peste un secol de audio-vizual la Oradea”, cu obiecte din colecția personală a jurnalistului Dinicu Braghină, multe vechi de peste 100 de ani. 

„Este expus, de pildă, un copiator pentru negative pe sticlă, produs în 1902, care încă mai funcționează, și un aparat Pathé de proiecție de film pe 9,5 mm. Cu un asemenea aparat au experimentat frații Lumière filmul 3D”, detaliază colecționarul. O expoziție interesantă, care completează incursiunea în lumea cinematografiei românești...  

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Exceptional festival!!!
dupa ce festivalu' meu sa proiectezi filme pe care le dau si televiziunile de cartier mai des ca melodiile la radio??? Sa le aduci in atentia publicului tinar??? Care public tinar? Doar nu crezi ca vin tinerii sa se uite la BD sau la Padureanca?? Asta-i festival pentru turistii care n-au televizoare in camera!
Postat 16 August 2022, 21:02 de TanarSiNelinistit
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON