URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 18 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nici nu bine a fost lansată ideea unui inel metropolitan de nord, care să treacă prin cartierul Podgoria, că megieșii s-au și organizat pentru proteste. Reacția este firească - nimănui nu-i convine ca drumul să treacă prin preajma casei sale, pentru că asta înseamnă deranj, zgomot și poluare. Dar să ieși cu pancarte de genul „Accesul permis doar riveranilor” denotă cel puțin o inabilitate.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
24 Iunie 2022, 15:50

Centenarul bisericii din Telechiu: Curioșii, chemați să vadă candelabrul cu gloanțele soldaților din Primul Război Mondial (VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Biserica Ortodoxă din Telechiu marchează, pe 29 iunie, 100 de ani de la ctitorire, printr-un eveniment în care credincioșii pot afla mai multe despre istoria bisericii, dar pot și să admire un candelabru ce poartă urme de gloanțe din Primul Război Mondial.

Evenimentul dedicat centenarului bisericii ce poartă hramul "Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena" va debuta la ora 9, cu o procesiune religioasă ocazionată de sărbătoarea Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel. Slujba va fi condusă de Episcopul ortodox al Oradiei, Sofronie Drincec.

În foişorul din curtea bisericii, organizatorii au pregătit o expoziţie temporară numită "Centenarul Bisericii Ortodoxe cu hramul «Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena» din Telechiu (1922-2022)", prin care curioşii pot afla mai multe despre istoria lăcaşului de cult cu ajutorul unor panouri informative.

Curioşii vor putea vedea și candelabrul ornat cu aproximativ 20 de gloanţe trase de soldați în cel de-al Doilea Război Mondial (foto jos).

Candelabru vechi Biserica din Telechiu

Pe acesta este inscripţionat mesajul "Lucrat de sergentul Stoica Nicolae. Regimentul 2 Vânători «RE» anul 1921".

Candelabrul a fost realizat de colonelul Victor Iacobini, ctitorul bisericii şi comandantul Regimentului 2 Vânători "Regina Elisabeta".

Totodată, în interior se află şi o icoană pictată pe lemn întruchipându-i pe Arhanghelii Mihail şi Gavriil, icoană dăruită bisericii de către mama lui Iacobini.

"Pe verso au fost notate următoarele: «Donată pentru biserica din comuna Telechiu, ridicată de Regimentul Vânători de sub comanda fiului meu colonel Iacobini Victor, iniţiatorul clădirei. Zoe Iacobini»", a transmis Cristina Puşcaş, curatorul expoziţiei.

Ambele obiecte se află în patrimoniul bisericii din Telechiu.

Actul de ctitorire a bisericii Ortodoxe din Telechiu, semnat în 1922

(Actul de ctitorire a bisericii)

Sfinţirea bisericii, au transmis reprezentanţii lăcaşului de cult, a avut loc în 29 iunie 1922 în prezenţa Episcopului Ortodox de Oradea, Roman Ciorogariu şi a Episcopului Ortodox de Cluj, Nicolae Ivan.

"Biserica Ortodoxă din Telechiu a fost ridicată prin ofranda, zelul şi evlavia creştinească a ofiţerilor şi soldaţilor din Regimentul 2 Vânători Regina Elisabeta, sub comanda colonelului Victor Iacobini. Este vorba de aceeaşi unitate militară la cârma căreia s-a aflat, vremelnic, şi generalul Traian Moşoiu", se arată într-un comunicat semnat de preotul Vasile Ficuţ.

Vezi mai jos un video despre eveniment, publicat de Muzeul Țării Crișurilor:

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5772 RON
  • 1 EUR = 4.9756 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON