URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 18 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nici nu bine a fost lansată ideea unui inel metropolitan de nord, care să treacă prin cartierul Podgoria, că megieșii s-au și organizat pentru proteste. Reacția este firească - nimănui nu-i convine ca drumul să treacă prin preajma casei sale, pentru că asta înseamnă deranj, zgomot și poluare. Dar să ieși cu pancarte de genul „Accesul permis doar riveranilor” denotă cel puțin o inabilitate.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
24 Noiembrie 2011, 08:39

Ce mică e Oradea Mare!

Ce mică e Oradea Mare! NE VA COSTA! Rezultatele provizorii ale Recensământului de la sfârşitul lunii octombrie indică o scădere a populaţiei Oradiei cu circa 21.000 de locuitori faţă de anul 1992. Aparent fără importanţă, noutatea pune sub semnul întrebării perspectivele dezvoltării economice a oraşului şi bunăstarea tuturor celor rămaşi...
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Orădenii se răresc pe capete. Unii au plecat la muncă "afară", pentru o plată mai bună, alţii s-au mutat la ţară pentru un trai mai ieftin, iar alţii pur şi simplu au murit.

Pentru a doua oară consecutiv după 1989, Recensământul populaţiei şi locuinţelor scoate la iveală că populaţia municipiului e în continuă scădere. Iar odată cu reducerea sub pragul de 200.000 de locuitori, efectele îi vor afecta pe toţi orădenii. Inclusiv la buzunar!

Urma scapă turma...

05 Dana Pasc.jpgRecensământul populaţiei şi locuinţelor s-a încheiat, formularele au fost date la procesat, rezultatele se lasă încă aşteptate. "Rezultatele provizorii vor fi făcute publice, cel mai probabil, în ianuarie 2012, dar cele finale vor fi cunoscute abia după procesarea tuturor datelor, prin 2014", a declarat pentru BIHOREANUL Dana Paşc (foto), şeful Direcţiei Judeţene de Statistică.

Rezultatele provizorii ale Recensământului din 20-31 octombrie arată că în Oradea există 82.614 locuinţe şi 184.861 persoane. "Cifrele nu trebuie luate de bune. Nu ştim câţi orădeni au fost la Primărie să se recenzeze, pentru că în ultimele două zile erau adevărate cozi, şi nu ştim nici numărul celor recenzaţi în secţiile speciale înfiinţate în unităţile Ministerul Apărării Naţionale sau SRI", spune directoarea.

Chiar şi aşa, angajaţii Primăriei implicaţi în recenzare se îndoiesc că pragul de 200.000 de locuitori va fi atins. "Grosul populaţiei a fost deja recenzat, iar mari schimbări nu vor mai fi. Nu cred că o să apară peste noapte 15.000 de orădeni de la Armată sau SRI...", spune un funcţionar.

Un fel de Binş mai mare...

05 Ionel Vila.jpgLegea 351/2001 prevede că oraşele de rangul I, cum e astăzi Oradea, trebuie să aibă minim 200.000 de locuitori. "Dacă oraşul nu atinge acest prag vor exista efecte în plan administrativ, politic şi economic", spune secretarul Consiliului Local, Ionel Vila (foto).

Prima lovitură e una în orgoliu. Prin scăderea sub 200.000 de locuitori, Oradea riscă să fie eliminată din plutonul celor 11 localităţi de prim rang, considerate "de influenţă naţională", precum Braşov, Cluj-Napoca, Iaşi sau Timişoara. Oradea ar deveni oraş de rang doi, cu o importanţă cel mult interjudeţeană, precum Zalăul, Vasluiul sau Botoşanii.

Odată retrogradată, Oradea va trebui să se comporte ca un oraş mic. Ceea ce nu este neapărat rău pe de-a-ntregul! Conform Legii administraţiei publice locale, numărul aleşilor va scădea de la 27 consilieri locali, câţi sunt în prezent, la doar 23, cât au oraşele cu o populaţie între 100.001 şi 200.000 locuitori.

Modificările nu vor fi făcute, însă, peste noapte. "După anunţarea rezultatelor finale din 2014, reducerea numărului de consilieri se va face, cel mai probabil, în baza unei legi, începând cu următorul ciclu electoral", spune Vila. Deci alegerile din 2012 se vor ţine tot pentru 27 de locuri în Consiliul Local...

Mai puţini bani (de) la buget!

05 Eduard Florea.jpgScăderea populaţiei se va răsfrânge, însă, inclusiv asupra fondurilor pe care municipiul le va primi de la bugetul de stat. "Alocările pentru echilibrarea bugetelor locale se acordă în baza unui algoritm în care sunt luate în calcul populaţia, suprafaţa şi capacitatea financiară. Dacă scade populaţia, Oradea va primi mai puţini bani", spune Eduard Florea (foto), directorul economic al Primăriei. Florea menţionează însă că Oradea, oricum, nu se baza pe aceşti bani, fiindcă sunt puţini. "În total primim cam 500.000 de lei pe an. Oradea, ca urmare a măsurilor de reducere a cheltuielilor, stă bine la capitolul capacitate financiară proprie, aşa că primeşte, oricum, foarte puţin de la bugetul central", spune directorul. Iar la un buget total de 742 milioane de lei, o jumătate de milion înseamnă chiar mărunţiş...

Florea afirmă că scăderea populaţiei va avea şi un efect bun. "Scăderea rangului oraşului va însemna trecerea într-o nouă plajă de impozitare. Nu ştiu dacă impozitele vor şi scădea neapărat, aceasta fiind decizia Consiliului Local, dar orădenii ar putea plăti impozite mai mici", spune directorul. Spre exemplu, la oraşele de rangul doi, impozitele pe clădirile persoanelor fizice sunt mai mici cu 4% faţă de cele din oraşele de prim rang, iar impozitele pe terenuri sunt mai mici cu 12% atât pentru persoane fizice, cât şi pentru cele juridice.

Va fi rău!

05 Marcel Bolos_1.jpgReducerea populaţiei nu înseamnă însă doar impozite mai mici, ci şi şanse mai mici de dezvoltare a oraşului, iar asta e cu adevărat îngrijorător. "Oraşele mici sunt mai puţin atractive pentru investitori, deoarece au un potenţial redus al forţei de muncă. De aici efectele vin în lanţ: lipsa investitorilor înseamnă mai puţine locuri de muncă, scăderea veniturilor la buget din impozitele pe salarii, migrarea populaţiei active către alte oraşe şi aşa mai departe", spune Marcel Boloş (foto), şeful Direcţiei Management Proiecte cu Finanţare Europeană.

Mai mult, Boloş crede că primul segment de populaţie care va pleca din Oradea, fiindcă nu se vor mai putea realiza într-un oraş mai mic, vor fi specialiştii. "Un cercetător nu stă într-un orăşel, pentru că acesta nu are ce să îi ofere. Odată cu migrarea creierelor, tot ce va mai putea spera să atragă oraşul va fi producţia în lohn, adică firme care vin să monteze subansamble", spune directorul. Or, experienţa a demonstrat deja că lohnul înseamnă doar muncă multă la bani puţini. Atâta cât să nu poată spune omul că lucrează chiar pe degeaba.

Dar cu locuitori săraci, oraşul nu va ajunge niciodată bogat...


"Va trebui să găsim soluţii de relansare a oraşului, care să nu implice o populaţie numeroasă. Oradea a pierdut în ultimii 20 de ani cam 40.000 de locuitori. La sporul demografic de acum, nu mai recuperăm niciodată această diferenţă"

Marcel Boloş


ÎN SCĂDERE
Orădenii ultimei jumătăţi de secol

1966 - 122.534
1977 - 170.531
1992 - 222.741
2002 - 206.614
2011 - 184.861

După ce a cunoscut o creştere fulminantă în perioada industrializării, ajungând în 1992 la un vârf de 222.741 locuitori, Oradea a pierdut în mod constant din populaţie, ajungând în 2011 la nici 185.000 de locuitori


TREND NAŢIONAL
Să fim puţini, dar "deştepţi"!

Primarul Ilie Bolojan afirmă că relansarea Oradiei, în condiţiile în care populaţia scade, depinde de modul în care vom şti să atragem investitori. "Scăderea numărului de locuitori nu e doar problema Oradiei. Au pierdut locuitori inclusiv Clujul, Timişoara, Craiova, Iaşi, Constanţa. Adevărata provocare e să atragem companii care produc aici, dar vând "afară", şi în plus să relansăm turismul. Altfel, dezvoltarea oraşului va fi tot timpul limitată", spune Bolojan.

05 Dacian Palladi.jpgConsultantul în afaceri Dacian Palladi (foto) consideră şi el că Oradea trebuie să parieze pe specializare, nu pe "înmulţire". "Trebuie să atragem firme care investesc în oameni, aşa cum au făcut ungurii. Unul din pilonii economici pe care se bazează Debreţinul, care nu este un oraş mare, este industria farmaceutică. Va trebui să facem la fel", spune Palladi.

Consultantul crede că Oradea pierde timp preţios aşteptând să apară specialişti, aşa că ar trebui să "importe" creiere cât mai rapid. "Dau un singur exemplu. Printr-un parteneriat public-privat oraşul ar putea negocia cu cinci dintre cei mai buni medici din ţară într-un anumit domeniu, oricare ar fi acel domeniu, oferindu-le salarizare şi condiţii de muncă la fel ca "afară". Deşi la expirarea contractelor specialiştii se întorc în oraşele lor, în această perioadă oraşul îşi formează un corp medical care nu există nicăieri în ţară, crescut ca notorietate, astfel încât să atragă pacienţi din toată ţara şi chiar din străinătate. E vorba de oameni care vin, se cazează, mănâncă sau se mută aici, generând dezvoltare", spune Palladi. Iar exemplul se poate adapta în oricare alt domeniu...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
29 Comentarii
mare om palladi :)
mare om palladi, asta :) cum le stie el pe toate. totusi, ideea nu e rea. mai bine un oras cu locuitori mai putini si mai inteligenti decat unul cu locuitori mai multi si mai prosti (gen cj, tm, is :D)
Postat 27 Noiembrie 2011, 14:59 de domu
Statistica cu reflex intarziat.
Am fost recenzati in 2011, dar vom afla rezultatul in 2014.
Postat 25 Noiembrie 2011, 16:00 de safe
ha ha
@M. Bolos: sau = domnul cu şuviţă!
Postat 25 Noiembrie 2011, 11:44 de dante
Cu capu' gol
Asta-i cea mai tare: "Palladi=Vuscan mai chel" ! Cu reciproca: "Vuscan=Palladi cu par" ?
Postat 25 Noiembrie 2011, 11:21 de M. Bolos
specialistul
Palladi asta cred ca e un fel de Vuscan mai chel,cum e vreo problema el vine repede cu tot felul de propuneri fanteziste
Postat 25 Noiembrie 2011, 07:55 de muiu ion
Probleme cu numarul oradenilor? Iata solutia !
Cand vrei sa atragi pe cineva, firma/persoana, ii oferi facilitati ! Aduceti un stol de ciori, dati-le masa, casa gratis, niste bani pt. fiecare pui si in cativa ani ne batem ca numar de locuitori cu Shanghai-ul ! Oricum in 2050 vom fi minoritari, asa ca ce mai conteaza cativa ani, acolo....Chiar asa, cum sa lasam sa ne scada impozitele, taxele, numarul ,,alesilor'', remuneratia primarului, numarul ,,functionarilor'' din primarie ?!
Postat 25 Noiembrie 2011, 05:51 de .
fiat lux
fara banii de caldura sor mutat pe aratura
Postat 24 Noiembrie 2011, 18:17 de turbanu
inainte de 90
Doamnelor si domnilor din cifre se vede clar ca pana`n 90 s-a grabit lumea sa obtina buletin de oras pt niste avantaje reale sau inchipuite, ca mai apoi sa fuga din galagie si fum.
Postat 24 Noiembrie 2011, 18:08 de joska
hmm
Daca Aradul o duce asa de bine de ce a scazut cu 40.000 de locuitori? Voi ati fost macar in Arad? E un oras foarte mizer, plin de dubiosi, aurolaci si prostituate, si ce investitii private are chiar asa mari? (Takata,Leoni, si inca vreo cateva firme care se ocupa cu subansamble de masini, atata e toata industria), e un oras inglobat in datorii, cu utilitati scumpe si referitor la infrastructura, in oras e ca naiba, nu il comparati cu Oradea, ca e cu 50 de ani mai evoluata. Daca s-ar fi numarat populatia orasului cum trebuie s-ar fi depasit 200.000 dar cred ca au ramas si blocuri intregi nerecenzate, nu vorbesc de strazi, ca Timisoara si Cluj, in schimb cam dubios au atins 300.000 in ultima zi de recensamant, ar trebui un nou recensamant in oras, dar sa fie pe bune. Eu sunt mandru de acest oras, si il consider cel mai frumos din Romania.
Postat 24 Noiembrie 2011, 17:56 de Iubesc Oradea
Nu multi ! Ce buni !
Oradea ,nu trebuie sa aibe multi locuitori ci ,buni locuitori.Care sa-si iubeasca orasul si pe locuitorii lui .
Postat 24 Noiembrie 2011, 16:23 de politicos
nerealist
recensamant facut in Romania, la o adica. nu prea avea cum sa scada populatia cu 22.000 de oameni in 9 ani. asta at insemna ca o mare parte din locuintele orasului sunt goale, din moment ce au mai aparut mii de locuinte noi in perioada asta, stiti voi vreo strada pe care nu mai locuieste nimeni? sa fim serioasi! la cluj a crescut populatia cu 60.000 de oameni in ultimele doua zile ale recensamantului. in locul Primariei, as lua foarte in serios posibilitatea de a face un recensamant paralel in oras
Postat 24 Noiembrie 2011, 15:40 de rossi
jocul
omu sfinteste locu dar locu nu fericeste omu mai de aproape ii cojocu
Postat 24 Noiembrie 2011, 15:29 de turbanu
metropolitan
ce prostii vb acesti mari conducatori...de ce are sanmartinul mai multi oameni...fiindca eu cu familia ..adica 4 persoane...m-am mutat la sanmartin..am fost recenzat in sanmartin...dar am apartament si in oradea..si noi toti lucram si santem la scoala la oradea..si ca mine sant zeci de mii....poate...am spus poate inclusiv d-nul primar cu familia e in aceasi situatie...cati lucreaza in oradea si stau in zona metropolitana?...intariti zona metropolitana..cum luam apa si caldura de la oradea...
Postat 24 Noiembrie 2011, 13:38 de movila elisav
cu bata-n balta
Multumim pe aceasta cale celor cinci specialisti citati in articol, care au dat un exemplu personal prin stabilirea domiciliului lor in orasul nostru, contribuind astfel in mod concret la cresterea populatiei cu cateva unitati (daca mai socotim si familiile lor si apartinatorii... ). Bineinteles satele lor de origine regreta plecarea lor, de asemenea cardurile de gaste au ramas nepazite si decimate de vulpi !
Postat 24 Noiembrie 2011, 13:02 de Mateias Gascarul
ciuperca otravita
@ionel: păi văd că tocmai m-ai băgat în seamă! dacă nu făceai comentariul acela de prost gust de săptămâna trecută la adresa a ceea ce am scris eu nu-ţi adresam nici acum vreun cuvânt! P.S. nu port pălărie!
Postat 24 Noiembrie 2011, 12:35 de TDS
@TDS
Cine esti ca sa mi te adresezi ?! Si de ce te-as baga in seama ?! Vezi ca porti o palarie cam mare si ti-a cazut pe ochi, nu mai vezi ce/cine esti !
Postat 24 Noiembrie 2011, 12:21 de ionel
@Boom
Pertinent comentariul tau ! Exemplul Aradului, care e la doi pasi de Oradea, este mai mult decat elocvent ! Trecand peste ,,amanuntul'' ca aradenii au stiut sa voteze in ultimele cicluri electorale, ne-au intrecut demult, infrastructura, economie, dezvoltare, tot ! In alta ordine, la ce mama dreaqului (sa) avem 27 de ,,alesi'' ?! Asa suntem noi, ,,smecheri'' ! La nici 20 mil. avem 137 de senatori, in vreme ce SUA au 100(!) de senatori la peste 300 de mil. ! Nu mai zic de New York City, care la 8,2 mil are 50(!!!) de consilieri. Pai la noi se alegeau vreo 500 de consilieri la o asemenea populatie !
Postat 24 Noiembrie 2011, 12:17 de .
Hm
@cornel: si tie sedere placuta! la multi ani!
Postat 24 Noiembrie 2011, 12:03 de byebye
Sa fim seriosi!
Orase ca Targu Mures, Arad, Sibiu, care au populatie mult sub noi, sunt mai bine vazute decat Oradea cu cei 200.000 de locuitori ai ei.Cea mai recenta dovada o reprezinta investitia IBM in Romania.Ministrul Cercetarii anunta ca americanii vor angaja 3000 de oameni si recomanda centre universitare mari ca TM, CJ sau Iasi care dau multi absolventi de calitate.In final IBM a ales Tg Mures !!! Bosch a investit anul acesta in Blaj 80 mil de euro !!! Depinde mult de dinamica orasului si imaginea pe care si-o construieste...Aradul sau Suceava primesc de la centru mai multi bani decat noi pentru ca au relatii desi au mai mai putini locuitori.Ionel Vila exagereaza facand comparatie cu Zalaul si Vasluiul...Galatiul sau Braila, desi au populatie mare nu sunt asa notorii si nici atractive.Sa fim totusi realisti...Totul depinde de noi!
Postat 24 Noiembrie 2011, 11:39 de Boom
@byebye
Drum bun!
Postat 24 Noiembrie 2011, 11:33 de cornel
Hm
In oradea, apa e cea mai scumpa din romania, traiul in general scump, industrie putina, numai cafenele baruri restaurante etc. Si eu ma gandesc foarte serios sa plec, gratie conducerii fara viziunea viitorului a orasului. Doar micile lor interese primeaza.
Postat 24 Noiembrie 2011, 11:23 de byebye
love
In plus....si Salonta e mica, dar are cateva firme serioase. Nici Arad nu e mare...si totusi....
Postat 24 Noiembrie 2011, 10:41 de Love
love
Locuitorii plecati, ii gasiti in Tmisoara, Cluj, Bucuresti si prin strainatatzuri. Stiu ca nu spun nimic nou...
Postat 24 Noiembrie 2011, 10:40 de Love
Gura nebunului adevarul graieste
Problema scaderii numerice a populatiei este aspectul care se vede cel mai usor: lipsesc la apel 20% din locuitorii de ieri! Problema reala cu aceasta scadere este aceea ca, din motive necunoscute autoritatilor statului, au disparut mai ales oamenii educati, oamenii care aveau o meserie, oamenii cu bun simt, in fine oamenii care ar fi putut "trage" societatea aceasta inainte! De ce au disparut tocmai oamenii de calitate dintre noi? Pentru ca in anul 1989 au preluat puterea politrucii, oamenii fara nici o meserie, oamenii fara bun simt, oamenii care urau calitatea si competenta profesionala! Si iata-ne astazi in fata rezultatului: institutiile statului ocupate de turnatorii de altadata, de neamurile lor "educate" la tot felul de scoli de doi lei, iar aceste intitutii desfasurand contracte de milioane cu firmele cui? Evident cu firmele securistilor si politrucilor! De "afara" de unde au plecat cei care nu au avut nici o sansa in fata imposturii, cei 20% dintre noi care lipsesc azi la recensamant nu pot decat sa astepte ca statul roman sa le ridice si dreptul de a mai vota o data la 4 ani.
Postat 24 Noiembrie 2011, 10:29 de Tociu&Dacian Pallade
.....
mai ovdiule,poti avea dreptate,dar palladi asta,in urma cu multi ani declara cam asa:poti avea sapte case,poti fi bogat cu ele sau NU,asta chiar la inceputul bulei!
Postat 24 Noiembrie 2011, 09:38 de rambo
.....
palladi asta cu doi de l, e un fel de soani mudura in asa zisul domeniu economic. niste sarlatani care nu vor sa practice meserii oneste. auzi daciene, daca tot ii admiri asa de tare pe asiaticii astia care minca nesanatos, de ce nu mergi la ei acolo in raiu' ala unsuros ca sa le consultezi probleme alea economice ca uite in ce hal au deraiat. daca nici tu nu poti sa-i aduci la liman atunci cine o sa-i salveze.......
Postat 24 Noiembrie 2011, 09:07 de ovidiu
e simplu
E simplu, Oradea nu mai are industria de pe vremea comunistilor, care oferea zeci de mii de locuri de munca. Au disparut sau si-au restrans mult numarul de muncitori marile intreprinderi (Infratirea, Alumina, Zaharul, Sinteza, serele, trusturile de constructii, uamt, avicola), locurile de munca s-au imputinat drastic, asa ca oamenii au plecat fie in alte tari, fie s-au intors in satele de pe unde au venit. Problema e intr-adevar nasoala, dar nici recensamantul asta nu a fost facut ca lumea. De exemplu, pun pariu ca sunt mii de chiriasi in Oradea care nu au flotant dar stau si lucreaza aici de ani de zile si vor face la fel ani de zile de acum inainte, dar astia nu sunt luati la numarat, pentru ca au fost declarati la ei in sat.
Postat 24 Noiembrie 2011, 09:06 de unu
PS
ionele, astept replica!
Postat 24 Noiembrie 2011, 08:59 de TDS
specialistul
acum "părintele"se pricepe şi la resurse umane! a mai rămas vreun domeniu "neacoperit" de city manager? păi ce, dacă populaţia municipiului a scăzut, asta e, a scăzut! huedin-ul cât e de mic şi tot a dat ţării un vârf de talie judeţeană! păcat că judeţul s-a numit bihor şi nu cluj!
Postat 24 Noiembrie 2011, 08:59 de TDS
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5772 RON
  • 1 EUR = 4.9756 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON