URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 18 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nici nu bine a fost lansată ideea unui inel metropolitan de nord, care să treacă prin cartierul Podgoria, că megieșii s-au și organizat pentru proteste. Reacția este firească - nimănui nu-i convine ca drumul să treacă prin preajma casei sale, pentru că asta înseamnă deranj, zgomot și poluare. Dar să ieși cu pancarte de genul „Accesul permis doar riveranilor” denotă cel puțin o inabilitate.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
25 Martie 2021, 10:21

Catolicii se pregătesc de Florii şi Paşte. Cum vor fi oficiate slujbele la catedrala episcopală din Oradea 

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Episcopia romano-catolică din Oradea a anunţat cum se vor ţine slujbele de Florii, dar şi din Săptămâna Patimilor şi de Paşte la Catedrala din complexul Baroc. 

"În data de 28 martie Biserica Romano-Catolică celebrează Duminica Floriilor, zi cu care începe perioada Săptămânii Mari, cunoscută şi sub denumirea de Săptămâna Patimilor. În acest timp, celebrările liturgice în catedrala romano-catolică din Oradea se vor desfăşura după un program special", se arată în comunicatul transmis de reprezentanţii eparhiei. 

Să fim atenţi unii la alţii

Aceştia subliniază că "la toate celebrările programate se vor respecta normele de prevenire a răspândirii virusului (n.r. SARS CoV-2): distanţa prevăzută, purtarea măştii, dezinfectarea mâinilor". "Să fim cu toţii atenţi unii la alţii, pentru ca toţi să putem participa în siguranţă la aceste celebrări", a transmis episcopia. 

Astfel, în Duminica Floriilor (28 martie), în catedrala episcopală sfintele liturghii se vor celebra după programul obişnuit duminical: 8.00, 10.00, 11.30, 18.00. "La fiecare sfântă liturghie se vor binecuvânta ramurile", transmit reprezentanţii Episcopiei.

În Săptămâna Mare, în zilele de luni, marţi şi miercuri sfintele liturghii se vor celebra după programul obişnuit din zilele de lucru. 

Apoi, în Joia Mare (1 aprilie), în catedrala romano-catolică din Oradea vor fi oficiate două liturghii:
- la ora 10, Liturghia Crismei (a uleiurilor) va fi celebrată de către PS Böcskei László, episcop diecezan, împreună cu preoţii diecezei. În cadrul liturghiei preoţii vor reînnoi promisiunile făcute la hirotonirea preoţească. De asemenea vor fi sfinţite uleiurile folosite la administrarea sacramentelor (uleiul catecumenilor, uleiul bolnavilor, sfânta crismă).
- la ora 19, Liturghia în amintirea Cinei de Taină. Liturghia va fi urmată de o veghe până la orele 21.00.

În Vinerea Mare (2 aprilie) vor fi comemorate Patimile şi Moartea pe Cruce a Mântuitorului.
- ora 15, devoţiunea "Calea Sfintei Cruci" se va celebra în biserică.  
- Celebrarea patimilor şi a morţii Domnului Iisus Cristos începe la ora 18. Această celebrare specială cuprinde liturghia cuvântului, rugăciunile universale, dezvelirea Sfintei Cruci şi împărtăşania, după care, urmând tradiţia locului, se va oficia punerea în mormânt. Adoraţia la Mormântul Sfânt va dura până la ora 21. 

Mai multe liturghii în ziua de Paşte

În Sâmbăta Mare (3 aprilie) între orele 10 şi 18 va avea loc adoraţia Sfântului Sacrament la Mormântul Sfânt. De asemenea, de la ora 19, se va ţine vigilia pascală, cu sfinţirea focului şi liturghia solemnă. 

În ziua Paştelui catolic (4 aprilie), de la ora 7.30, pe platoul din faţa catedralei episcopale (Grădina Palatului Baroc) se vor binecuvânta mâncărurile de Paşti. "Pentru a putea organiza o participare cât mai sigură a credincioşilor la liturghia pascală, se vor celebra mai multe liturghii solemne, acestea urmând programul duminical: 8, 10, 11.30, 18", se arată în comunicatul Episcopiei Romano-Catolice. 

De asemenea, în lunea de după Paşte în Catedrala romano-catolică de Oradea sfintele liturghii vor fi oficiate după programul duminical.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5772 RON
  • 1 EUR = 4.9756 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON