URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 19 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nici nu bine a fost lansată ideea unui inel metropolitan de nord, care să treacă prin cartierul Podgoria, că megieșii s-au și organizat pentru proteste. Reacția este firească - nimănui nu-i convine ca drumul să treacă prin preajma casei sale, pentru că asta înseamnă deranj, zgomot și poluare. Dar să ieși cu pancarte de genul „Accesul permis doar riveranilor” denotă cel puțin o inabilitate.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
12 Iulie 2022, 15:41

Câtă apă mai au lacurile de acumulare din Bihor. ABA Crișuri: „Apa este o resursă naturală limitată”

Câtă apă mai au lacurile de acumulare din Bihor. ABA Crișuri: „Apa este o resursă naturală limitată” foto: ABA Crișuri
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În ciuda secetei, în zonele urbane din Bihor resursa de apă brută este asigurată, transmite Administrația Bazinală de Apă Crișuri, precizând însă că probleme sunt în câteva sate, unde primarii au depistat și un consum mare, iar pompele sunt suprasolicitate.

„În acest moment asigurăm tuturor beneficiarilor din zonele urbane resursa de apă brută din sursa de apă de suprafață în regim centralizat. Cu toate acestea, este nevoie să conștientizăm faptul că, în această perioadă, trebuie să economisim apa întrucât este o resursă naturală limitată!”, a transmis ABA Crișuri.

În spațiul hidrografic Crișuri, nu s-a impus încă aplicarea așa-numitului plan de secetă, cu măsuri anti-risipă. Totuși, unii operatori de apă și canalizare au anunțat că, din cauza lipsei precipitațiilor, a temperaturilor ridicate și a apei folosite pentru grădini și spații verzi, debitul sursei de apă a scăzut.

„Electropompele din foraje fac cu greu față consumului ridicat din localitățile: Drăgești, Tarcea, Cherechiu, Săcueni, Săcădat, Vadu Crișului (jud. Bihor), Șicula (jud. Arad), Boghiș (jud. Sălaj) și Buceș (jud. Hunedoara)”, a transmis ABA. În aceste localități, autoritățile au luat măsuri pentru gestionarea eficientă a consumului de apă, precum oprirea furnizării apei pe timpul nopții.

În ce privește lacurile de acumulare din Bihor, sunt pline peste jumătate, unele chiar aproape de maximum, a transmis ABA. De pildă, acumularea de la Lugașu este plină în proporție de 94%, cea de la Tileagd – 80%, iar cea de la Suplacu de Barcău – 79%.

Mai puțină apă au alte baraje din bazin, dar care nu sunt în Bihor: Drăgan (județul Cluj) are apă în proporție de 74%, Săcuieu (Cluj) 72%, iar Tauț, în Arad, doar 53%.

„În această perioadă, pentru a monitoriza și gestiona cât mai eficient resursele de apă, săptămânal, am solicitat tuturor operatorilor de apă-canal din bazin, precum și primăriilor, să transmită un raport cu privire la situațiile critice apărute în exploatarea resurselor de apă sau satisfacerea cerințelor de apă precum și modul de aplicare a prevederilor Planului de restricții și folosire a apei în perioade deficitare”, a declarat directorul ABA Crișuri, Pásztor Sándor, citat în comunicat.

ABA Crișuri a mai precizat că urmărește permanent evoluția debitelor de apă și nivelurilor piezometrice prin 88 de stații hidrometrice și 275 de foraje.

„Vă reamintim că apa este o resursă naturală limitată! De aceea facem apel ca toți consumatorii de apă, acolo unde există posibilitatea, să apeleze la alternative de stocare și recirculare a apei în activitățile casnice (grădinărit, spălat, îmbăiere) dar și în sectorul industrial sau agricol”, a mai transmis ABA.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Ipocrizia apei
Cred ca cel care a declarat ca apa este in cantitate limitata ,sa se duca la scoala sa mai invete, eventual capul lui este limitat!!
Postat 14 Iulie 2022, 08:31 de User anonimizat
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5772 RON
  • 1 EUR = 4.9756 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON