URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 11 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
10 Decembrie 2014, 07:56

Castrarea chimică a violatorilor şi pedofililor, la decizia deputaţilor. Unul dintre ei a fost condamnat pentru viol

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Liber la castrarea chimică a pedofililor şi a violatorilor, a decis Senatul, în mod tacit, scrie Gandul.info. Iniţiativa legislativă - iniţiată de senatorul UNPR Ciprian Rogojan, susţinut de Gabriela Firea (PSD), Tudor Barbu (PNL) şi Marian Vasiliev (PPDD) - va ajunge pe masa deputaţilor, însă unul dintre cei care se vor pronunţa pe acest subiect este chiar un deputat condamnat pentru viol, în urmă cu aproape 30 de ani.

La fel de tacit s-a pronunţat şi acesta, atunci când a fost întrebat de Gândul care va fi poziţia sa în momentul în care legea va ajunge pe masa lui. Deputatul Dan Bordeianu, fost liberal, acum pesedist, a evitat un răspuns, întorcând spatele reporterului Gândul, spunând un scurt "Nu comentez".

În timp ce foştii săi colegi din PNL cunosc situaţia lui Bordeianu, doi dintre cei patru iniţiatori ai proiectului se declară şocaţi că un asemenea caz este prezent în Parlament. "Nici nu vreau să-l întâlnesc, nu vreau să mă uit în faţa ochilor lui. E departe de mine să mă gândesc că am astfel de colegi", a spus senatorul Ciprian Rogojan, unul dintre părinţii proiectului de lege.

Anunţat în urmă cu aproape doi ani, proiectul de lege care prevede castrarea chimică a pedofililor şi a violatorilor a fost adoptat tacit de Senat, în urma unei dezbateri desfăşurate în lipsă de cvorum. Astfel, proiectul va merge la Camera Deputaţilor, care este forul decizional în acest caz.

"97 de băieţi şi 415 fete au fost maltrataţi, 256 de cazuri au fost în familii şi 10 cazuri în unităţile de învăţământ, numai în 2011". Aşa şi-a început prezentarea unul dintre iniţiatorii legii, senatorul UNPR Ciprian Rogojan, susţinut de Gabriela Firea (PSD), Tudor Barbu (PNL) şi Marian Vasiliev (PPDD). Toţi sunt optimişti că proiectul, deşi avizat negativ de comisiile de specialitate, va fi adoptat şi de colegii deputaţi.

"Trebuie să tragem un semnal de alarmă, să ne gândim la copiii şi la nepoţii noştri, să ne gândim că această iniţiativă nu are culoare politică. E o problemă la nivel global, aceşti oameni trebuie ajutaţi prin acest tratament. E o lege care poate să ne ajute copiii, pentru liniştea părinţilor şi a bunicilor", a spus Rogojan, contactat de gândul.

Problema este una globală, după cum au arătat şi iniţiatorii, în prezent mai multe state adoptând măsura castrării chimice în cazul violatorilor şi a pedofililor, printre care Norvegia, Danemarca, Republica Moldova, Polonia şi Cehia.

În urmă cu mai puţin de o lună, deputatul Dan Bordeianu, acum la al doilea mandat, trecea de la PNL la PSD. Migrarea sa nu este întâmplătoare. Recent, Parchetul General a dispus urmărirea sa penală pentru infracţiunile de abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave şi fals în înscrisuri sub semnătură privată, în legătură cu contractarea şi executarea unor lucrări. Deputatul este anchetat pentru un contract de 500.000 euro încheiat de către o companie deţinută de soţia sa.

Pe lângă acest dosar, mai puţin cunoscut însă este faptul că Dan Bordeianu a fost condamnat, în 1985, pentru viol, pe vremea când avea mai puţin de 18 ani. Potrivit site-ului curentul.info, Bordeianu a fost condamnat, pe 12 iunie 1985, de Judecătoria Vaslui, pentru că ar fi violat o tânără. Cum la vremea respectivă era încă minor, Dan Bordeianu a săvârşit o pedeapsă de cinci ani la şcoala de corecţie din Târgu Ocna, potrivit aceleiaşi surse.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON