URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 18 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nici nu bine a fost lansată ideea unui inel metropolitan de nord, care să treacă prin cartierul Podgoria, că megieșii s-au și organizat pentru proteste. Reacția este firească - nimănui nu-i convine ca drumul să treacă prin preajma casei sale, pentru că asta înseamnă deranj, zgomot și poluare. Dar să ieși cu pancarte de genul „Accesul permis doar riveranilor” denotă cel puțin o inabilitate.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
23 Mai 2016, 11:13

Cannes 2016: Cea mai bogată participare a României la festival

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Cineastii romani demonstreaza ca vocea lor este tot mai puternica in cinematografia europeana. Cristian Mungiu a primit duminica seara premiul pentru regie in cadrul celei mai importante sectiuni de la Cannes, Palme D'or, pentru filmul ''Bacalaureat''. Pe lista romanilor rasplatiti se numara si Bogdan Mirica, pentru filmul "Caini'', sau Alexandru Nanau, pentru documentarul "Toto si surorile lui".

Juriul de la Cannes a acordat premiul pentru regie atat romanului Cristian Mungiu cat si francezului Olivier Assayas. Pentru Cristian Mungiu este al 3-lea trofeu la Cannes. In 2007, a castigat prestigiosul Palme D'Or, pentru "4 luni, 3 saptamani, 2 zile". Iar in 2012, a luat cu "Dupa dealuri" premiul pentru scenariu.

"Vreau sa incep prin a le multumi membrilor juriului. Intotdeauna este greu sa iei o decizie corecta si eu vreau sa le multumesc pentru ce au hotarat. Vreau sa multumesc echipei mele. Nu imi fac singur filmele. Am colaborat cu actori excelenti, am avut o echipa formidabila. As vrea sa multumesc si familiei mele care m-a orientat in viata. Am impresia ca cinematografia de autor a devenit un gen de nisa. Vreau sa multumesc Festivalului de la Cannes ca sustine existenta cinematografiei de autor", a spus Cristian Mungiu.

Bacalaureat vorbeste despre drama unor parinti care incearca sa asigure fiicei lor o viata buna, asa cum ei nu au avut. In acelasi timp, filmul arata si coruptia din Romania. Filmul va incepe sa fie distribuit curand in peste 40 de tari.

Aflat la prima participare, regizorul Bogdan Mirica a primit premiul criticilor in cadrul sectiunii "Un certain Regard", pentru filmul "Caini". Filmul sau este clar definit drept "triller", dar pastreaza si caracteristici ale cinematografiei romanesti. "Caini" spune povestea unui bucurestean care merge la tara pentru a incerca sa vanda terenul mostenit de la bunicul lui.

Tot premiul criticilor, dar in cadrul sectiunii Palme D'Or, l-a primit si filmul "Tony Erdmann", coprodus de Ada Solomon. Pentru ca actiunea se petrece in Romania, a fost filmat in proportie de 80% la noi. "Din pacate faptul ca joaca peste 10 actori romani si se filmeaza aici nu a fost suficient pentru a obtine finantare de la CNC", spune actrita Ada Solomon.

Si filmul "Album", regizat de un turc, a fost coprodus de doi romani: Oana Iancu si Calin Peter Netzer. Pelicula a primit Premiul "Relevation", in cadrul sectiunii Semaine de la Critique. Iar regizorul roman Alexandru Nanau a primit premiul France Culture cinema, pentru documentarul "Toto si surorile lui".

Aceasta a fost cea mai bogata participare a Romaniei la Cannes. Pentru Palme D'or a fost in cursa si "Sieranevada", in regia lui Cristi Puiu.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5772 RON
  • 1 EUR = 4.9756 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON