URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 19 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nici nu bine a fost lansată ideea unui inel metropolitan de nord, care să treacă prin cartierul Podgoria, că megieșii s-au și organizat pentru proteste. Reacția este firească - nimănui nu-i convine ca drumul să treacă prin preajma casei sale, pentru că asta înseamnă deranj, zgomot și poluare. Dar să ieși cu pancarte de genul „Accesul permis doar riveranilor” denotă cel puțin o inabilitate.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
11 Mai 2010, 10:02

Bugetarii - jupuiţi, angajaţii companiilor de stat - iertaţi!

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Statul ar economisi 800 de milioane de euro daca ar taia 25% din salariile angajatilor din companiile si regiile sale, care oricum in multe cazuri sunt cel putin duble fata de salariul mediu pe economie.

De cand au fost anuntate taierile de salarii, dezbaterea s-a axat numai pe bugetari, fara a fi luati in calcul si cei peste 243.000 de angajati din companiile statului si regiile autonome. Statul cheltuieste peste 3,2 miliarde de euro pe an pentru salariile celor angajati in cadrul celor mai mari 40 de companii ale statului si regii autonome, arata un calcul realizat de Ziarul Financiar.

Pentru a face o comparatie, 1,4 milioane de bugetari au un fond de salarii de 11 miliarde euro, de numai 3 ori mai mare, in conditiile in care sunt de aproape sase ori mai multi decat cei angajati in companiile de stat.

Ministrul finantelor Sebastian Vladescu a declarat ieri ca guvernul nu a luat inca o decizie daca vor fi taiate si salariile din companiile de stat, chiar daca o reducere cu 25% a fondului de salariu ar insemna economisirea a 800 de milioane de euro, astfel incat ar putea fi evitata taierea pensiilor.

Vladescu a declarat, in schimb, ca angajatii companiilor de stat al caror salariu depaseste un anumit nivel vor plati o taxa de solidaritate. Daca aceasta taxa ar reprezenta 10% din fondul de salarii, de exemplu, guvernul ar economisi 320 de milioane de euro. La o taxa de 20% economiile s-ar ridica la 640 de milioane de euro.

Castigurile medii brute din companiile de stat ajung chiar si la 13.000 de lei pe luna (la Romatsa), majoritatea osciland in jurul a 3.000 de lei pe luna, dublu fata de salariul mediu pe economie.

Cea mai mare cheltuiala statul o face cu Posta Romana, pentru angajatii careia cheltuieste 1,8 miliarde de lei pe an, adica 440 de milioane de euro. Posta are 35.600 de angajati. Urmeaza in clasament CFR, cu un fond de salariu de aproximativ 1,4 miliarde de lei (340 de milioane de euro) si 27.600 de angajati. Pentru salariile angajatilor Electrica statul cheltuieste 1,25 miliarde de lei (300 mil. euro) pe an.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Protectie sociala (portocalie)?
La Posta Romana: 1. Cate "fetite" și "băieți", lucrează "sub acoperire"? 2. Care este numărul total de directori (inclusiv adjuncții)?
Postat 11 Mai 2010, 12:55 de stefan
Oswald?????
Si apoi noua, care avem 800-1200 de lei pe luna mai vor sa reduca 25%. Rusine! Astia scapa, pensiile speciale scapa, magistratii scapa... Trebuie o noua revolutie!!! Avem nevoie d eomologul lui Lee H Oswald ca ar avea treaba la Cotroceni si la Victoria!
Postat 11 Mai 2010, 12:48 de Birdy
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5772 RON
  • 1 EUR = 4.9756 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON