URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 19 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nici nu bine a fost lansată ideea unui inel metropolitan de nord, care să treacă prin cartierul Podgoria, că megieșii s-au și organizat pentru proteste. Reacția este firească - nimănui nu-i convine ca drumul să treacă prin preajma casei sale, pentru că asta înseamnă deranj, zgomot și poluare. Dar să ieși cu pancarte de genul „Accesul permis doar riveranilor” denotă cel puțin o inabilitate.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
04 Ianuarie 2012, 15:30

Botulismul - forme clinice, profilaxie şi tratament

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Botulismul alimentar apare prin consumul de alimente contaminate cu toxina botulinică, sau prin ingestia de spori care, ulterior se vor dezvolta şi vor produce toxina. Perioada de incubaţie variază de la câteva ore la câteva zile, în funcţie de cantitatea de toxină din intestin.

Boala se manifestă prin paralizii musculare, care în final duc la insuficienţă respiratorie, stop cardiac şi moarte. Iniţial sunt afectaţi nervii cranieni, apoi paralizia progresează rapid, extinzându-se la nivelul gâtului, braţelor, toracelui şi membrelor inferioare. Astfel, apar manifestări digestive, ameţeli, tulburări de vedere, uscăciunea gurii, midriază sau pupilă fixă şi, ulterior, oprirea tranzitului intestinal pentru gaze şi alimente prin paralizia musculaturii digestive, constipaţie severă şi retenţie de urină.

Botulismul plăgilor apare prin contaminarea unei plăgi cu spori botulinici, care ulterior se vor dezvolta şi vor determina producerea şi eliberarea toxinei. Această formă de botulism este mai rară. Botulismul sugarilor este cea mai frecventă formă de boală. Sporii ajung în intestin prin alimente, apoi se dezvoltă şi produc toxina care, ulterior va ajunge în circulaţia sanguină. Gravitatea bolii variază în limite largi, de la forme uşoare, până la forme foarte severe ce determină moarte subită. Se recomandă excluderea mierii de albine din alimentaţia sugarilor în primul an de viaţă, deoarece aceasta poate fi contaminată cu sporii botulinici.

Atenţie! Botulismul este urgenţă medicală, bolnavul fiind internat în spital, unde va fi monitorizat cardio-respirator, iar la nevoie intubat şi trecut pe ventilaţie mecanică asitată, dacă paralizia progresează rapid. Îndepărtarea rapidă a toxinei din tubul digestiv este obligatorie, efectuîndu-se prin spălătură gastrică, administrarea de emetice şi purgative. După confirmarea diagnosticului se va efectua cât mai rapid seroterapia cu ser polivalent A, B, E intravenos. Prin asistarea respiraţiei şi restul măsurilor de terapie intensivă aplicate s-a reuşit reducerea mortalităţii de la 60% la 25%.

Reţineţi! Deşi este extrem de periculoasă, toxina botulinică este folosită ca remediu medical în unele afecţiuni, datorită tocmai efectului ei de a produce paralizie: tratamentul strabismului, a blefarospasmului şi al altor tipuri de distonii. Totodată este utilizată şi în chirurgia plastică, fiind un remediu împotriva ridurilor.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5772 RON
  • 1 EUR = 4.9756 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON