URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 19 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nici nu bine a fost lansată ideea unui inel metropolitan de nord, care să treacă prin cartierul Podgoria, că megieșii s-au și organizat pentru proteste. Reacția este firească - nimănui nu-i convine ca drumul să treacă prin preajma casei sale, pentru că asta înseamnă deranj, zgomot și poluare. Dar să ieși cu pancarte de genul „Accesul permis doar riveranilor” denotă cel puțin o inabilitate.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
11 Februarie 2014, 18:19

Bilanţul Poliţiei de Frontieră pe 2013: 55 de maşini furate şi peste 500 de migranţi ilegali

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Inspectoratul Teritorial al Poliţiei de Frontieră (ITPF) Oradea şi-a prezentat, marţi, bilanţul activităţii pe anul trecut în cadrul unei şedinţe de analiză la care au participat comisarul şef al ITPF Oradea, Marin Bondar, şeful IPJ Bihor, chestorul Liviu Popa, prefectul Claudiu Pop şi preşedintele CJ Bihor, Cornel Popa.

ITPF Oradea are competenţă teritorială la frontiera de vest a României cu Ungaria, în judeţele Bihor şi Arad. În 2013, prin aceste puncte de trecere a frontierei, au încercat să intre sau să iasă ilegal din ţară 530 de persoane, fiind depistate şi 33 de persoane acuzate apoi de trafic de migranţi.

Migraţia ilegală se manifestă în principal din partea cetăţenilor din Siria, România, Pakistan, Afganistan, Georgia, Algeria, Moldova, Iran, Maroc, Palestina, Somalia sau Irak, care ajung legal în România şi intenţionează să ajungă ilegal în spaţiul Schengen, au anunţat reprezentanţii ITPF Oradea.

În ceea ce priveşte contrabanda, fenomenul s-a manifestat mai ales în traficul cu produse din tutun. Astfel, anul trecut, poliţiştii de frontieră au confiscat în total 648 de ţigări de foi şi 1.075.940 de ţigarete. Ţigările proveneau din Ungaria ori Serbia, dar au existat şi mai multe cazuri de şoferi prinşi că încercau să scoată din ţară cantităţi mai mari decât limita legală cu scopul de a le vinde în ţările UE.

Tot în 2013, poliţiştii ITPF au descoperit şi imobilizat 55 de autoturisme furate, majoritatea SUV-uri de lux, precum BMW X5, BMW X6, Audi Q7, provenind din state precum Italia, Spania, Franţa şi ocazional Germania şi Marea Britanie. Ţările de destinaţie sunt România, spaţiul ex-sovietic (Ucraina, Moldova, Transnistria, Belarus, Rusia), iar de regulă cărăuşii sunt români, italieni, ucrainieni sau maghiari.

Totodată, anul trecut la ITPF Oradea s-au înregistrat 480 de cazuri de fals şi uz de fals, două cazuri de trafic de droguri şi 171 de infracţiuni la regimul circulaţiei pe drumurile publice. În total infracţiunile descoperite au fost în număr de 1.479.

În total, în 2013, prin graniţele din Bihor şi Arad au tranzitat, 12.505.776 de persoane (6.267.605, pe sensul de intrare, respectiv 6.238.171 pe sensul de ieşire) şi 4.611.727 de maşini.

În acţiunile sale, ITPF Oradea a colaborat anul trecut cu IPJ Bihor şi Arad, Brigada de Combatere a Criminalităţii Organizate, Direcţia Generală Anticorupţie, Direcţia Judeţeană pentru Accize si Operaţiuni Vamale Bihor şi Arad şi Inspectoratul de Stat pentru Controlul în Transportul Rutier.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
m
Bla bla bla...
Postat 12 Februarie 2014, 11:39 de macanaka
blaaa blaa blaaa
Dar cate case au si cata spaga au luat nu ne spun un bilant???
Postat 11 Februarie 2014, 20:38 de kiki
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5772 RON
  • 1 EUR = 4.9756 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON