URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 18 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nici nu bine a fost lansată ideea unui inel metropolitan de nord, care să treacă prin cartierul Podgoria, că megieșii s-au și organizat pentru proteste. Reacția este firească - nimănui nu-i convine ca drumul să treacă prin preajma casei sale, pentru că asta înseamnă deranj, zgomot și poluare. Dar să ieși cu pancarte de genul „Accesul permis doar riveranilor” denotă cel puțin o inabilitate.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
07 Februarie 2019, 18:35

Bilanţ la frontieră: Mai mulţi migranţi şi 363 de urmăriţi, prinşi de poliţiştii ITPF Oradea (FOTO)

Bilanţ la frontieră: Mai mulţi migranţi şi 363 de urmăriţi, prinşi de poliţiştii ITPF Oradea (FOTO) (foto: Instituţia Prefectului)

Șeful Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Oradea, chestorul de poliţie Marin Bondar, a prezentat, joi, bilanţul instituţiei pe anul 2018, subliniind că anul trecut au fost prinşi mai mulţi migranţi care voiau să iasă ilegal din ţară, unii ajutaţi de călăuze. De asemenea, au fost prinşi şi predaţi autorităţilor 363 de urmăriţi general.

Analiza activităţii pe 2018 a ITPF Oradea a fost prezentată la sediu în faţa chestorului principal de poliţie Liviu Bute, adjunct al inspectorului general al Poliţiei de Frontieră Române.

Migranţi şi călăuze

Anul trecut prin punctele de frontieră ale ITPF Oradea, mai precis cele de pe raza judeţelor Bihor şi Arad, au trecut 15,3 milioane de persoane, cu 7,5% mai mult decât în 2017.

Cele mai multe acte ilegale constatate au vizat tentativele de ieşire şi intrare ilegală în ţară, precum şi infracţiunile de fals şi uz de fals.

În 2018, au încercat să iasă ilegal din ţară 930 de persoane. O parte dintre ele, 258, au încercat să fugă pe câmpuri, majoritatea provenind din Irak. De asemenea, pentru perioada analizată este de remarcat un număr mare de cetăţeni din Vietnam depistaţi în tentativă de trecere ilegală a frontierei, specific pentru aceştia fiind faptul că au intrat legal în România în baza unor vize de lungă şedere cu drept de muncă.

De regulă, ei au încercat să iasă din ţară pe timp de noapte, prin zone cu vegetaţie înaltă, ajungând în zona de frontieră cu taxiurile sau cu ajutorul unor călăuze.

Din totalul de 672 de migranţi găsiţi la punctele de trecere a frontierei, 549 au fost ascunși în mijloace de transport, 18 au încercat să evite efectuarea controlului de frontieră, iar 105 au încercat să treacă ilegal frontiera de stat utilizând documente de călătorie false / falsificate sau aparţinând altor persoane. Pentru anul 2018 se remarcă creşterea numărului de cazuri în care migranţii au încercat să treacă ilegal frontiera organizaţi în grupuri mari (între 9-78 persoane), aproximativ 95% dintre aceştia fiind facilitaţi.

Au fost identificaţi şi 48 de facilitatori, cei mai mulţi dintre ei români şi bulgari.

Mai multe droguri

De asemenea, anul trecut, poliţiştii ITPF Oradea au confiscat 563.000 ţigarete, 1006 litri de băuturi spirtoase şi vinuri, 367 de parfumuri şi 65 de bucăţi de îmbrăcăminte şi încălţăminte contrafăcute.

În anul 2018, poliţiştii de frontieră din cadrul I.T.P.F Oradea au depistat în punctele de trecere a frontierei un număr de 68 autoturisme şi 4 utilaje reclamate ca fiind furate. Cele mai multe maşini au fost de lux şi proveneau din ţări precum Italia, Germania şi Franţa. În vară, la Borş, poliţiştii au oprit un Mercedes Benz S400 de 71.000 euro, furat din Germania.

Pe de altă parte, faţă de anul anterior s-a constatat o creştere a cazurilor de trafic, posesie şi consum de droguri. Au fost înregistrate 10 capturi de droguri şi substanțe care se folosesc la obținerea acestora, fiind întocmite 10 dosare penale, în comparaţie cu 7 cazuri în anul precedent.

Unul dintre cazurile semnificative a fost descoperirea, în vară, la Nădlac II, a 5 tone de anhidridă acetică (precursor de droguri) şi 20 de kilograme de cocaină de o puritate de aproximativ 99 la sută. Cazul respectiv a fost preluat de procurori ai Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5772 RON
  • 1 EUR = 4.9756 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON