URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 18 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nici nu bine a fost lansată ideea unui inel metropolitan de nord, care să treacă prin cartierul Podgoria, că megieșii s-au și organizat pentru proteste. Reacția este firească - nimănui nu-i convine ca drumul să treacă prin preajma casei sale, pentru că asta înseamnă deranj, zgomot și poluare. Dar să ieși cu pancarte de genul „Accesul permis doar riveranilor” denotă cel puțin o inabilitate.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
27 Februarie 2022, 10:24

Bănci din Rusia, excluse din SWIFT, în scopul "schilodirii maşinăriei de război a lui Putin". Decizie luată de Uniunea Europeană, SUA, Canada şi Marea Britanie (VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În noaptea de sâmbătă spre duminică, preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunţat un acord între Uniunea Europeană, Statele Unite, Germania, Franţa, Marea Britanie, Italia şi Canada pentru ca anumite bănci din Rusia să fie excluse din sistemul de tranzacţii interbancare SWIFT, o măsură cerută de Ucraina, dar şi de alte voci care consideră că această măsură ar afecta puternic Rusia.

"Vom trage Rusia la răspundere şi ne vom asigura în mod colectiv că acest război este un eşec strategic pentru Putin", se arată într-o declaraţie comună adoptată de părţile menţionate. 

"În primul rând, ne angajăm să ne asigurăm că anumite bănci rusești sunt eliminate din sistemul de mesagerie SWIFT. Acest lucru va asigura deconectarea acestor bănci de la sistemul financiar internațional și le va afecta capacitatea de a opera la nivel mondial", se arată în informarea Ursulei von der Leyen. Preşedinta CE spune că măsurile vor duce la "schilodirea maşinăriei de război a lui Putin" şi va bloca importurile şi exporturile din Rusia. 

Digi24.ro notează în acest context că Rusia se bazează pe sistemul SWIFT pentru exporturile de petrol și gaze.

SWIFT, prescurtarea pentru Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication (Societatea pentru Telecomunicaţii Financiare Inter-bancare mondiale), este o reţea globală securizată de transmitere a mesajelor, folosită de bănci pentru a face transferuri dincolo de graniţe. Reţeaua facilitează circulaţia banilor între organizaţiile financiare, sprijinind schimburile comerciale.

Mai mult, preşedinta Comisiei Europene a anunţat şi îngheţarea rezervelor valutare internaţionale ale Băncii Centrale a Rusiei: "În al doilea rând, ne angajăm să impunem măsuri restrictive care vor împiedica Banca Centrală a Rusiei să își utilizeze rezervele internaționale în moduri care să submineze impactul sancțiunilor noastre"

De asemenea, statele menţionate se angajează să acţioneze "împotriva persoanelor și entităților care facilitează războiul din Ucraina și activitățile dăunătoare ale guvernului rus. În mod specific, ne angajăm să luăm măsuri pentru a limita vânzarea de cetățenie – așa-numitele pașapoarte de aur – care permit rușilor bogați care au legături cu guvernul rus să devină cetățeni ai țărilor noastre și să aibă acces la sistemele noastre financiare". 

Decizia a fost posibilă după ce mai mulţi lideri europeni, dar şi preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski au făcut presiuni ca Germania, Italia, Cipru şi Ungaria să renunţe la reticenţa lor de a decide deconectarea Rusiei de la sistemul SWIFT.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5772 RON
  • 1 EUR = 4.9756 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON