URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 18 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nici nu bine a fost lansată ideea unui inel metropolitan de nord, care să treacă prin cartierul Podgoria, că megieșii s-au și organizat pentru proteste. Reacția este firească - nimănui nu-i convine ca drumul să treacă prin preajma casei sale, pentru că asta înseamnă deranj, zgomot și poluare. Dar să ieși cu pancarte de genul „Accesul permis doar riveranilor” denotă cel puțin o inabilitate.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
14 Octombrie 2011, 15:02

Băile Felix au devenit oficial staţiune balneoclimaterică

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Guvernul a acordat statutul de staţiune balneară şi balneoclimaterică pentru zece localităţi care dispun de factori naturali de cură. Printre cele zece staţiuni se numără şi Băile Felix.

Actul normativ urmăreşte completarea reglementărilor existente în domeniul asistenţei medicale balneare şi de recuperare, reprezentată de totalitatea serviciilor medicale asigurate în staţiunile balneare, climatice sau balneoclimatice, prin utilizarea factorilor naturali terapeutici şi/sau factori fizici produşi artificial, precum şi prin dietă, medicaţie, psihoterapie şi educaţie pentru sănătate.

Propunerile şi hotărârile consiliilor locale, precum şi referatele întocmite de către Institutul Naţional de Recuperare, Medicină Fizică şi Balneoclimatologie Bucureşti, arată că sunt îndeplinite condiţiile necesare acordării statutului de staţiune balneoclimatică sau balneară pentru zece localităţi şi areale, respectiv Băile Olăneşti, Covasna, Băile Felix, Sovata, Techirghiol, Amara, Băile Herculane, Băile Govora, Călimăneşti-Căciulata şi Ocna Sibiului.

Acestea sunt situate în zone cu factori climatici benefici, cu condiţii pentru asigurarea menţinerii şi ameliorării sănătăţii şi/sau a capacităţii de muncă, precum şi a odihnei şi reconfortării.

În respectivele localităţi pot fi tratate boli neurologice, boli ginecologice, boli profesionale, boli endocrine, boli metabolice şi de nutriţie, boli ale aparatului locomotor, afecţiuni respiratorii, afecţiuni ORL, afecţiuni reumatismale, afecţiuni cronice, degenerative şi abarticulare, afecţiuni cardiovasculare, afecţiuni dermatologice, afecţiuni hepatobiliare.

Factorii naturali terapeutici recunoscuţi pentru efectul benefic sunt apele minerale termale clorurosodice, bicarbonatate, sulfuroase, iodate, ape oligominerale hipo şi hipertermale, magneziene, apele sărate de mare concentraţie, nămolul sapropelic, sulfuros, mofete, bioclimat sedativ de cruţare sau cu nuanţe de excitare, climat răcoros, de depresiune intramontană, fără excese termice, bioclimat excitant de stepă.

Fostul ministru al Sănătăţii, bihoreanul Cseke Attila, declara, în 14 iulie, că potenţialul balnear al României este cel mai ridicat din Europa, motiv pentru care trebuie expoatat şi dezvoltat. Cseke anunţa că zece localităţi care dispun de factori naturali de cură urmând să primească în acest sens statutul de staţiune baleaoclimatică.

"România are cel mai variat spectru de factori naturali terapeutici din Europa, din potenţialul balnear ar Europei, 1/4, după unii autori chiar 1/3 se află pe teritoriul României. Acest potenţial trebuie verificat şi exploatat. Avem două mari provocări în domeniul turismului balnear. Pe de o parte, readucerea în atenţie a potenţialului natural în prevenţia şi tratamentul anumitor afecţiuni. În acest sens, Ministerul Sănătăţii are în subordine 13 unităţi sanitare cu specific recuperare, cu un total de 3.359 de paturi", spunea Cseke.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
balneo
Hai s-o lasam mai jos cu cel mai mare potential! De cand lumea Baile Felix a fost statiune balneoclimaterica, nu trebuie sa vina guvernul sa dea acest statut. In privinta respectului pentru turismul romanesc s-a vazut de ce sunt in stare in 21 de ani, adica sa-l distruga de tot. Sa vedem doar cum arata Borsecul, Caciulata, Baile Herculane, Ocnele Mari, Malnasul, Olanesti si cele cateva care mai sunt pe lista si ne vom da seama cu usurinta de mizeria si paragina care le caracterizeaza. Felixul are un suficient de ridicat grad de manelizare urbanistica si umana ca sa fie o statiune gri ca toate celelalte din Romania. Turismul curativ si de divertisment adevarat se lasa asteptat inca vreo 20 de ani, pana atunci altii isi fac bai profesioniste la fiecare 50-100 km in orice directie pe harta. Ei nu au acest mare "potential". Te apuca greata in Felix de ce suntem in stare.
Postat 16 Octombrie 2011, 10:31 de miculparis
corect...
petre...ai perfecta dreptate.
Postat 15 Octombrie 2011, 11:17 de romanul complicat
unde sunt urbanistii pt felix??
Nu stiu unde se reflecta chestia asta balneoclimaterica in felix....centru Felix-ului arata groaznic, tiganesc, fad, oribil -- magazine prea mult spus, piata ilegala unde infloreste comertul la negru, ca doar asa e in turism la noi!..........chiar nu se poate aduce o echipa de urbanisti sa gandeasca profesionist cum sa aranjeze statiunea??? vai de mama ei e! Felix-ul trebuie sa fie o floare, o mandrie a bihorenilor, dar la cum arata acum, e doar amagire. nesimtitii si cer 25 lei/persoana biletul, mai mult decat in germania sau franta unde intrarea la piscina privata e 5 euro!
Postat 15 Octombrie 2011, 00:19 de Petru
SCOALA
BAILE FELIX AU DEVENIT...............sau daca vrei STATIUNEA BAILE FELIX A DEVENIT..........bata-te cartea sa te bata............CA SI TU AI DEVENIT DEGEABA
Postat 14 Octombrie 2011, 16:35 de UN PEDAGOG
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5772 RON
  • 1 EUR = 4.9756 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON