URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 18 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nici nu bine a fost lansată ideea unui inel metropolitan de nord, care să treacă prin cartierul Podgoria, că megieșii s-au și organizat pentru proteste. Reacția este firească - nimănui nu-i convine ca drumul să treacă prin preajma casei sale, pentru că asta înseamnă deranj, zgomot și poluare. Dar să ieși cu pancarte de genul „Accesul permis doar riveranilor” denotă cel puțin o inabilitate.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
08 Februarie 2014, 00:33

Au început Jocurile Olimpice de la Soci (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a declarat deschisă cea de-a XXII-a ediţie a Jocurilor Olimpice de iarnă, vineri seară, pe Stadionul Fişt din Soci.

La finalul unui eveniment ce a cuprins momente importante din istoria Rusiei prezentate într-un show impresionant, defilarea celor 88 de delegaţii participante, discursul preşedintelui Comitetului Internaţional Olimpic, Thomas Bach, şi pronunţarea deschiderii JO de către preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, torţa olimpică a fost adusă în arena Fişt de jucătoarea de tenis Maria Şarapova.

Aceasta i-a înmânat torţa atletei Elena Isinbaieva, care i-a dat-o triplului campion olimpic la lupte greco-romane Aleksandr Karelin. Torţa a fost preluată apoi de campioana olimpică la gimnastică ritmică în 2004 Alina Kabaieva, de tripla campioană olimpică la patinaj artistic Irina Rodnina şi, la final, de triplul campion olimpic la hochei pe gheaţă Vladislav Tretiak. Acesta din urmă a purtat torţa pe o distanţă de aproape o sută de metri. La finalul parcursului, el şi Irina Rodnina au ţinut torţa împreună şi au aprins flacăra olimpică de la stadionul de la Soci. Aprinderea torţei a declanşat şi un impresionant foc de artificii, moment care a încheiat ceremonia de deschidere a JO.

Delegaţia română este formată din 24 de sportivi, iar biatlonista Eva Tofalvi a fost portdrapelul României la festivitate. Din tribune, sportivii români au fost aplaudaţi de premierul Victor Ponta şi soţia sa, Daciana Sârbu.

La Jocurile Olimpice de la Soci, cele mai scumpe din istorie (37 de miliarde de euro), participă aproape 3000 de sportivi din 88 de ţări.

De asemenea, deşi a devenit o obişnuinţă la Jocurile Olimpice de vară, pentru ediţia de iarnă a Olimpiadei este prima oară în ultimii treizeci de ani în care competiţia a început cu o zi înaintea festivităţii de deschidere. La Soci, competiţia a început joi şi se va încheia la 23 februarie.

O altă premieră a ediţiei de la Soci este parcursul record al torţei olimpice, de 65.000 de kilometri, ce se încheie vineri, pe Stadionul Fişt.

Pe de altă parte, ruşii au fost criticaţi de presa internaţională pentru că nu au reuşit să se achite de organizare ca la carte. Jurnaliştii s-au plâns de condiţiile din hoteluri, multe încă în construcţie, dar şi prezenţa şantierelor pe străzile din Soci.

De altfel, şi festivitatea de deschidere a avut parte de o gafă: unul din cele cinci cercuri olimpice, prezentate sub forma unor fulgi de nea, nu s-a deschis.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5772 RON
  • 1 EUR = 4.9756 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON