Cum pe 15 martie, de Ziua maghiarilor de pretutindeni, circulaţia autovehiculelor cu o capacitate mai mare de 7,5 tone va fi interzisă pe teritoriul Ungariei se prefigurează noi aglomerări şi blocaje la graniţele cu această ţară, inclusiv la punctul de frontieră Borş, unul dintre cele mai tranzitate.
Opriţi în parcări
Restricţia privind traficul greu - cu excepţia transporturilor de animale vii şi produse perisabile - este valabilă din 14 martie, ora 23, ora României, până pe 15 martie, la aceeaşi oră.
"În perioada menţionată, şoferii automarfarelor vor avea obligaţia să staţioneze în parcările special amenajate, până la finalizarea intervalului pentru care au fost stabilite restricţii de circulaţie pe drumurile publice din Ungaria", se arată într-o informare transmisă, miercuri, de Centrul de Relaţii Publice din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră. În schimb, traficul de autoturisme se va desfăşura în condiţii normale.
Cum şi la final de săptămână traficul greu este interzis pe teritoriul Ungariei, între 12 şi 14 martie graniţa cu această ţară a fost tranzitată de aproximativ 18.000 de autovehicule de mare tonaj, din care 6.000 pe sensul de intrare în ţară şi 12.000 pe sensul de ieşire din ţară.
Unul dintre cele mai "populare" puncte de trecere a fost cel din Borş, cu aproximativ 6.000 de camioane. Aici se lucrează la capacitatea maximă permisă de infrastructură, pe 3 benzi pe sensul de intrare şi 3 pe sensul de ieşire pentru camioane.
Depind de colegii maghiari
Reprezentanţii Poliţiei de Frontieră subliniază că depind de resursele alocate de autorităţile maghiare: "Menţionăm că la frontiera cu Ungaria, formalităţile de frontieră se efectuează în comun cu autorităţile ungare, sens în care Poliţia de Frontieră Română a alocat personal suplimentar pentru acoperirea tuturor liniilor de control în punctele de trecere a frontierei cu Ungaria, însă numărul de linii care pot fi deschise este limitat de numărul de poliţişti repartizaţi de către Poliţia Ungară. În baza protocoalelor bilaterale, P.F.R. poate deschide doar liniile de control care sunt asigurate cu personal şi de către autorităţile ungare".
Totodată, valorile ridicate ale timpului de aşteptare sunt determinate si de faptul că autorităţile din Ungaria efectuează verificări sistematice la toate mijloacele de transport, prevăzute în Regulamentul 458/2017 de modificare a Codului Frontierelor Schengen.
Caută-ţi graniţa!
În aceeaşi informare, Poliţia de Frontieră arată că a făcut toate eforturile pentru suplimentarea cu tot personalul de care dispune la controlul documentelor de călătorie.
De asemenea, le recomandă participanţilor la trafic tranzitarea tuturor punctelor de trecere a frontieră deschise tranzitului de marfuri, astfel încât să se preîntâmpine apariţia suprasolicitărilor doar a unora dintre acestea, într-un timp foarte scurt.
In acest sens, Poliţia de Frontieră Română a dezvoltat aplicaţia on-line şi pentru autovehiculele de mare tonaj care este disponibilă pe pagina de internet www.politiadefrontiera.ro.
Această aplicaţie on-line prezintă o medie a timpilor de aşteptare în punctele rutiere de trecere a frontierei pentru anumite intervale de timp. Timpii de aşteptare sunt actualizaţi în timp real, fapt ce ajută utilizatorul să-şi reconfigureze traseul către un punct de frontieră ce înregistrează valori de trafic scăzute.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.