URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 19 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nici nu bine a fost lansată ideea unui inel metropolitan de nord, care să treacă prin cartierul Podgoria, că megieșii s-au și organizat pentru proteste. Reacția este firească - nimănui nu-i convine ca drumul să treacă prin preajma casei sale, pentru că asta înseamnă deranj, zgomot și poluare. Dar să ieși cu pancarte de genul „Accesul permis doar riveranilor” denotă cel puțin o inabilitate.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
01 Septembrie 2022, 19:05

Atenție pe șosele! 25 de oameni au murit anul acesta în Bihor în accidente rutiere

Atenție pe șosele! 25 de oameni au murit anul acesta în Bihor în accidente rutiere foto: arhivă
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

25 de persoane au murit, iar alte 79 au fost rănite, în accidentele produse în primele 8 luni ale acestui an în Bihor. Statistica a fost furnizată joi, de Poliția Bihor, care face un apel la cetățeni să fie cu băgare de seamă și să respecte regulile în trafic, pentru a evita tragediile.

Principalele cauze ale accidentelor grave în Bihor

„În perioada 1 ianuarie - 30 august 2022, la nivelul județului Bihor au fost înregistrate 261 de accidente, soldate cu decesul a 25 de persoane și rănirea gravă a altor 79. Comparativ cu aceeași perioadă din anul 2021, au fost înregistrate cu 5 mai puține accidente (-2%), cu o persoană decedată în plus (+4%) și cu 7 persoane rănite grav mai puțin (-9%)”, se arată într-o informare transmisă de purtătorul de cuvânt al Poliției Bihor, comisar șef Alina Fărcuța.

Potrivit acesteia, principala cauză de producere a accidentelor rutiere grave a fost viteza neregulamentară sau viteza neadaptată la condițiile de drum (în 17% din cazuri), fiind înregistrate 15 accidente, soldate cu decesul a 7 persoane şi rănirea gravă a altor 11.

O cauză fruntașă a fost și traversarea neregulamentară a pietonilor (14%): 11 accidente, soldate cu decesul a 4 persoane şi rănirea gravă a altor 10.

Tot printre principalele cauze de producere a accidentelor rutiere grave se numără și abaterile bicicliștilor / trotinetiștilor (8,7%), rezultând 10 accidente, soldate cu decesul a 3 de persoane şi rănirea gravă a altor 7, neacordarea priorității de trecere vehiculelor (8,7% - 10 accidente, soldate cu decesul unei persoane şi rănirea gravă a altor 11) și neacordarea priorității de trecere pietonilor (5,2% - 6 accidente, soldate cu decesul unei persoane şi rănirea gravă a altor 5).

„Accidentele produse pe fondul primelor cinci cauze reprezintă 53,62% din totalul accidentelor rutiere grave. Totodată, cele cinci cauze menționate anterior au generat 61% din totalul deceselor”, a explicat Alina Fărcuța.

Apelul polițiștilor

În acest context, reprezentanta Poliției Bihor a subliniat că „acțiunile polițiștilor bihoreni de la rutieră au drept scop prevenirea evenimentelor grave din trafic, iar respectarea regulilor de circulație de către toți cetățenii ar reduce semnificativ tragediile care se întâmplă în jurul nostru”.

„Deși statistica ne arată că numărul și consecințele accidentelor rutiere sunt, în general, în scădere, dramele care se întâmplă pe drumurile publice ne cutremură de fiecare dată. De aceea, facem un apel la toți participanții la trafic să circule cu respectarea legii - doar așa putem fi cu toții în siguranță”, a mai transmis Fărcuța.

De altfel, în Bihor au fost derulate în primele 8 luni 542 de acțiuni care au vizat principalele cauze generatoare de accidente rutiere.

Nu doar șoferii sunt vinovați

Potrivit informării, în total, polițiștii bihoreni au dat 34.873 de sancțiuni, dintre care 13.421 pentru nerespectarea regimului legal de viteză, 1.243 pentru indisciplina pietonilor, 258 pentru neacordarea priorității de trecere pietonilor, 2.120 pentru indisciplina bicicliștilor, 375 pentru neacordarea priorității de trecere vehiculelor, 378 pentru indisciplina conducătorilor de trotinete, iar restul pentru alte abateri.

Până pe 30 august, în Bihor au fost reținute aproape 5.000 de permise de conducere.

Concret, din cele 4.953 de permise reținute, 1.234 au fost pentru nerespectarea regimului legal de viteză (1.133 pentru depășirea cu mai mult de 50 km/h și 101 pentru depășirea cu mai mult de 70 km/h), 971 pentru consumul de alcool (contravenție), 295 pentru neacordare prioritate de trecere pietonilor, 375 pentru neacordare prioritate de trecere vehiculelor, iar restul pentru alte abateri.

Aproape 2.000 de certificate retrase

De asemenea, polițiștii bihoreni au retras 1.980 de certificate de înmatriculare / înregistrare, dintre care 970 pentru deficiențe tehnice, iar restul de 1.010 pentru alte situații. Au fost retrase, totodată, și 370 de plăcuțe de înmatriculare.

În total, au fost constatate 668 de infracțiuni la regimul rutier. Marea majoritate, 193, au fost alcoolemiile peste limita admisă, 133 au fost infracțiuni de conducere fără permis, 95 de fapte de conducere cu permis de conducere necorespunzător categoriei vehiculului, retras, anulat ori suspendat.

Alarmant este și că 93 de dosare penale s-au întocmit pentru conducerea sub influența unor substanțe psihoactive. În 154 de cazuri a fost vorba de alte abateri.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5772 RON
  • 1 EUR = 4.9756 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON