URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 19 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nici nu bine a fost lansată ideea unui inel metropolitan de nord, care să treacă prin cartierul Podgoria, că megieșii s-au și organizat pentru proteste. Reacția este firească - nimănui nu-i convine ca drumul să treacă prin preajma casei sale, pentru că asta înseamnă deranj, zgomot și poluare. Dar să ieși cu pancarte de genul „Accesul permis doar riveranilor” denotă cel puțin o inabilitate.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
15 Octombrie 2023, 13:31

Atenție: modificări importante în privința vaccinării! DSP Bihor informează asupra compensării integrale sau la jumătate a prețurilor vaccinurilor

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Cum din 1 decembrie intră în vigoare noutăți în ce privește vaccinarea, Direcția de Sănătate Publică Bihor explică în ce constau acestea pentru ca bihorenii să nu fie luați pe nepregătite, dar și pentru a-i îndemna să recurgă la imunizare în scopul prevenirii unor boli grave.

Noutățile vizează vaccinarea împotriva HPV, meningitei, difteriei, tetanosului, pertusis și altele, în esență facilitând accesul populației la vaccin prin faptul că vaccinurile sunt compensate integral sau la 50% din preț pentru persoane vulnerabile.

Potrivit DSP Bihor, din prima zi a lunii decembrie în sistemul sanitar se aplică prevederile Hotărârii de Guvern nr. 781/2023 pentru aprobarea listei medicamentelor de care beneficiază asigurații, pentru segmentele de populație aprobate prin Ordinul 3.120/2023 al Ministerului Sănătății, astfel că unele tipuri de vaccinuri vor fi prescrise de medicii de familie și vor fi eliberate compensat de farmacii.

Este vorba despre vaccinul împotriva infecției cu HPV, pentru: 

- persoanele care beneficiază de prescrierea, eliberarea și decontarea în regim de compensare 50% din prețul de referință, pentru vaccinarea împotriva infecției cu HPV (femei cu vârsta ≥19 de ani și ≤45 de ani); 

- persoanele care beneficiază de prescrierea, eliberarea și decontarea în regim de compensare 100% din prețul de referință pentru vaccinarea împotriva infecției cu HPV (persoane cu vârsta ≥11 ani și < 19 ani).

Pentru vaccinarea împotriva infecției pneumococice, segmentele de populație care beneficiază de prescrierea, eliberarea și decontarea în regim de compensare 100% din prețul de referință sunt următoarele: 

- copiii cu vârsta < 19 ani, născuți înainte de 1 octombrie 2017

- persoane cu vârsta ≥19 ani și < 65 de ani, care au una sau mai multe din următoarele afecțiuni: infecție HIV/SIDA, asplenie, siclemie, boli respiratorii cronice, boli renale cronice, implant cohlear, terapie imunosupresoare, transplant, imunosupresie congenitală, drenaj ventricular extern, diabet zaharat, boli cardiovasculare, hepatopatii cronice, leucemii, limfoame, mielom multiplu, persoane cu vârsta ≥65 de ani, personal de specialitate medico-sanitar și auxiliar.

Pentru vaccinarea împotriva infecției meningococice, beneficiază de prescrierea, eliberarea și decontarea în regim de compensare 100% din prețul de referință: 

I. persoane cu vârsta ≥6 luni și < 65 de ani, afectate de: infecție HIV/SIDA, aspleniesiclemie, boli oncologice, terapie imunosupresoare, transplant, imunosupresie, deficiențe persistente de componente ale complementului, pacienți care primesc recomandarea de tratament cu inhibitori de complement (anticorpi monoclonali umanizați), de exemplu: pacienții cu hemoglobinurie paroxistică nocturnă (HPN), sindrom hemolitic uremic atipic (SHUa), miastenia gravis generalizată (MGg) și tulburare din spectrul neuromielitei optice (TSNMO); 

II. persoane cu vârsta ≥65 de ani. 

Pentru vaccinarea contra difteriei, tetanosului și pertusiss-ului (tusei convulsive) segmentele de populație care beneficiază de prescrierea, eliberarea și decontarea în regim de compensare 100% din prețul de referință sunt următoarele: 

- gravidele: se recomandă vaccinarea cu vaccin combinat difteric-tetanic-pertussis acelular - dTpa, adsorbit;  

- persoanele adulte care fac rapel la fiecare 10 ani după doza anterioară; 

- dacă au făcut un transplant medular/de celule stem hematopoetice; 

- dacă sunt în contact cu pacienți transplantați și nu au titru detectabil de anticorpi (IgG)

Pentru vaccinarea împotriva hepatitei B beneficiază de prescrierea, eliberarea și decontarea în regim de compensare 100% din prețul de referință: persoane dializate nevaccinate înainte de 1995 sau pacienți dializați cronic care necesită doze booster documentate serologic; persoane cu infecție HIV/SIDA; persoane cu transplant de organe, țesuturi sau celule de origine umană; persoane care beneficiază de terapie imunosupresoare; contacții direcți ai cazurilor confirmate cu hepatită B; persoane cu hepatopatii cronice: hepatită C, ciroză, ficat nonalcoolic, hepatită autoimună, nivel persistent al ALT/AST de 2 ori mai mare decât normalul; persoane cu asplenie; persoane din grupa de vârstă 19 - 59 de ani cu diabet zaharat; pentru persoanele cu vârsta de peste 60 de ani recomandarea rămâne la latitudinea medicului curant; persoane cu boli ereditare predispozante pentru ciroza hepatică: boala Wilson, deficit de alpha-l antitripsină, hemocromatoză; personal medico-sanitar nevaccinat sau cu nivel al Ac antiHBs mai mic de 10 UI, după trei doze de vaccin hepatitic B.

Pentru vaccinarea împotriva varicelei beneficiază de prescrierea, eliberarea și decontarea în regim de compensare 100% din prețul de referință persoanele care intră în contact cu pacienți transplantați și sunt fără titru detectabil de anticorpi (IgG). 

Pentru vaccinarea împotriva rujeolei-oreionului-rubeolei, segmentele de populație care beneficiază de prescrierea, eliberarea și decontarea în regim de compensare 100% din prețul de referință sunt următoarele: persoane cu transplant medular; contacții fără titru detectabil de anticorpi (IgG) ai persoanelor cu transplant.  

Direcția de Sănătate Publică Bihor precizează că a informat medicii de familie privitor la noile reglementări, inclusiv privind și prescriere vaccinului antigripal în sezonul 2023-2024, aplicabile încă din luna septembrie.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Felcerii de la DSP se pare ca someaza
DSP,mai aveti disponibila "chiuveta" pentru vaccinari ? Anul viitor,dupa alegeri ,vom gasi AC si pentru cojocul vostru... Bihoreanu-le,de ce mi-ai sters postarea anterioara ?
Postat 16 Octombrie 2023, 11:26 de platona
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5772 RON
  • 1 EUR = 4.9756 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON