URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 07 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Uniunea Europeană este foarte interesată să-și asigure rezerve de materiale strategice într-o lume în care China și SUA doresc să dețină supremația. Printre elementele strategice vizate este și magneziul de la Budureasa - el ar reprezenta jumătate din cantitatea de care dispune Uniunea Europeană și 9% din rezerva mondială.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
10 Octombrie 2022, 16:33

Atenție la zilieri! 12 firme din 15 verificate de ITM Bihor au fost sancționate în doar 4 zile

Atenție la zilieri! 12 firme din 15 verificate de ITM Bihor au fost sancționate în doar 4 zile foto: arhivă
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Inspectorii de muncă din Bihor au aplicat amenzi de 74.000 lei după 15 controale efectuate la tot atâtea firme din judeţ care folosesc muncitori cu ziua, pentru nerespectarea a diferite prevederi ale legislaţiei muncii.

Între cele mai frecvente nereguli constatate în ce priveşte munca zilierilor sunt nerespectarea obligaţiei de a ţine evidenţa orelor lucrate de această categorie de salariaţi şi nerespectarea remuneraţiei minime pentru zilieri.

Campanie naţională

Controalele ITM la firmele care folosesc zilieri s-au desfăşurat pe perioada a doar patru zile din cursul lunii trecute, mai exact în perioada 19-22 septembrie, în cadrul unei campanii naţionale de verificare a modului de respectare prevederilor Legii nr. 52/2011 privind exercitarea unor activităţi cu caracter ocazional desfăşurate de zilieri.

Conform legii, zilierii sunt "persoane fizice, cetăţeni români sau străini, care au capacitate de muncă şi care desfăşoară activităţi necalificate cu caracter ocazional, pentru un beneficiar (un agent economic) sau pentru un împuternicit al acestuia, contra unei remuneraţii, în domenii precum agricultură, vânătoare şi serviciile anexe, silvicultură, pescuit şi acvacultură, activităţi de alimentaţie (catering) pentru evenimente, publicitate, restaurante, baruri, hoteluri şi alte facilităţi de cazare, baze şi cluburi sportive, grădini zoologice, botanice, întreţinere peisagistică şi spaţii verzi etc".

Principalele obiective ale campaniei au fost identificarea firmelor care folosesc zilieri şi luarea măsurilor care se impun pentru încălcarea prevederilor legii, diminuarea consecinţelor sociale şi economice negative care derivă din nerespectarea legii, identificarea firmelor care utilizează munca copiilor şi a tinerilor fără respectarea prevederilor legii şi determinarea lor de a respecta obligaţia înfiinţării şi completării registrului de evidenţă a zilierilor şi transmiterii unui extras al acestuia la ITM.

Problemele constatate

Principalele deficienţele constatate de inspectorii de muncă în acţiunile de control au fost, potrivit unui comunicat al ITM Bihor transmis luni, neîndeplinirea obligaţiei de a transmite Registrul electronic de evidenţă a zilierilor, zilnic, înainte de începerea activităţii, pentru fiecare persoană care urmează să se afle într-un raport de muncă cu beneficiarul sau un împuternicit al acestuia, nerespectarea obligaţiei de a ţine evidenţa orelor lucrate de salariaţii zilieri şi nerespectarea remuneraţiei minime pentru această categorie de angajaţi.

În Bihor, inspectorii de muncă au verificat 15 firme, fiind sancţionate 12. "Pentru încălcarea prevederilor Legii nr. 52/2011 au fost aplicate 4 avertismente", iar pentru  încălcarea altor prevederi legale în domeniul relaţiilor de muncă s-au aplicat 15 sancţiuni, valoarea totală a amenzilor aplicate fiind de 74000 lei. S-au dispus, de asemenea, 14 măsuri de remediere a neconformităţilor", precizează ITM Bihor.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON