URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 18 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nici nu bine a fost lansată ideea unui inel metropolitan de nord, care să treacă prin cartierul Podgoria, că megieșii s-au și organizat pentru proteste. Reacția este firească - nimănui nu-i convine ca drumul să treacă prin preajma casei sale, pentru că asta înseamnă deranj, zgomot și poluare. Dar să ieși cu pancarte de genul „Accesul permis doar riveranilor” denotă cel puțin o inabilitate.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
03 Decembrie 2015, 23:15

Aseară, pe-nserate! Ştefan Hruşcă a blocat traficul spre ERA Park cu un concert de colinde care a atras mii de spectatori (FOTO/VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Ştefan Hruşcă a dat joi seară startul sărbătorilor de iarnă printr-un concert de colinde susţinut sub cupola ERA Park, în faţa câtorva mii de spectatori. Orădeni veniţi din toate colţurile oraşului au blocat traficul pe şoseaua de centură imediat după lăsarea serii.

În jurul orei 18 coada de maşini se întindea de la cimitirul Rulikowski până la sensul giratoriu de la ieşirea spre Arad. Drumul până în intersecţie dura cam o jumătate de oră. Postaţi la fiecare intrare în sens, poliţişti rutierişti încercau să deblocheze traficul pe o ploaie măruntă care nu făcea decât să le îngreuneze sarcina.

Parcarea enormă din faţa centrului comercial s-a dovedit neîncăpătoare pentru puzderia de maşini, fapt pentru care şoferii le-au mutat inclusiv peste drum, la "concurenţă".

Un public tânăr

Dacă pe şoseaua spre ERA Park se circula bară la bară, sub cupola centrului comercial se stătea umăr la umăr. La ora 18.30, mulţimea umpluse inclusiv galeriile adiacente zonei centrale. Publicul, în mare parte tânăr, format din adolescenţi şi părinţi veniţi să îşi aducă micuţii la un concert tradiţional, asuda vârtos cu hainele în mână.

În mulţime mirosea a casă veche, parfum cu note de "bani gata" şi cafea tare sau cartofi pai, în funcţie de locul ascultătorului de sub cupolă. A brad nu. Gigantul îmbrăcat verde încărcat de podoabe aurii este la fel de arătos şi de fals ca un politician.

Înghesuiţi unii în alţii, adulţii urmăreau concertul în picioare cu copii cocoţaţi pe umeri, pe banchetele cafenelei din vecinătate sau chiar pe coşurile de cumpărături folosite pe post de tribune pe roţi.

Ecranul gigantic din spatele scenei făcea ca artistul să poată fi văzut din toate părţile. Mai puţin de pe culoarul din spatele scenei, de unde episcopul greco-catolic Virgil Bercea urmărea din mulţime concertul îmbrăcat lejer în pulover.

Colindătorul

La început reţinut, publicul s-a încălzit treptat, cu fiecare colindă cântată de artist. Mai pleşuv şi rotunjor decât în anii anteriori, tras într-o "chimeşe" albă neîncinsă, să-l mai subţieze, Ştefan Hruşcă n-a îmbătrânit din punct de vedere vocal.

Bardul şi-a încântat publicul cu colinde tradiţionale, de la "Afară ninge liniştit", "Aseară, pe-nserate" şi "Creştinilor, voi astăzi", până la cântece maramureşe ca "Săracă inima me" şi "Io-s puiuţ de moroşan", cu nonşalaţa din tinereţe.

Publicul a fotografiat, înregistrat, cântat şi jucat pe loc, ca la o petrecere "pe bune". Colindătorul a fost răsplătit cu aplauze prelungite. "Mulţam frumos, Oradea", a spus de fiecare dată, neaoş, Ştefan.

"Mergeţi şi colindaţi"

Publicul, în mare majoritate tânăr, şi căldura cu care a fost înconjurat l-au surprins până şi pe artist. "Cântările acestea ale noastre, atât de frumoase şi pătrunzătoare, sunt unice. Nu cred că mai sunt astfel de frumuseţi la niciun alt popor. Faptul că aduceţi copiii la astfel de concerte e un lucru îmbucurător, pentru că asta înseamnă că aceste colinde vor merge mai departe", a zis colindătorul.

Solistul şi-a îndemnat publicul să ducă mai departe nu doar colindele, ci şi tradiţia colindatului. "Vă rog ceva: mergeţi şi colindaţi în noaptea de Crăciun şi a doua noapte şi a treia noapte. Mergeţi la părinţi, la rude, la prieteni şi o să vedeţi ce bine o să vă simţiţi şi ce bine o să vă meargă tot anul următor", a spus Hruşcă.

De altfel, colindătorul şi-a şi încheiat spectacolul în jurul orei 20, cu piese precum "Linu-i lin", "Noi umblăm şi colindăm", "Pom înrăurat" şi "Ia ieşi gazdă până-n prag". Apoi, artistul a coborât între orădeni pentru o sesiune de autografe pe noul său album "La mijlocul cerului", pe caiete de şcoală sau foi volante.

Când ultima hârtie a fost semnată, Ştefan Hruşcă s-a retras de tot, lăsând în urmă parfumul unuia dintre misterele Crăciunului mioritic. Până la urmă ce-o fi şi "lin"-ul ăla atât de "iară lin"?

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Linu-i lin
Cu vreo 20 de ani în urmă, am aflat întâmplător, nici nu mai știu din ce sursă, cred că Radio România, că ”linu-i lin și iarăși lin” înseamnă ”noaptea nopților și iarăși noapte”... O fi, n-o fi adevărat? Cred că e fain, oricum” Noaptea Nașterii Domnului e noaptea nopților, apoi...
Postat 04 Decembrie 2015, 20:18 de CAMELIASTARCESCU
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5772 RON
  • 1 EUR = 4.9756 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON