URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 18 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nici nu bine a fost lansată ideea unui inel metropolitan de nord, care să treacă prin cartierul Podgoria, că megieșii s-au și organizat pentru proteste. Reacția este firească - nimănui nu-i convine ca drumul să treacă prin preajma casei sale, pentru că asta înseamnă deranj, zgomot și poluare. Dar să ieși cu pancarte de genul „Accesul permis doar riveranilor” denotă cel puțin o inabilitate.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
11 Noiembrie 2013, 10:34

Arheolog din aer: O orădeancă este specialistă de top în arheologie aeriană

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

"Primii 18 ani din viaţă mi i-am petrecut crezând că nu voi ieşi niciodată din ţară", spune Ioana Oltean. Destinul a fost însă generos cu ea, pentru că orădeanca a obţinut două burse de cercetare în Marea Britanie, iar apoi a ajuns chiar să le predea englezilor arheologie romană şi arheologie aeriană, în care s-a specializat la Universitatea din Exeter.

Datorită performanţelor la care a ajuns, Ioana a fost căutată chiar de o echipă a BBC care realiza un documentar despre Imperiul Roman şi, cu îndrumarea ei, a reuşit să descopere un nou castru la Sarmizegetusa Regia.

Fascinată de trecut

Ioana Oltean a terminat Liceul Pedagogic din Oradea, dar n-a rămas prea mult învăţătoare. După doi ani a intrat la Facultatea de Istorie a Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj. "Tot timpul am fost pasionată să aflu mai multe despre viaţa oamenilor din trecut. Interesul pentru arheologie mi s-a trezit după o vizită la Herculaneum, în Italia, unde există un sit celebru îngropat în secolul I după o erupţie a Vezuviului", povesteşte ea.

Masteratul l-a făcut tot la Cluj, în Arheologie şi Civilizaţie Clasică. Apoi, în 2000, a avut şansa de a-şi face doctoratul la Universitatea din Glasgow, care oferea 100 de burse la împlinirea a 450 de ani de existenţă. "Ştiam că voi putea face o cercetare aşa cum trebuie, cu metodologii moderne", spune Ioana, care a beneficiat atunci de 22.500 lire sterline pentru trei ani de doctorat. Tema pe care a ales-o a fost, însă, cât se poate de românească: impactul cuceririi romane în Dacia Centrală, adică în Ţara Haţegului de azi.

Cercetare din avion

Una dintre metodele folosite de orădeancă în cercetările sale a fost arheologia aeriană. "Făceam zboruri de recunoaştere aeriană şi fotografiam de la înălţime diverse situri. Mă uit foarte mult la culturile de cereale, căci ele ne arată ce există dedesubt. Dacă unele plante au mai puţină umiditate, aceasta se întâmplă din cauză că sub pământ există ziduri îngropate", povesteşte arheologul.

Imaginile astfel obţinute sunt prelucrate cu diferite filtre şi completate cu alte informaţii existente despre acele zone. După trei ani de muncă, Ioana şi-a publicat concluziile în volumul "Dacia: Landscape, Colonization, Romanisation" (Dacia - peisaj, colonizare, romanizare). "Dacii au supravieţuit foarte bine în perioada romană şi au participat activ la economia provinciei. Şi-au păstrat tradiţiile, iar asta se vede în felul în care erau ridicate aşezările, în tradiţiile de înmormântare şi de gospodărire", explică orădeanca.

Cuplu de cercetători

După doctorat, în 2004, Ioana a reuşit să obţină un nou sprijin britanic, pentru un proiect post-doctoral care a durat alţi trei ani şi studia impactul Imperiului Roman în Dobrogea. Nici finanţarea, 100.000 de lire sterline de la Academia Britanică, n-a fost de colo. "Eram, practic, cercetător plătit al Universităţii din Glasgow, dar mi se dădea şansa să şi predau puţin", spune Ioana.

Ca urmare, în 2007 s-a prezentat la concursul pentru un post de conferenţiar al Universităţii din Exeter, din sud-vestul Angliei, pe care l-a şi câştigat, astfel că de atunci predă arheologie aeriană şi arheologie romană. Jobul îi dă ocazia să se întoarcă şi pe şantiere. Spre exemplu, conduce o şcoală de vară pentru studenţi şi face săpături într-un sit roman din Marea Britanie descoperit cu detectoare de metale.

Deşi continuă să cerceteze şi situri din România, viaţa Ioanei s-a mutat cu totul în Anglia, unde locuieşte alături de un clujean cu care s-a căsătorit încă din studenţie şi care este, la rându-i, cercetător la Universitatea din Bristol, în domeniul medical.

Specialist pentru BBC

În 2011, când pregătea un documentar despre Imperiul pierdut al Romei, o echipă a televiziunii publice britanice, BBC, condusă de prezentatorul Dan Snow şi de arheologul Sarah Parcak, i-au cerut Ioanei ajutorul, ca specialistă în arheologie aeriană.

"Nu i-am încurajat să studieze zona Sarmizegetusei Regia, căci ştiam că este foarte împădurită, dar ei au insistat. Aşadar le-am sugerat singura tehnologie care-i putea ajuta. Este vorba despre sistemul LIDAR (Light Detection and Ranging), care se bazează pe raze laser ce pot măsura foarte clar distanţele dintre avion şi până la sol, iar astfel se văd diferenţele de nivel şi, ca atare, locurile în care există situri. Pe baza datelor culese se poate reproduce un model virtual tridimensional al terenului studiat", explică Ioana.

Concluziile la care au ajuns britanicii? Faptul că Sarmizegetusa Regia este mai întinsă decât se credea până acum. "Au descoperit o fortificaţie circulară despre care au dedus că este un nou castru roman. Lucrurile trebuie, însă, cercetate şi la sol, prin săpături", spune Ioana, precaută. Ea ştie că, în arheologie, nu poţi da verdicte dacă n-ai săpat destul...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Pacat ca fata nu are acces la tehnologii de ultima ora
Prin arheologie aeriana, care e un domeniu nu tocmai nou, americanii au detectat prin satelit inca dinainte de 1989 unde sunt in Romania rezerve de marmura, aur, argint, telur si wolfram, petrol si gaze de sist, etc. Din satelit, la nivel de harta grafica cu repere NS si EV tot din trei in trei metri la sol si la o adancime de pana in cinci km in clar si cinsprezece km in estimare. Britanicii inca sunt la nivel de padurici, resturi de bordeie, etc. NASA nu e nici CIA si nici MI5 care doar interpreteaza.
Postat 11 Noiembrie 2013, 15:26 de Pole
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5772 RON
  • 1 EUR = 4.9756 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON