URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 18 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nici nu bine a fost lansată ideea unui inel metropolitan de nord, care să treacă prin cartierul Podgoria, că megieșii s-au și organizat pentru proteste. Reacția este firească - nimănui nu-i convine ca drumul să treacă prin preajma casei sale, pentru că asta înseamnă deranj, zgomot și poluare. Dar să ieși cu pancarte de genul „Accesul permis doar riveranilor” denotă cel puțin o inabilitate.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
01 August 2016, 11:45

Aproape 4.000 de candidaţi înscrişi în facultăţile orădene

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Universitatea din Oradea a încheiat etapa înscrierilor în cadrul admiterii de vară. La studii universitare de licenţă au fost declaraţi admişi 3.915 de candidaţi, iar la masterat alţi 1.247.

Candidaţii sunt cu mult mai puţini decât numărul locurilor scoase la concurs de cele 15 facultăţi orădene: 5.937 de locuri la licenţă, din care 1.554 bugetate, şi 3.591 de locuri la masterat, din care 731 fără taxă. De asemenea, numărul viitorilor studenţi s-ar putea să fie şi mai mic, întrucât tinerii declaraţi admişi mai trebuie să şi confirme locurile.

Medicina, în top

Potrivit datelor prezentate pe site-ul Universităţii, cei mai mulţi candidaţi admişi sunt la Facultatea de Medicină şi Farmacie, 1.531 la număr. Pe locul doi în acest clasament este Facultatea de Ştiinţe Socio-Umane, cu 373 de înscrişi, urmată apoi de cea de Ştiinţe Economice, cu 292 de înscrişi.

La Facultatea de Geografie, Turism şi Sport sunt 268 de înscrişi, la Inginerie Electrică şi Tehnologia Informaţiei 261, la Protecţia Mediului 245, la Drept 177, iar la Ştiinţe 170.

Mai puţin atractive pentru viitorii studenţi sunt facultăţile de Istorie, Relaţii Internaţionale, Ştiinţe Politice şi Ştiinţele Comunicării, cu 160 de înscrişi, Inginerie Managerială şi Tehnologică cu 140, Construcţii, Cadastru şi Arhitectură cu 83 de înscrişi, Litere cu 81 de candidaţi admişi şi Arte cu 66.

Cel mai puţin căutate au fost, ca şi în anul precedent, facultăţile de Inginerie Energetică şi Management Industrial şi de Teologie, fiecare cu câte 34 de admişi.

Date provizorii

La studii de masterat, cei mai mulţi admişi sunt la Facultatea de Protecţia Mediului, 184 la număr, urmată de Socio-Umane (141), Ştiinţe Economice (138) şi IETI (121).

Facultatea de Geografie, Turism şi Sport are admişi 115 masteranzi, cea de IMT 106, iar cea de Drept 102. Restul facultăţilor au fiecare sub o sută de candidaţi admişi la masterat: IRISPSC 85, Ştiinţe 81, Arte 19, Litere 56, IEMI 40, Construcţii, Cadastru şi Arhitectură 30 şi Teologie 29.

Pentru a deveni studenţi, respectiv masteranzi, toţi candidaţii declaraţi admişi trebuie să se şi înmatriculeze. Termenul limită diferă la fiecare facultate în parte, dar nu este mai târziu de 5 august. Taxa de confirmare este de 100 lei.

Taxa de înmatriculare poate fi achitată la casieria centrală a Universităţii din Oradea sau prin cont bancar la orice sucursala a Băncii Transilvania – RO71BTRL00501202782511XX, unde se va preciza numele instituţiei, numele şi prenumele candidatului declarat admis, codul numeric personal, facultatea, programul de studiu, an de studiu/an universitar, forma de învăţământ, categoria taxei. După plata taxei, candidaţii vor prezenta chitanţele la secretariatul facultăţii la care au fost admişi.

Rezultatele finale ale admiterii de vară la Uniersitatea din Oradea vor fi cunoscute la finalul săptămânii.

Citeşte pe această temă şi articolul "Şcoală pentru profi: Universitatea din Oradea oferă specializări pe care nu le vor nici tinerii, nici angajatorii"

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
dorinta
Cei din Universitatea din Oradea cred ca sunt foarte impliniti vazand acest articol:). Sunt curios cati din cei inscriso vor realiza in ce s-au bagat si plus de asta cat vor suporta oare "profesionalismul"de care a dat si da dovada Universitatea din Oradea zilnic ?!
Postat 03 August 2016, 12:03 de douazecidezamagiti
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5772 RON
  • 1 EUR = 4.9756 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON