URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 18 SEPTEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Indiscutabil că piețele volante din Oradea au succes. Poate și pentru că tradiționalele piețe încep să dispară, Nufărul și Ioșia fiind deja două mari cartiere lipsite de așa ceva. Pe de altă parte, nici piețele care au mai rămas încă în picioare nu sunt întotdeauna pe placul mușteriilor. Mare parte dintre țăranii care vând în Rogerius sau la Cetate nu sunt decât niște reselleri, adică revând cu un preț mai mare marfa adusă de la West Market...
Zic şi eu
Adrian Cris
Controversele asupra Inelului Metropolitan de Nord al Oradiei au revenit în actualitate, așa cum era de așteptat, după ce în campania pentru alegerile locale un grup de proprietari din Podgoria și Paleu au organizat nu mai puțin de 5 proteste, lacom instrumentate politic de USR și PSD.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cu cine vă gândiți să votați pentru funcția de președinte al României dintre numeroșii candidați?










De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
O asemenea reglementare exista și înainte, însă doar cu privire la cazurile de violență familială (sau domestică, cum îi spunea actul normativ), ordinele de protecție provizorii „domestice” fiind foarte des întâlnite în practică. Ceea ce au făcut, de fapt, guvernanții noștri acum a fost „extinderea” aplicării acestor dispoziții legale și la situațiile în care nu există o legătură de rudenie sau conviețuire între victimă și agresor.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
19 Decembrie 2023, 08:30

Anunț finalizare proiect Muzeul Țării Crișurilor Oradea – Complex Muzeal

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Anunț privind finalizarea proiectului „Romanian-Hungarian Cross-Border Education Center of Cultural and Historical Heritage/Centrul Educațional Transfrontalier Româno-Maghiar, pentru conservarea patrimoniului cultural și istoric ROHU 446”

Muzeul Țării Crișurilor Oradea - Complex Muzeal anunță finalizarea proiectului cu titlul „Romanian-Hungarian Cross-Border Education Center of Cultural and Historical Heritage/Centrul Educațional Transfrontalier Româno-Maghiar, pentru conservarea patrimoniului cultural și istoric ROHU 446”, proiect finanțat de Uniunea Europeană, prin Fondul European de Dezvoltare Regională și cofinanțat de statele partenere în program, prioritate de finanțare PA1- Protecția comună și utilizarea eficientă a valorilor și resurselor comune, SO 6 / c –- Exploatarea durabilă a patrimoniului natural, istoric și cultural în zona eligibilă.

Proiectul s-a derulat pe o perioadă de 55 luni, începând cu data de 1 iunie 2019, cu dată de finalizare 31 decembrie 2023.

Partenerii proiectului au fost:

- Primăria municipiului Debrecen;

- Teatrul Csokonai din Debrecen;

- Muzeul Țării Crișurilor Oradea;

- Biblioteca Județeană Gheorghe Șincai” Bihor, succesor în drepturi și obligații al Revistei Várad.

Valoarea totală a proiectului a fost de 10.172.739,24 Euro din care Muzeului Țării Crișurilor i-au revenit: 2.835.852,69 Euro, din care valoarea eligibilă nerambursabilă ERDF a fost de 2.225.010,02 Euro, cofinanțarea din bugetul de stat prin Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice  340.302,32 Euro,  respectiv contribuția proprie în valoare de 270.540,35 Euro, asigurată cu sprijinul finanțatorului instituției, Consiliul Județean Bihor.

Obiectivul proiectului l-a reprezentat amenajarea secțiilor de Istorie, Artă și Etnografie (etajele II și III),  folosind un concept expozițional  modern și interactiv, care să ofere vizitatorilor o experiență vizuală unică, precum și crearea unei oferte culturale variate, destinată  turiștilor din România și din afara țării, ce vizitează Oradea și județul Bihor.

Rezultatele proiectului:

- Finalizarea lucrărilor de amenajare interioară și dotare cu piese muzeale în spații destinate publicului pe o suprafața totală de 3510 metri pătrați din clădirea Muzeului Țării Crișurilor, prin  finalizarea expozițiilor de la etajul II și al III-lea, precum și a sălii de conferințe, astfel:

Sala de conferință (739 metri pătrați);

Secția de Istorie (etajul II – 364 metri pătrați)

Secția de Artă (etajul II- 1050 metri pătrați)

Secția de Etnografie (etajul III – 1357 metri pătrați)

- Achiziționarea de elemente de mobilier, de butaforie, precum și tehnologie multimedia.

 Date de contact: Muzeul Țării Crișurilor Oradea - Complex Muzeal, Str. Armatei Române nr. 1/A, Oradea, Bihor.

 Persoană de contact: Prof. Univ. Dr. Gabriel Moisa.

website: www.mtariicrisurilor.ro, email: contact@mtariicrisurilor.ro, telefon: 0259 706 101, fax: 0259/479918.

Programul Interreg V-A România-Ungaria este destinat finanțării unor proiecte comune româno-ungare, care abordează nevoi identificate pe ambele laturi ale graniței şi care necesită o abordare comună, precum şi soluții inovative, contribuind astfel la dezvoltarea sustenabilă a zonei eligibile. Programul este o continuare a programelor de cooperare transfrontalieră implementate în regiune şi dispune de un buget total de aproximativ 232 milioane euro, din care, 189 milioane de euro, reprezintă finanţarea nerambursabilă din Fondul European de Dezvoltare Regională. Zona eligibilă a programului cuprinde judeţele Arad, Bihor, Satu Mare şi Timiş pe partea română a graniței şi, respectiv, judeţele Békés, Csongrád, Hajdú-Bihar și Szabolcs-Szatmár-Bereg, pe partea ungară a acesteia.

Declinarea responsabilității: Conținutul acestui material nu reprezintă în mod necesar poziţia oficială a Uniunii Europene.

(anunț publicitar)

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.4662 RON
  • 1 EUR = 4.9738 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON