Dacă vă trecea prin cap să aruncaţi la gunoi un telefon stricat, vreo tastatură veche sau orice alt tip de obiect care funcţionează cu baterii sau băgat în priză, ar trebui să vă răzgândiţi.
Din această săptămână este în vigoare o nouă lege privind deşeurile electrice, electronice şi electrocasnice, care prevede amenzi în sarcina celor care nu trimit la reciclat aceste aparate. Şi nu e vorba de bani puţini, ci de sume care ar ajunge pentru un aparat nou-nouţ...
Obligaţii şi pentru producători
Pe 26 aprilie a intrat în vigoare Ordonanţa Guvernului 5/2015 privind deşeurile de echipamente electrice şi electronice, care aduce noi reglementări în privinţa acestor aparate. DEEE-urile erau şi până acum reglementate, fiecare primărie având obligaţia să asigure colectarea lor separată. Acum, însă, sarcina nu mai este doar a administraţiilor publice, căci legea obligă producătorii de echipamente electrice şi electronice să asigure preluarea acestor deşeuri direct din gospodăriile particulare. În ce formă o vor face, rămâne la latitudinea lor.
În Oradea, în prezent, de această colectare se ocupă firma Bene Internaţional care, în baza unui contract cu Primăria, preia gratuit DEEE-urile de la orădeni, fie direct din casa lor, fie în cadrul campaniilor lunare de colectare.
Nu aruncaţi de-a valma!
Totodată, noua lege obligă producătorii şi vânzătorii de echipamente electrice ca la vânzarea echipamentelor noi să preia gratuit de la clienţi, la cererea acestora, deşeurile echipamentelor vechi. Magazinele care se întind pe o suprafaţă de peste 400 metri pătraţi au obligaţia să preia DEEE-uri de la orice persoană, chiar dacă nu cumpără un produs echivalent. Producătorii mai sunt obligaţi şi să îşi informeze clienţii despre cum trebuie reciclate DEEE-urile.
Nerespectarea acestor prevederi poate atrage pentru o persoană juridică amenzi de până la 50.000 lei. Cu sancţiuni pecuniare sunt vizate şi persoanele fizice prinse că aruncă, laolaltă cu deşeurile menajere sau cu cele reciclabile, deşeurile electrice. Pentru cetăţeni, amenzile sunt cuprinse între 500 şi 1.000 lei. Deci, grijă mare!
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.