URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 18 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nici nu bine a fost lansată ideea unui inel metropolitan de nord, care să treacă prin cartierul Podgoria, că megieșii s-au și organizat pentru proteste. Reacția este firească - nimănui nu-i convine ca drumul să treacă prin preajma casei sale, pentru că asta înseamnă deranj, zgomot și poluare. Dar să ieși cu pancarte de genul „Accesul permis doar riveranilor” denotă cel puțin o inabilitate.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
28 Iulie 2021, 09:08

Ameninţare la Szacsvay: La o şcoală din Oradea "fondul clasei" este impus pe faţă!

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Deşi adesea se pretind mai ocoşi, nici orădenii de etnie maghiară nu-s străini de năravurile balcanice. Ca dovadă, la Şcoala Szacsvay Imre din Oradea, aşa zisul "fond al clasei" e impus părinţilor elevilor de sus, de la directoare, până jos, prin intermediul comitetului de părinţi, după cum se plâng unii dintre aceştia.

În condiţiile în care una dintre clădirile şcolii intră în renovare şi câteva clase vor fi mutate din toamnă, temporar, la Liceul de Artă, directoarea Pásztor Gabriella a trasat dirigintelor directiva să adune bani pentru zugrăvirea sălilor de clasă, una dintre acestea, Kincs Grette, pasând sarcina, mai departe, comitetului de părinţi.

Joia trecută, mama unui elev, însărcinată cu colectarea banilor, Balog Erika, îi zorea pe ceilalţi părinţi să "sară" mai iute cu cotizaţia de câte 200 lei, plângându-se pe grupul de Facebook că trebuie să se întâlnească cu zugravii, dar şi ameninţând.

"Să-mi spună cineva dacă nu doreşte să frecventeze clasa la toamnă! Eu nu o să pun bani în locul nimănui, să fie clar! Fac eu destule!", s-a lamentat femeia, postând o listă "a ruşinii" din care reiese că până atunci a strâns 2.800 lei de la părinţii a 14 dintre cei 22 elevi ai clasei, şi că 8 nu au dat banii.

O sumă cam mare, chiar şi pentru zugrăvirea unei săli de clasă, dar pare-se insuficientă comparativ cu pretenţiile "casierei", care îi avertizează pe ceilalţi părinţi că odraslele lor nu ar merita să frecventeze şcoala dacă nu plătesc.

Desigur, atât directoarea Pásztor, cât şi diriginta Kincs s-ar putea scuza că habar nu au de strângerea banilor şi că n-au niciun amestec, doar că mărturie stă "like"-ul dat de profesoară la postarea-ultimatum.
 

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
7 Comentarii
PIB nu este o scuza...
La cadourile de opt martie, de Crăciun, de absolvire, la mesele festive etc! Ce legătură au cu PIB. Dacă chiar vor, școala ia o găleată de vopsea de Savana de 20L (100mp in doua straturi garantat) la 350ron, câteva role de trafalet. Total 500ron. Vin niște părinți și zugravesc într-o zi. Dar la ce 4400ron pt un amarat de zugravit?????
Postat 29 Iulie 2021, 12:29 de sasi
6%
Bugetul Educaţiei în perioada 2015-2019: 2019: 3,02% din PIB 2018: 2,21% din PIB 2017: 2,86% din PIB 2016: 2,85% din PIB 2015: 3,23% din PIB asta in conditiile in care de foarte multi ani exista o lege care spune ca bugetul educatiei trebuie sa fie de 6% din PIB.
Postat 28 Iulie 2021, 17:06 de JAM11
PENIBIL
Cât e de penibil.... Este inadmisibil să se tot strângă bani pentru lucrările din școli. Se primesc bani de la Primăria Oradea pentru așa ceva. Cum să-ți permiți să publici lista cu cei care nu cotizează?
Postat 28 Iulie 2021, 15:34 de adevarat
Este vina celor care dau
Nu dai și punct. Nu este treabă ta. Directorul are posibilitatea să acceseze diferite proiecte. Numai că tot timpul apar niste mămici, cu singura performanta în viața lor, că au rămas borțoase... Apoi sar și comentează... amenință... Cât despre profesorii care primesc cadouri de orice ocazie: dați afară imediat!
Postat 28 Iulie 2021, 14:32 de sasi
sa moara[cine vreti voi]
pe vremea mea, se strangea 30 de lei "fondul clasei" care oricum si ala nu stiu pe ce se cheltuia ca oricum nu beneficia nimeni niciodata de nimic. defapt stai, de 8 martie si de craciun se cumparau diverse atentii profesorilor, care oricum primeau cadouri de la parinti al caror copii nu excelau foarte mult la invatatura. chiar si aia 30 de lei mi se pareau mult si nu pentru ca familia mea nu ar fi avut posibilitati financiare. intreb si eu acuma ca proasta in gara: scoala nu ar trebui sa aiba un buget rezervat pentru astfel de situatii? de ce sa plateasca parintii pentru asa ceva? asta e jaf la drumu mare.
Postat 28 Iulie 2021, 13:11 de User anonimizat
Problema e de multă vreme cunoscută.
Dar asta nu-l interesează pe șeful inspectorilor, Blage Virgil. Măsuri, ioc. El se ocupă doar cu "lupta de clasă" ce trebuie dusă împotriva directorilor de școli care nu permit existența "fondurilor" neînregistrate fiscal.
Postat 28 Iulie 2021, 10:46 de KP
Râde ciob de oală spartă
Aceasta practică este standard in toate școlile orădene, asa că hai sa nu râdem de alții. In Oradea, directorii de scoli nu pot, nu vor sau nu sunt lasati sa isi pregateasca un buget anual pentru functionarea scolilor in conditii decente. Banii vin de la stat prin intermediul primariilor dar de ce sa fie fraier primarul sa dea bani pentru invatamant (bani care pot fi ceruti de la centru), cand pot sa-i taxeze indirect pe parinti?!? Si uite asa, copiii invata de mici ca trebuiesc dati bani la negru cand e vorba de relatia cu institutiile statului (scoala, doctor, functionari de orice fel)
Postat 28 Iulie 2021, 10:05 de oradeanbihor
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5772 RON
  • 1 EUR = 4.9756 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON