URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 15 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nici nu bine a fost lansată ideea unui inel metropolitan de nord, care să treacă prin cartierul Podgoria, că megieșii s-au și organizat pentru proteste. Reacția este firească - nimănui nu-i convine ca drumul să treacă prin preajma casei sale, pentru că asta înseamnă deranj, zgomot și poluare. Dar să ieși cu pancarte de genul „Accesul permis doar riveranilor” denotă cel puțin o inabilitate.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
24 Aprilie 2022, 09:20

Alegeri în Franța: Macron și Le Pen se confruntă într-un scrutin crucial pentru Europa

Alegeri în Franța: Macron și Le Pen se confruntă într-un scrutin crucial pentru Europa (foto: Libertatea.ro, Profimedia)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidențiale are loc duminică în Franța, iar președintele în exercițiu Emmanuel Macron pare favorit pentru un nou mandat. Totuși, contracandidata sa, Marine Le Pen, are o șansă mai mare ca niciodată pentru a câștiga, scorul sondajelor fiind strâns, scriu Le Monde și Reuters, citate de ziarul Libertatea.

Potrivit sursei citate, votul de duminică va stabili dacă Franța, una dintre cele mai puternice economii din UE și din lume, va fi condusă de un șef de stat pro-european sau de unul extremist și eurosceptic.

Votul a început la ora locală 8 (ora 9 a României) și se va încheia la ora 20 (21, în România). Indiferent cine va fi câștigător, scrie Reuters, diferența va fi mică între cei doi candidați. 

Sondajele electorale publicate vineri arată că Macron ar avea un avans de 12 puncte procentuale în fața lui Le Pen. Potrivit unei cercetări făcute de Ipsos-Sopra Steria pentru Le Monde, președintele în exercițiu este preferat de 56,5% dintre electori, iar candidata de extremă-dreapta de 43,5%.

Principala preocupare a francezilor acum este puterea de cumpărare, ținând cont de creșterea inflației și majorarea prețurilor, mai ales la energie. Marine Le Pen și-a axat campania, în mare parte, pe această problemă, mai cu seamă că mulți alegători sunt nemulțumiți de politica economică a lui Macron, care a aplicat politici favorabile mediului de afaceri, în timp ce francezii cu venituri modeste se simt lăsați în urmă.

Pe de altă parte, șomajul în Franța este la un nivel foarte scăzut, iar Macron a luat măsuri pro-ecologiste, care au fost pe placul francezilor. În schimb, Marine Le Pen este controversată pentru că propune măsuri discriminatorii față de cetățenii străini, inclusiv interzicerea vălului musulman.

Cetățenii francezi din România pot vota în secţiile amenajate la Bucureşti, Cluj-Napoca şi Iaşi. La primul tur de scrutin, care a avut loc pe 10 aprilie, 3.040 de cetățeni francezi din România s-au înscris pentru a vota, dar doar 1.451 au și votat.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6109 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON