URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 18 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nici nu bine a fost lansată ideea unui inel metropolitan de nord, care să treacă prin cartierul Podgoria, că megieșii s-au și organizat pentru proteste. Reacția este firească - nimănui nu-i convine ca drumul să treacă prin preajma casei sale, pentru că asta înseamnă deranj, zgomot și poluare. Dar să ieși cu pancarte de genul „Accesul permis doar riveranilor” denotă cel puțin o inabilitate.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
25 Februarie 2022, 14:27

Agenţia nucleară a Ucrainei acuză niveluri crescute de radiaţii în zona fostei centrale de la Cernobîl. În România nu sunt modificări

Agenţia nucleară a Ucrainei acuză niveluri crescute de radiaţii în zona fostei centrale de la Cernobîl. În România nu sunt modificări Sursa foto: antena3.ro, Twitter
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Agenţia nucleară ucraineană a anunțat vineri că înregistrează niveluri crescute de radiaţie la situl fostei centrale atomice de la Cernobîl. Autoritățile din România dau însă asigurări că nu se înregistrează creșteri de radiații pe teritoriul țării noastre.

Potrivit Digi24.ro, care citează Inspectoratul de stat pentru reglementare nucleară din Ucraina (SNRIU), experţii societăţii Ekoţentr din Ucraina atribuie creşterea de radiaţii gamma în zona de excludere a centralei nucleare de la Cernobîl de răscolirea solului vegetal în urma presiunii exercitate de un mare număr de echipamente militare grele.

Sistemul automatizat de monitorizare a radiaţiilor din zona de excludere de la Cernobîl a înregistrat anterior o depăşire a nivelurilor acceptabile a radiaţiilor gamma, mai notează sursa citată.

Anunțul a stârnit panică în rândul cetățenilor.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului României, Dan Cărbunaru, a anunțat că nu se înregistrează creșteri de radiații pe teritoriul României.

"Potrivit datelor deținute de autoritățile române, respectiv de CNCAN, nu există o înregistrare de creșteri de radiații pe teritoriul României", a anunțat, vineri, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru, potrivit Antena3.ro.

De asemenea, contactați de BIHOREANUL, reprezentanții Agenției pentru Protecția Mediului Bihor, au precizat că, potrivit măsurătorilor făcute de instituție, vineri, în județul nostru „nivelul radiațiilor este normal”. 

 Centrala de la Cernobîl, în siguranță

Ucraina anunţase joi seara că armata ucraineană a pierdut controlul asupra centralei nucleare de la Cernobîl.

Totuși, centralele nucleare operaţionale din Ucraina funcţionează în siguranţă şi nu au avut loc „distrugeri” la facilităţile de la fosta centrală nucleară de la Cernobîl, a anunţat joi Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică, citând o notificare trimisă de Autoritatea pentru reglementare a energiei nucleare din Ucraina, potrivit Digi24.

Starea instalaţiilor nucleare şi a altor obiective ale centralei nucleare de la Cernobîl este neschimbată.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
La granita cu Polonia, femei cu copii ies ca refugiati, in timp ce pe celalalt sens de mers, camioane militare poloneze intra in Ucraina, precum si Mii de tineri ucrainieni mersi la munca in occident. Alti adevarati eroi, care se intorc cu fata spre moart
Nu lupt ptr Iohan ca are deja 2 mandate si nu poate mai multe, decat daca se Putineste sa schimbe constitutia (ceea ce oricum nu o sa faca). Dar nici nu as fugi, lupti pentru independenta, libertate, autodeterminare, democratie, autonomie, natiune. Zelensky nu cedeaza sa fuga din tara, e un simbol ca Ucraina nu se lasa sa devina un stat-sclav, satelit rusesc cu alegeri “democratice castigate” de cel pe care il voteza Putin, indiferent de votul popular. Iohanis e prea centrist ptr mine, dar a pus niste sanctiuni si acuma in ultimul moment trimite si el armamant…e totusi mai bun ca PSD unde avem rusofilu de Dancu la ministerul apararii care mai ca cere sa plece NATO din tara, “ca sa nu fim tinte”, propaganda idioata a PSD, cand DEFAPT DOAR DATORITA Apartenetei la NATO chiar ca Nu suntem tinta!
Postat 26 Februarie 2022, 16:20 de unu
unu
Deci sa inteleg ca in caz de razboi tu o sa fugi inaintea presedintelui pt ca tu nu lupti pt Iohannis??? Si atunci cum ramne cu vorba aia " noi nu ne vindem tara " ???
Postat 25 Februarie 2022, 20:38 de Sandu2100
presedintele imbracat in uniforma de militar, pe strada cu soldatii
Adevarat erou. Nu ca ficusul la Cotroceni. Al nostru las (pe care l-am votat si eu) ne-ar vinde...
Postat 25 Februarie 2022, 17:10 de unu
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5772 RON
  • 1 EUR = 4.9756 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON