URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 19 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nici nu bine a fost lansată ideea unui inel metropolitan de nord, care să treacă prin cartierul Podgoria, că megieșii s-au și organizat pentru proteste. Reacția este firească - nimănui nu-i convine ca drumul să treacă prin preajma casei sale, pentru că asta înseamnă deranj, zgomot și poluare. Dar să ieși cu pancarte de genul „Accesul permis doar riveranilor” denotă cel puțin o inabilitate.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
26 Noiembrie 2013, 13:06

A murit compozitorul Temistocle Popa

A murit compozitorul Temistocle Popa (foto: Mediafax)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Compozitorul Temistocle Popa a murit marţi dimineaţă, în jurul orei 4, la vârsta de 92 de ani, anunţul fiind făcut, pentru Agerpres, de textierul Aurel Storin, care a precizat că artistul "va fi înmormântat joi la Cimitirul Ghencea Militar".

"Muzica românească a pierdut azi noapte un mare compozitor. Acesta este şi rămâne autor al unor cântece de neuitat din muzica uşoară românească. A fost un om deosebit. Foarte puţini compozitori s-au bucurat de succesul de care s-au bucurat cântecele sale. Astăzi ele se cântă mai puţin decât s-au cântat atunci când au fost lansate, dar asta nu din cauza lui, ci din cauza schimbării timpurilor. S-au schimbat foarte multe lucruri şi în mediul acesta muzical. S-a schimbat percepţia muzicii şi s-a schimbat modul de a lansa cântece care să placă şi să fie fredonate de către cei interesaţi", a mărturisit Aurel Storin sursei citate.

Potrivit Agerpres, născut la Galaţi la 26 iunie 1921, Temistocle Popa a absolvit Conservatorul din Bucureşti (1939) şi a urmat cursuri de perfecţionare ale Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor (1958-1960).

Din 1943 a devenit instrumentist (a cântat la flaut şi saxofon) în diverse orchestre de teatru muzical, precum "Atlantic" (1943-1947), "Alhambra" (1947-1949), Teatrul de Estradă Bucureşti (1949-1957), dar şi în Orchestra de jazz Bucureşti (1957-1962).

Prima sa compoziţie, melodia "Lalele", în 1961, a devenit imediat şlagăr, în interpretarea lui Luigi Ionescu. Alte şlagăre pline de farmec semnate de Temistocle Popa, sunt "Chitare" (interpretată de Dan Spătaru), "Cu cine semeni dumneata?" (Aurelian Andreescu), "Poiana cu flori" (Trio Grigoriu), "Zorile" (Luigi Ionescu), "Asta seară m-am îndrăgostit" (Adrian Romcescu), "Trecea fanfara militară" (Dan Spătaru), "Gioconda se mărită" (Ştefan Bănică), "Bine-ai venit, iubire!" (Mirabela Dauer), "Inimă" (Ileana Sărăroiu), "Margarete" (Margareta Pâslaru), "Măicuţă, îţi mulţumesc" (Dan Spătaru), "Un petic de cer" (Mirabela Dauer), "Şoapte de iubire" (Doina Badea), "Vino, iubire!" (Daniel Iordăchioaie), "Pentru inima mea şi a ta' (Angela Similea), "În rândul patru" (Anda Călugăreanu/Dan Spătaru), mai scrie sursa citată.

Pe lângă piese de muzică uşoară (voce şi pian), Temistocle Popa a compus şi muzică de film, pentru peliculele: "Mic album muzical" (1958), "Amintiri din Bucureşti" (1959), "La vârsta dragostei" (1963), "Electronicus" (1963), "8 minute de vis" (1965), "Cerul începe la etajul III" (1967), "Cântecele mării" (1969), "Tinereţe fără bătrâneţe" (1968), "Cântecele mării" (1969).

Totodată, Temistocle Popa a obţinut importante premii la festivaluri şi concursuri. În 2008, la Gala Premiilor Muzicale Radio România Actualităţi, compozitorului i-a fost acordat Premiul de Excelenţă, pentru întreaga sa activitate muzicală pusă şi în slujba Radioului.

La 9 noiembrie 2004 i-a fost decernat Ordinul Naţional "Serviciul Credincios" în grad de Cavaler, în semn de apreciere pentru îndelungata şi prodigioasa activitate, evidenţiată prin numeroase piese de mare succes, în special de muzică uşoară, dar şi muzică de jazz, de film sau simfonică.

Cartea biografică dedicată lui a fost lansată în 20 octombrie 2011.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5772 RON
  • 1 EUR = 4.9756 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON