URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 04 DECEMBRIE 2020
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
În iureşul creat de cifrele tot mai alarmante ale pandemiei a trecut aproape neobservată ideea ministrului Sănătăţii ca pe viitor spitalele să treacă înapoi în subordinea Ministerului. Mai grav decât atât, această idee a fost agreată şi de preşedintele ţării, semn că, după ce lucrurile se vor linişti, vom avea parte de numeroase surprize...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Cum ar putea, oare, o clasă politică, clădită ea însăși pe impostură și mediocritate, să instituie norme și criterii de selecție pe care chiar ea le-ar pica, cu brio? Răspunsul este, totuși, la îndemână: prin simpla transparentizare, pe care o cerem cu toții, și noi, cei din mass-media, și generațiile mai tinere, și Uniunea Europeană, în care ne-am zorit să intrăm, atrași de avantaje, nu de rigori.
Zic şi eu
Adrian Cris
Zilele trecute am vorbit cu surse din Consiliul Judeţean şi de la una dintre instituţiile subordonate unde personalul va fi înjumătăţit. În aparatul propriu al CJ Bihor, concursurile pentru ocuparea posturilor rămase s-au desfăşurat săptămâna trecută, deocamdată fără să conteste nimeni corectitudinea lor. Dar, dacă ar fi să acuze cineva ceva, ar putea fi chiar noua conducere. O funcţionară a fost prinsă copiind (ceea ce şefii CJ nu au anunţat, şi rău au făcut!), deşi bibliografia de concurs n-a conţinut noţiuni de astrofizică, ci doar normele legale ce reglementează administraţia judeţeană.
Vorba lu' Lulu
Lucian Cremeneanu
Ieşirile publice recente ale arhiepiscopului Tomisului, Teodosie, sunt nişte consecinţe fireşti ale slăbiciunii Statului Român şi a instituţiilor sale în faţa Bisericii Omniprezente Române Cum bine ştim, în România nu se câştigă alegeri fără ajutorul făţiş (şi complet ilegal) al popii din sat, aşa că, odată ajunşi la putere, politicienii tac şi le înghit prelaţilor derapajele, lăsându-i să se transforme în monştri mai presus de orice...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Pentru candidații cărui partid intenționați să votați duminică, 6 decembrie, la alegerile parlamentare?


De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
Apropierea alegerilor parlamentare impune cunoaşterea rolului şi modului de funcţionare al Parlamentului, precum şi a statutului parlamentarilor ca reprezentanţi ai cetăţenilor. Potrivit Constituţiei, organizarea şi funcţionarea fiecărei Camere se stabilesc prin regulament propriu. Fiecare Cameră îşi alege un birou permanent.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Gripa este o boală respiratorie acută determinată de infecţia cu virusuri gripale. Boala afectează căile respiratorii superioare şi/sau inferioare şi este frecvent însoţită de febră, cefalee, dureri musculare şi astenie. Virusurile gripale aparţin familiei Orthomixoviridae, existând 2 genuri, unul care cuprinde virusurile gripale A şi B şi altul care cuprinde virusul gripal C.
13 August 2020, 08:07

A luat, dar n-a furat! Cum l-au spălat judecătorii pe fostul primar Adrian Domocoș de câteva șpăgi evidente

A luat, dar n-a furat! Cum l-au spălat judecătorii pe fostul primar Adrian Domocoș de câteva șpăgi evidente PARCARE CADOU. Chiar dacă vecina magazinului Unicarm i-a reclamat încă din toamna lui 2010, când firma a început şantierul, că lucrările sunt ilegale, primarul Adrian Domocoş (foto) n-a luat nicio măsură. Ba din contră, a permis firmei să-şi amenajeze pe un spaţiu verde o parcare pentru care nici n-a pretins vreun leu chirie pentru Primărie. Procurorii DNA au dezvăluit de ce edilul era aşa generos cu investitorul: a încasat de la el nu mai puţin de 59.000 lei...
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Fostul primar liberal al Beiuşului, Adrian Domocoş, aflat acum în închisoare pentru afaceri penale făcute în timp ce deţinea funcţia, a primit o veste bună: judecătorii l-au achitat definitiv într-un alt dosar de corupţie care i-a murdărit "CV-ul".

Trimis în judecată de DNA Oradea pentru luare de mită şi abuz în serviciu, Domocoş a fost dezincriminat, la fel ca afaceristul Vasile Lucuţ, patronul firmei Unicarm, pe care procurorii l-au acuzat că îl şpăguise pe edil ca să închidă ochii la construirea ilegală a unui magazin. Pentru judecători, sponsorizările date de patron primarului ar fi banale donaţii, cum fac mulţi binevoitori...

Şantier în viteză

De zece ani, beiuşeanca Eufemia Popoviciu se străduieşte să demonstreze că un magazin Unicarm a fost construit ilegal la colţul proprietăţii sale din centrul Beiuşului. Încă din 2010 BIHOREANUL a relatat (facsimil) cum femeia a scris reclamaţii către o serie de instituţii, de la Primăria Beiuş la Inspectoratul de Stat în Construcţii (ISC) şi Garda de Mediu, arătând că pe Calea Bihorului nr. 9 se ridica ilegal supermarketul. Femeia era deranjată pe bună dreptate: hala înaltă de 10 metri îi umbreşte curtea, iar de dragul magazinului, în faţa casei ei a fost amenajată şi o parcare care i-a blocat accesul auto în curte. Fără ca cineva să o întrebe ceva...

Unicarm a deschis şantierul în octombrie 2010, fără acordul vecinei, dar, şi mai flagrant, fără a avea autorizaţie de construcţie şi aviz de mediu, obligatorii înainte de demararea unor lucrări. La sesizarea femeii, ISC a oprit şantierul, iar comisarii de mediu au scris o amendă de 30.000 lei. Abia apoi, Primăria Beiuş, prima instituţie care avea datoria să observe şantierul ilegal, mai ales că magazinul se află la 200 de metri distanţă de propriul sediu, a dat o amendă infimă, de doar 2.000 lei.

Unicarm a plătit şi şi-a văzut de treabă, iar în decembrie 2010, după doar două luni de lucrări, magazinul s-a deschis! Spre disperarea vecinei...

Paravanul "Fortuna"

patronul Unicarm, Vasile LucuţCare au fost subterfugiile, Popoviciu avea să afle ani mai târziu, când a venit confirmarea bănuielilor localnicilor. În 2015, procurorii DNA Oradea i-au trimis în judecată pe primarul Adrian Domocoş şi pe patronul Unicarm, Vasile Lucuţ (foto), pe motiv că edilul n-a închis ochii la ilegalităţi degeaba, ci pe bani!

Rechizitoriul DNA a arătat că între anii 2010 şi 2012 Domocoş a primit de la Lucuţ 59.000 lei, sub forma unor sponsorizări făcute de Unicarm către asociaţia Fortuna, un ONG cu pretinse valenţe sociale, al cărui preşedinte era Domocoş şi care avea sediul chiar în casa primarului. Cu banii încasaţi, acesta a făcut ce-a vrut: şi-a decontat combustibil, şi-a schimbat uşile în casă, şi-a plătit un curs la Colegiul Naţional de Apărare şi a făcut donaţii către PNL.

Procurorii sunt convinşi că banii erau meniţi să-l determine să ajute firma Unicarm să deschidă magazinul în ciuda avizelor lipsă, cum de altfel s-a şi întâmplat. Domocoş a primit grosul banilor taman când investitorul muncea pe rupte în Beiuş: 30.000 lei pe 14 octombrie 2010, când a început şantierul, şi 20.000 lei pe 27 decembrie 2010, la trei săptămâni după ce magazinul a fost deschis. Pe bună dreptate, DNA n-a crezut în coincidenţe.

Călcând pe lege

Cum s-a revanşat primarul? Cu semnătura sa şi a funcţionarului Ioan Uşvat de la compartimentul de urbanism, Unicarm a primit, până la urmă, autorizaţia de construcţie şi apoi şi pe cea de funcţionare, deşi firma tot nu obţinuse nici avizul de mediu şi nici acordul vecinei.

De altfel, trimis şi el în judecată pentru abuz în serviciu, Uşvat a recunoscut că a făcut favoruri ilegale firmei Unicarm, dar nu pe bani, ci pentru că i-a cerut primarul: "Întrucât legislaţia în domeniul autorizării efectuării construcţiilor prevede şi necesitatea obţinerii acordului vecinilor, am indicat dlui Lucuţ Vasile că este necesar acordul vecinilor. Dl primar Domocoş Adrian a intervenit în discuţie şi mi-a cerut să nu menţionez în certificatul de urbanism necesitatea obţinerii de către Unicarm a acordului vecinilor. Am insistat pe lângă dl primar Domocoş să fie obţinut şi acordul dnei Popoviciu Eufemia, în calitate de vecină, dar atât el, cât şi dl Lucuţ Vasile au refuzat acest lucru, fiindu-le teamă că dna Popoviciu va refuza. În cele din urmă, m-am conformat dispoziţiei primarului".

Concluzia DNA? "În urma probatoriului administrat, s-a demonstrat că sumele de bani remise de inculpaţii Lucuţ Vasile şi societatea comercială Unicarm au fost pretinse şi primite de inculpatul Domocoş Adrian Nicolae în legătură cu exercitarea atribuţiilor sale de primar al municipiului Beiuş, respectiv pentru ca, prin încălcarea atribuţiilor de serviciu, să elibereze în mod ilegal autorizaţia de construire, să confere un regim preferenţial în soluţionarea cererilor ulterioare şi să susţină interesele societăţii comerciale sus-menţionate", au acuzat procurorii, arătând că singura care n-a privit pasiv problema a fost vecina direct afectată.

Soluţii la orice

Nu doar Uşvat a confirmat fărădelegile comise de Unicarm şi Primărie. Şeful de şantier Vasile Sima a recunoscut că practica firmei sătmărene era să construiască fără autorizaţie, iar topograful Dorel Iamandi a povestit în faţa judecătorilor şmecheria prin care a eludat, până la urmă, acordul lui Popoviciu: a dezmembrat din teren o fâşie aflată la limita cu proprietatea femeii şi, astfel, magazinul nu s-a mai învecinat cu ea, ci cu un teren îngust aflat tot în proprietatea Unicarm! Un "artificiu tehnic", i-a zis el, dar unul vădit rău-voitor.

Tot în dauna vecinei, dar şi a bugetului local, primarul Domocoş a rezolvat o altă deficienţă a magazinului, care era obligat prin lege să aibă parcare, fără a avea teren pentru ea. Drept urmare, edilul a permis Unicarm să amenajeze o parcare peste un spaţiu verde aflat în faţa magazinului şi a casei lui Popoviciu.

Terenul n-a fost concesionat de Unicarm, aşa cum era firesc, astfel încât beneficiarul parcării, adică magazinul, să plătească Primăriei o taxă anuală, ci a rămas în proprietatea Primăriei. Cât de injust e tratamentul au arătat tot procurorii, care au menţionat că în imediata vecinătate un magazin Penny a concesionat un teren de peste 300 mp pentru parcare şi plăteşte anual 17.000 lei pentru asta. Unicarm, însă, a primit parcarea cadou.

Lesne de înţeles de ce Lucuţ l-a lăudat înfocat pe Domocoş cu prilejul inaugurării magazinului. "Acest domn primar este demn de tot respectul. Şi nu mă joc cu cuvintele. Am avut cu domnia sa dialoguri frumoase, constructive. Altfel nu puteam fi aici", a declarat afaceristul, citat în rechizitoriul DNA. O declaraţie care, în opinia procurorilor, este 100% îndreptăţită: fără implicarea penală a lui Domocoş, Unicarm n-ar fi deschis niciodată magazinul.

Nu există dovezi!

Acuzaţiile DNA n-au ţinut, însă, în instanţă, unde rechizitoriul a fost desfiinţat în întregime, ca şi cum tot mecanismul descris de procurori, cu ONG-ul paravan prin care s-au dat şpăgile, cu strădania primarului de a aduce magazinul în legalitate şi cadorisirea Unicarm cu o parcare, ar fi fost doar o înşiruire de coincidenţe, nu nişte abuzuri pentru care Lucuţ a plătit bani grei. Nici măcar faptul că Uşvat şi-a recunoscut vina n-a contat!

În octombrie 2019, judecătoarea Ileana Anastasiu de la Tribunalul Bihor i-a achitat pe toţi inculpaţii. În motivarea hotărârii, judecătoarea - altminteri, cu o bună reputaţie printre magistraţi - a argumentat că probatoriul nu dovedeşte fără îndoială că banii de la Unicarm către Domocoş au fost şpăgi disimulate, deoarece nu s-a dovedit şi înţelegerea concretă între cei doi. Aşadar, banii trebuie consideraţi strict ca nişte sponsorizări de la o firmă către o asociaţie oarecare.

Anastasiu arată şi că eliberarea autorizaţiei de construcţie pe lângă lege nu este o faptă penală, ci o contravenţie, iar amenajarea parcării ar fi, vezi Doamne, în beneficiul beiuşenilor, nu al Unicarm, fiind vorba de o parcare publică. Cât despre lipsa acordului vecinei Popoviciu, judecătoarea spune că aceasta nu e prejudiciată, pentru că, de fapt, casa ei nu este pe latura cu magazinul. Despre umbrirea curţii femeii, nicio vorbă...

Cetăţean ignorat

Argumentele au fost asumate recent şi la Curtea de Apel Oradea, unde au judecat dosarul două magistrate aflate în război cu DNA Oradea, Laura Soane şi Adina Cioflan. Miercurea trecută, acestea au respins recursul procurorilor şi au păstrat sentinţa Tribunalului, soluţia lor fiind definitivă. Ce argumente au se va vedea când vor motiva decizia, dar e lesne de bănuit că, speculând lipsa de dovezi imbatabile ale procurorilor, judecătoarele i-au taxat. Mai cu seamă că, între timp, toate înregistrările telefonice din dosar au fost eliminate în urma unei controversate decizii a Curţii Constituţionale.

În timp ce inculpaţii pot jubila, Eufemia Popoviciu a rămas cu un gust amar. Alături de Consiliul Local Beiuş, care a făcut doar figuraţie în proces, femeia a fost parte civilă şi a cerut despăgubiri de 300.000 euro, dar acum va trebui să plătească cheltuieli de judecată de 300 lei. "Nu mă deranja dacă îmi respingeau pretenţiile civile, dar impuneau aducerea terenului la forma iniţială, măcar în parcare. Nu-mi vine să cred că, dacă hârtiile arată că magazinul s-a construit din pixul lui Domocoş, toţi sunt nevinovaţi", spune femeia.

Recunoaşte, totuşi, că se aştepta la acest deznodământ, observând în timpul procesului că judecătoarele au avut o atitudine vădit ostilă DNA-ului. "Mi-a zis şi avocatul că dosarul DNA nu e făcut chiar cum trebuie. Cine ştie, probabil că procurorii au lăsat-o mai moale după ce Domocoş a început să mai toarne pe alţii", spune Popoviciu. Că o fi sau nu aşa, greu de spus. Cert că dintre toţi protagoniştii scandalului, ea e singura care are de pătimit.


ÎN RĂZBOI CU DNA
Judecătoare imparţiale sau "ostile"?

Judecătoarele Laura Soane (stânga) şi Adina Cioflan (dreapta) Judecătoarele Laura Soane (stânga) şi Adina Cioflan (dreapta) sunt în război deschis cu procurorii DNA Oradea, după ce în spaţiul public a apărut o înregistrare compromiţătoare pentru anchetatorii anticorupţie.

În ianuarie 2019 avocatul Răzvan Doseanu a dezvăluit înregistrarea unei discuţii între cinci procurori DNA Oradea (Ciprian Man, Adrian Muntean, Cristian Ardelean, Lucian Rus şi Cosmin Pantea), care vorbeau despre judecători favorabili şi nefavorabili de la Tribunalul Bihor şi Curtea de Apel Oradea, plângându-se că unii le fac ferfeniţă dosarele, în timp ce prin dosarele altor parchete "nici nu se uită". Ca judecători ostili erau nominalizaţi Adina Cioflan, Denisa Vidican şi Laura Soane. Cioflan a fost chiar o "clientă" a DNA Oradea, într-un dosar din 2013 privind înmatricularea frauduloasă a peste 1.000 de autoturisme, până la urmă clasat.

În urma apariţiei înregistrării, procurorii sunt cercetaţi de Secţia de investigare a infracţiunilor din justiţie. În primul dosar al DNA care le-a intrat în dezbatere după izbucnirea scandalului, judecătoarele Soane şi Cioflan au cerut să fie înlocuite, dar solicitarea le-a fost respinsă.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
Greu de stabilit care sunt magistratii si care sunt infractorii!
Hotii din politica i-au mituit pe magistrati cu salarii, pensii, sporuri, care de care mai nesimtite, facandu-si-i complici.
Postat 15 August 2020, 05:34 de pinonel
?/
Asta-i pnleu??? nu cred asa ceva...pai acolo-s lacrima..Cristi
Postat 15 August 2020, 00:13 de Tinas
Absolut natural
Despre ce vorbim? Justitie corupta,administratie corupta,partide corupte.Legislatie haotica,tocatoare de bani fara nici o utilitate cetatenilor.Uite aici model de bune practici in oradea: [https://www.ebihoreanul.ro/stiri/greva-foamei-oradeanca-doina-pamant-protesteaza-impotriva-abuzurilor-celor-care-au-costruit-un-bloc-distrugandu-i-proprietatea-foto-134896.html][https://www.ebihoreanul.ro/stiri/bun-de-demolat-un-afacerist-a-ridicat-un-bloc-in-oradea-fara-autorizatiile-necesare-133914.html].Uite cum se rezolva problema daca esti proprietar de drept,analfabet,dar ai omis sa dai dreptul la 50 de ghisee si institutii create special pentru tine:[https://www.ebihoreanul.ro/stiri/o-vila-ridicata-ilegal-in-oradea-a-fost-demolata-cu-excavatorul-foto-150830.html].Concluzie:votam partidul capitalismului biruitor,57 mld. lei imprumutati in 2020.”Se împrumută, datoria se împarte la peste 19 milioane de persoane, adică 19 MILIOANE DE ROMÂNI şi banii ajung la companii care nu reprezintă neapărat capital românesc. Nu ştiu dacă aţi observat dar cei mai fericiţi sunt reprezentanţii camerei de comerţ româno germane. Se salvează, îndatorându-ne pe noi. Ştiţi ce avem aici? Export de capital pe datorie. Statul se împrumută, capitalul ajunge la investitori străini de unde este repatriat către firmele mamă. PS: şi nu aveti încă în datorie (dar veţi avea în curând) împrumutul uriaş pe care România vrea să îl facă ca să platească kurzarbeit-ul care este pe placul investitorilor germani (să nu scoată sărăcuţii bani din randamentele trecute şi să plătească salariatii, lasă mai bine să se împrumute statul, că oricum e pe deficit la fondul de şomaj) . Adică un plus de 5 miliarde euro la datoria publică!”.Povestea intreaga aici:[https://www.capital.ro/romanii-au-fost-amanetati-vom-plati-miliarde-de-euro-un-economist-trage-semnalul-de-alarma.html]
Postat 13 August 2020, 09:19 de excalibur
Ăștia sunt magistrații ...
... care urlă de mama focului când cineva le atinge independența, habarnismul, șpăgile și pensiile speciale !?! Una-i dreptatea și alta-i justiția ... în țara "neamului de traistă" care a ajuns de râsul planetei în orice face ori arată.
Postat 13 August 2020, 08:22 de CrisDumi
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.0226 RON
  • 1 EUR = 4.8736 RON
  • 1 HUF = 0.0136 RON