URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 18 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nici nu bine a fost lansată ideea unui inel metropolitan de nord, care să treacă prin cartierul Podgoria, că megieșii s-au și organizat pentru proteste. Reacția este firească - nimănui nu-i convine ca drumul să treacă prin preajma casei sale, pentru că asta înseamnă deranj, zgomot și poluare. Dar să ieși cu pancarte de genul „Accesul permis doar riveranilor” denotă cel puțin o inabilitate.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
19 August 2020, 14:54

A fost finalizată licitaţia pentru construirea încă unui sector al Autostrăzii Transilvania care trece prin Bihor

A fost finalizată licitaţia pentru construirea încă unui sector al Autostrăzii Transilvania care trece prin Bihor foto: Capital.ro
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere a anunţat miercuri că a finalizat și licitaţia pentru proiectarea şi execuţia Autostrăzii Transilvania pe subsecţiunea Nuşfalău (judeţul Sălaj) - Suplacu de Barcău (Bihor). În prezent, sunt încheiate licitaţiile pentru toate tronsoanele autostrăzii ce traversează judeţul Bihor, unul fiind gata, între Biharia şi Borş, iar inaugurarea e programată luna viitoare cu participarea premierilor României şi Ungariei.

Vin turcii

CNAIR a anunţat miercuri că a finalizat licitaţia pentru proiectarea şi execuţia Autostrăzii Transilvania pe subsecţiunea 3B5 între localităţile Nuşfalău (judeţul Sălaj) şi Suplacu de Barcău (Bihor), în lungime de 19,55 kilometri. Câştigătoarea procedurii este firma Nurol Insaat Ve Ticaret din Turcia, care a obţinut recent şi construirea a două loturi din centura Bucureşti, cu regim de autostradă.

Oferta subsidiarei din România a firmei turceşti pentru subsecţiunea 3B5 a Autostrăzii Transilvania a fost declarată câştigătoare după ce aceasta s-a obligat să facă lucrările de proiectare şi execuţie contra sumei de 384,138 milioane lei (fără TVA), într-un termen de 24 luni (6 luni pentru proiectare, 18 pentru execuţia propriu-zisă), şi să ofere o garanţie de 10 ani.

Licitaţia pentru acest tronson a fost începută în februarie 2020, după ce fusese blocată mai bine de patru ani. Semnarea contractului între CNAIR şi constructor va fi posibilă, însă, numai după expirarea perioadei de depunere a eventualelor contestații, respectiv după soluționarea tuturor contestaților sau plângerilor.

În Bihor, Selina

În ce priveşte celelalte secţiuni ale Autostrăzii Transilvania de pe teritoriul judeţului Bihor, până în prezent a fost finalizat un tronson de 5,35 kilometri între Biharia şi Borş, care va fi dat în funcţiune pe 4 septembrie în prezenţa premierilor României, Ludovic Orban, şi Ungariei, Viktor Orban.

Acest tronson a fost construit de asocierea Trameco, Drumuri Bihor, Drum Asfalt (componente ale grupului de firme Selina), Vahostav (din Slovacia) şi East Water Driillings (România) contra sumei de 134 milioane lei.

Aceeaşi asociere de firme va executa lucrările și pe lotul vecin, Chiribiș - Biharia, de 28,55 kilometri, în baza unui contract semnat cu CNAIR în luna iunie 2020, contra sumei de 326,51 milioane lei, fără TVA. Şi în acest caz, termenul de execuţie este tot de 24 luni, iar perioada de garanţie de 10 ani.

Construirea Autostrăzii Transilvania, A3, a început în 2004, dar a fost abandonată după ce CNAIR a reziliat contractul cu americanii de la Bechtel în guvernarea Ponta /2013) şi apoi cu spaniolii de la Corsan-Corvian (2015), urmând să lege România de vestul Europei prin autostrăzile M3 şi M4 din Ungaria.

În Oradea, Strabag

De menţionat că în cursul zilei de marţi a fost anunţată şi finalizarea licitaţiei pentru construirea şoselei cu profil de autostradă care va lega Oradea, pe o lungime de 19 kilometri, de Autostrada Transilvania, pornind de la giraţia din Calea Sântandreiului şi până în Borş.

Pentru această şosea, licitaţia organizată de CNAIR a fost câştigată de compania austriacă Strabag, contra sumei de 545,910 milioane lei, bani asiguraţi, la fel ca pentru celelalte sectoare, din fonduri UE. Dacă nimeni nu va contesta rezultatul, constructorul va putea începe lucrările propriu-zise la primăvară, după încheierea proiectării, având la dispoziţie 30 de luni pentru a finaliza atât proiectarea, cât şi construcţia propriu-zisă.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5772 RON
  • 1 EUR = 4.9756 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON