URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 18 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nici nu bine a fost lansată ideea unui inel metropolitan de nord, care să treacă prin cartierul Podgoria, că megieșii s-au și organizat pentru proteste. Reacția este firească - nimănui nu-i convine ca drumul să treacă prin preajma casei sale, pentru că asta înseamnă deranj, zgomot și poluare. Dar să ieși cu pancarte de genul „Accesul permis doar riveranilor” denotă cel puțin o inabilitate.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
23 August 2013, 14:32

125 de ani de muzică simfonică în Oradea, sărbătoriţi în noua stagiune la Filarmonică

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Programul noii stagiuni a Filarmonicii de Stat Oradea a fost prezentat vineri, directorul instituţiei, Tódor Albert, anunţând să stagiunea 2013-2014 va marca trei evenimente deosebite.

"Se împlinesc 125 de ani de la primul concert simfonic din Oradea, 10 ani de când a fost dată în folosinţă sala de concerte Enescu-Bartok şi 50 de ani de la venirea lui Ervin Acél, fost dirijor al orchestrei, la Filarmonica din Oradea", a declarat Tódor.

Dacă în anul 1828, în Oradea, s-au ţinut 83 de spectacole de operă, în ceea ce priveşte concertele filarmonice, primul urma să aibă loc abia pe 5 ianuarie 1888. În 1923 s-a constituit Societatea Filarmonicii, iar în 1949 aceasta a devenit instituţie de stat. Începând cu 2003-2004, instituţia are o sală de concerte proprie, denumită Enescu-Bartok.

Stagiunea 2013-2014 se va deschide pe 19 septembrie, în cadrul Festivalului "George Enescu", când la nivelul întregii ţări orchestrele îşi vor prezenta în propria sală programe speciale.

De asemenea, anul acesta săptămâna muzicii clasice "Simfoniile Toamnei" se va ţine în perioada 16-22 septembrie. Evenimentul va cuprinde concerte date de Cvartetul Intermezzo, Harmonious Chamber Orchestra din Osaka, Corul Filarmonicii (a cappella), Orchestra Simfonică a Filarmonicii, Transylvanian Saxophone Quartet, elevii Liceului de Artă Oradea şi Filarmonica "Kodaly" din Debreţin.

Preţul biletelor în noua stagiune va rămâne neschimbat. Un bilet va costa între 10 şi 25 de lei în funcţie de locul în sală, în timp ce elevii şi studenţii îl vor putea cumpăra la preţul unic de 10 lei. Preţurile abonamentelor la concertele stagiunii variază între 200 şi 380 de lei şi pot fi plătite şi în rate.

În cadrul conferinţei de vineri, Todor Albert a mai anunţat că, pentru a atrage tinerii înspre Filarmonică, orchesta va susţine mai multe concerte chiar în liceele din oraş, în urma unui parteneriat cu IŞJ Bihor. Directorul speră ca va putea extinde proiectul şi în Universitatea din Oradea.

Alexandru Laslău

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
comentariu
domnule director todor am fi bucurosi daca la-ti aminti pe primul si cel mai mare dirijor compozitor BOTTO IOSIF ROMULUS care a si compus celebrul mars TRECETI BATALIOANE ROMANE CARPATII. VA INTREBAM DE CE LA-TI AMINTIT DOAR PE ERVIN ACEL???????????????
Postat 23 August 2013, 23:01 de tautan
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5772 RON
  • 1 EUR = 4.9756 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON