URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 13 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
10 Decembrie 2014, 15:04

"Căsătoria", un spectacol "dedicat burlacilor", duminică, la Teatrul Regina Maria

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Teatrul Regina Maria îşi invită spectatorii la o nouă premieră, care va avea loc duminică, 14 decembrie. Este vorba despre spectacolul "Căsătoria", pus în scenă de regizorul Alexandru Mâzgăreanu, după textul scris de Nicolai Vasilievici Gogol şi publicat în 1842.

"Alexandru Mâzgăreanu se află la a doua colaborare cu trupa orădeană, după ce în urmă cu aproape doi ani a montat la Oradea "A douăsprezecea noapte", după William Shakespeare, care s-a bucurat de succes atât în rândul criticii cât şi în rândul publicului, fiind selectat şi în Festivalul Naţional de Teatru", a declarat directorul artistic al trupei Iosif Vulcan, Victoria Balint, miercuri, într-o conferinţă de presă.

De data aceasta, piesa aleasă este o comedie cu accente cinice despre relaţii şi singurătate. "Este un spectacol dedicat burlacilor, o pledoarie pentru căsătorie, tratată cu umor. Spectacolul este dedicat şi celor căsătoriţi, care vor căuta o veşnică portiţă de a evada", a descris managerul Teatrului Regina Maria, Daniel Vulcu, spectacolul.

Regizorul Alexandru Mâzgăreanu a arătat că nu a schimbat textul original scris de Gogol, însă a încercat să-l aducă în contextul societăţii contemporane. "Este un spectacol despre singurătate, lipsă de comunicare, angoasă. Despre cât de confortabil se simt unii cu propria lor singurătate, iar alţii sunt disperaţi să scape de ea. Am mizat mult pe partea cinică a textului", a declarat acesta.

Piesa "Căsătoria" îl are în prim plan pe Podkoliosin, un funcţionar burlac, care, după îndelungi cugetări, decide că este timpul să se căsătorească. Pentru a găsi o partidă bună, o angajează pe Fiolka, peţitoarea, să-i găsească o soţie pe măsura statutului social şi averii pe care o are. Peţitoarea i-o propune pe Agafia Tihonovna, fiica unui negustor bogat, care îşi caută şi ea soţ cu o poziţie socială bună. Funcţionarul decide să o viziteze pe încântătoarea Agafia şi descoperă cu stupoare că fata mai are şi alţi pretendenţi, lucru care va duce la o serie de replici şi situaţii neprevăzute.

În spectacol, orădenii îi vor putea vedea pe Anda Tămăşanu (Agafia Tihonovna), Mirela Lupu (Arina Panteleimonovna), Elvira Platon Rîmbu (Fiolka Ivanovna), Pavel Sîrghi (Podkoliosin), Sebastian Lupu (Kocikariov), Daniel Vulcu (Ivan Pavlovici Omletă), Petre Ghimbăşan (Anucikingere), Emil Sauciuc (Jevakinrină), Georgia Căprărin (Duniaşa), Ion Abrudan (Starikov) şi Mihaela Gherdan (tânărul).

Regia este semnată de Alexandru Mâzgăreanu, scenografia de Sorana Ţopa, muzica originală de Alexandru Suciu, iar traducerea textului de Maşa Dinescu.

Spectacolul va avea loc duminică, 14 decembrie, de la ora 19, în Sala Mare, iar biletele au fost puse în vânzare la agenţia Teatrului. Preţul acestora este 20 de lei la balcon, 25 lei în sală, 30 lei în lojile laterale, respectiv 35 lei în lojile centrale.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
minunat
Cred ca nimeni altcineva decit Vulcu nu era mai indicat sa faca o pledoarie pentru casatorie! El, Barba Albastra!
Postat 11 Decembrie 2014, 09:18 de andreimagheru
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON