URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 07 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Uniunea Europeană este foarte interesată să-și asigure rezerve de materiale strategice într-o lume în care China și SUA doresc să dețină supremația. Printre elementele strategice vizate este și magneziul de la Budureasa - el ar reprezenta jumătate din cantitatea de care dispune Uniunea Europeană și 9% din rezerva mondială.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
25 Iunie 2017, 18:51

Vacanţă în siguranţă

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Odată cu începutul vacanţei şcolare, este de aşteptat ca afluxul de turişti în zona montană a judeţului Bihor să crească semnificativ. Ca să îţi petreci excursia în siguranţă, salvatorii montani din cadrul Serviciului Judeţean Salvamont-Salvaspeo Bihor îţi fac o serie de recomandări.

În primul rând, alege traseul pe măsura pregătirii fizice, psihice şi tehnice a celui mai slab dotat din echipă. Echipează-te şi dotează-te corespunzător. Alege echipamentul, materialele şi alimentele necesare, prevăzând şi situaţiile deosebite. Căci nu se ştie niciodată...

Când porneşti pe munte, anunţă la cabană plecarea şi informează-te asupra traseului pe care îl ai de parcurs. Informează cabanierul asupra traseului pe care doreşti să-l parcurgi şi înscrie-te în Registrul de trafic al turiştilor. Porneşte devreme la drum şi nu uita: cu echipament adecvat!

Informează-te asupra traseului pe care vrei să îl parcurgi. Pentru asta, îţi recomandăm să foloseşti chiar site-ul nostru, www.salvamontbihor.ro, unde găseşti toate detaliile necesare. Este de ajutor să ai asupra ta harta zonei, GPS, telefon cu acces la internet.

Evită să pleci singur la drum. Dozează-ţi forţele şi respectă regulile de igienă şi alimentaţie la efort. Nu consuma băuturi alcoolice înainte şi în timpul drumeţiilor. Foloseşte doar traseele marcate. Sub nicio formă, nu părăsi poteca marcată. Nu deteriora amenajările turistice, marcajele şi indicatoarele, ca să le poată vedea şi alţi turişti. Respectă şi protejează muntele; nu lăsa "urme" pe unde treci.

În caz de accidentare, păstraţi unitatea grupului. Rămâneţi treji şi conştienţi. Mişcaţi-vă pe loc pentru a preveni hipotermia. Nu consumaţi alcool şi anunţaţi Salvamontul, prin apel la 112 sau 0-SALVAMONT (0725-826.668). În apelul de salvare trebuie să spui locul, data şi ora producerii accidentului, numărul accidentaţilor, diagnosticul prezumtiv, condiţiile meteo, precum şi datele tale personale.

Aşadar, reguli simple, dar care în situaţii limită fac diferenţa...

Pinter István
Coordonator
Serviciul Salvamont-Salvaspeo Bihor

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON