URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 19 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nici nu bine a fost lansată ideea unui inel metropolitan de nord, care să treacă prin cartierul Podgoria, că megieșii s-au și organizat pentru proteste. Reacția este firească - nimănui nu-i convine ca drumul să treacă prin preajma casei sale, pentru că asta înseamnă deranj, zgomot și poluare. Dar să ieși cu pancarte de genul „Accesul permis doar riveranilor” denotă cel puțin o inabilitate.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
19 Martie 2018, 18:40

Un artist orădean, premiat la Trienala de Pictură a Regiunii Carpatice

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Un pictor orădean a primit premiul special al juriului la Trienala de Pictură a Regiunii Carpatice, "Pătratul de Argint 2018", la care au participat artişti din Polonia, România, Slovacia, Ucraina şi Ungaria. Evenimentul a fost găzduit, luna aceasta, de Galeria de Artă Contemporaă din Przemyśl, Polonia.

Premiantul este Teofil Ioan Ştiop, el înscriindu-se în trienala de pictură cu o serie de 10 picturi realizate sub genericul "Pictofabule".

La fel ca la ultimele ediţii, curator din partea României a fost dr. Aurel Chiriac, istoric şi critic de artă, directorul Muzeului Ţării Crişurilor.

Faţă de anii trecuţi, la premiile tradiţionale s-a adăugat din anul acesta unul special, destinat unor personalităţi în domeniul picturii din fiecare ţară. Au fost înscrişi, prin propunerile curatorilor, doar cinci artişti plastici: Tadeusz Gustav Wiktor (Polonia), Teofil Ioan Ştiop (România), Ádám Szentpétery (Slovacia), Lubomir Medvid (Ucraina) şi Tibor Urban (Ungaria).

Este de precizat că juriul a fost format din curatorii celor cinci ţări participante la Trienală, atît pentru acordarea premiului special, cât şi a premiilor consacrate ale Trienalei. Dacă premiul special pentru personalităţi marcante este datorat Preşedintelui Parlamentului Republicii Polonia, celelalte sunt oferite fie de Ministerul Culturii, fie de autorităţile voievodatului Podkarpackie şi municipiului Przemyśl.

Pentru că a fost, la un moment dat, egalitate de voturi între artistul român şi cel polonez, la ultima alegere curatorii din Polonia şi România au fost excluşi, decizia finală aparţinînd celorlalţi trei reprezentanţi, din Ucraina, Slovacia şi Ungaria. Valoarea premiului în bani este de 20.000 zloţi, iar una din lucrările artistului (Leviathan) a fost aleasă pentru a face parte din colecţia Muzeului de Artă Modernă al Parlamentului Poloniei.

Dintre participanţii la Trienală (au fost acceptate din 300 de lucrări doar 100), unde România a fost prezentă cu alţi 8 artişti plastici, Nicolae Suciu din Baia Mare (România) a primit o menţiune specială.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Nu-i ase
Teofil este un merituos, dar huedinean, nu oradean...
Postat 20 Martie 2018, 14:28 de sotocsorin
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5772 RON
  • 1 EUR = 4.9756 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON