URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 06 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Uniunea Europeană este foarte interesată să-și asigure rezerve de materiale strategice într-o lume în care China și SUA doresc să dețină supremația. Printre elementele strategice vizate este și magneziul de la Budureasa - el ar reprezenta jumătate din cantitatea de care dispune Uniunea Europeană și 9% din rezerva mondială.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
07 Noiembrie 2016, 00:00

Nu rata noul BIHOREANUL tipărit!

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Szabo "antimaghiarul"

Szabo Odon, preşedinte executiv al UDMR Bihor, a fost reclamat la Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării, pentru incitare la ură, chiar de către un etnic maghiar. Un bihorean din Tărcaia îl acuză pe deputat că, profitând de Zilele Maghiarilor din Depresiunea Beiuşului, a urcat pe scena pregătită pentru spectacole ca să instige localnicii cu simpatii udemeriste împotriva celor care nu-i votează partidul, numindu-i "trădători" şi cerând excluderea lor din comunitate, pentru "vina" de a fi ales primar român într-o comună preponderent maghiară.

Parcare (tot) mai mare!

Primăria Oradea supune dezbaterii publice proiectul de taxe şi impozite pentru anul viitor, care prevede scumpirea abonamentelor de parcare. Proiectul fiscalităţii locale pe 2017 prevede egalizarea preţurilor abonamentelor de parcare prin majorarea lor cu până la 17,6%, suprataxarea cu 400% a clădirilor nereabilitate, dar şi reducerea impozitării firmelor la cel mai mic nivel din ţară.

Monstrul de acasă

Abuzată fizic şi sexual vreme de trei ani de către propriul tată, o fetiţă de 12 ani a fugit de acasă şi a cerut ajutorul asistenţilor sociali. Tatăl incestuos a fost arestat de procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Oradea pentru viol în formă continuată, agresiune sexuală în formă continuată şi rele tratamente aplicate minorului.

Bătăuş la spaţii verzi

Un bodyguard orădean a fost condamnat la închisoare cu suspendare şi muncă în folosul comunităţii fiindcă a lovit un tânăr în faţa unui club. Judecătoria Oradea a sancţionat comportamentul abuziv al agentului de pază Debelka Venczel în timpul serviciulu, obligându-l totodată să achite victimei daune morale de 5.000 de lei şi, pentru a se calma, să urmeze un program de reintegrare socială.

Şcoală "afară"

Peste 50 de elevi ai Colegiului Economic Partenie Cosma fac stagii de practică în străinătate. În licee şi firme din Portugalia, Franţa şi Marea Britanie, elevii orădeni au aflat nu doar cum să-şi deschidă o afacere ori cum se lucrează în hotelurile occidentale, ci şi cât de mari sunt diferenţele între educaţia românească şi cea vest-europeană,  unde tinerii nu se jenează să lucreze, de pildă, în fermele şcolilor.

TIMP LIBER
Lecţii de frumuseţe

Celebrul designer Yves Saint Laurent spunea că pasiunea e cel mai bun machiaj pe care l-ar putea aplica o femeie, însă cosmeticele sunt mai uşor de cumpărat. Dar care sunt cele mai potrivite? Sâmbătă, în premieră, la Oradea va avea loc evenimentul Beauty Focus, dedicat celor mai noi trenduri în înfrumuseţare pentru femei şi bărbaţi, prezentate de specialişti apreciaţi la nivel naţional, care vor face şi mici demonstraţii pentru curioşi. Intrarea va costa 10 lei, toţi banii urmând să ajungă la o asociaţie care îngrijeşte copii abandonaţi.

ORADEA NOASTRĂ:
RER, la doar un click!

Dincolo de a fi indispensabil, serviciul de salubritate al Oradiei trebuie să fie racordat la cerinţele locuitorilor urbei. Conducerea operatorului licenţiat RER Ecologic Service a înţeles această necesitate, motiv pentru care îmbunătăţeşte continuu serviciile oferite. După ce în vară a introdus sistemul de plată online a facturilor, care îi scuteşte pe orădeni de drumuri şi de stat la coadă, din această săptămână RER le transmite SMS-uri tuturor orădenilor care stau la case, pentru a le aminti când trebuie să scoată în stradă deşeurile reciclabile.

Pedeapsă pentru nepăsare

În premieră, custodele unei rezervaţii naturale din Bihor a încasat o amendă uriaşă pentru că nu şi-a făcut treaba. Garda Naţională de Mediu a sancţionat Administraţia Parcului Natural Apuseni cu 100.000 de lei după ce a depistat mai multe nereguli în activitatea rangerilor. Comisarii de mediu sunt convinşi că problemele găsite au contribuit la catastrofa ecologică comisă în vară în rezervaţie, când tone de gunoaie au fost îngropate în zone de protecţie, în care niciun fir de iarbă nu ar trebui mutat.

Episcopul László Böcskei: "Palatul Baroc nu poate rămâne doar reşedinţa unui episcop"

De şapte ani la cârma Diecezei Romano-Catolice din Oradea, Excelenţa Sa László Böcskei îmbină misiunea spirituală cu cea culturală, dorind ca orădenii să cunoască şi să aprecieze valorile oraşului. Pentru asta, Episcopia Romano-Catolică a depus spre finanţare europeană un proiect pentru reabilitarea Palatului Baroc - încă sediu, parţial, al Muzeului Ţării Crişurilor - şi pentru transformarea acestuia într-un centru cultural deschis tuturor, păstrând doar o parte ca reşedinţă episcopală. De asemenea, printr-un birou de turism, catolicii promovează în rândul turiştilor nu doar obiectivele din propriul patrimoniu, ci şi alte atracţii din oraş.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON