URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 06 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Uniunea Europeană este foarte interesată să-și asigure rezerve de materiale strategice într-o lume în care China și SUA doresc să dețină supremația. Printre elementele strategice vizate este și magneziul de la Budureasa - el ar reprezenta jumătate din cantitatea de care dispune Uniunea Europeană și 9% din rezerva mondială.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
07 Aprilie 2015, 16:05

Oradea ieri, Oradea azi: Istoria Palatului Sztarill, un hotel cu o cafenea celebră pe vremuri

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

1902. Un hotel cu o cafenea celebră

În 1902, lângă impozanta clădire a Teatrului orădean, Sztarill Ferenc, cunoscut ca unul dintre cei mai productivi arhitecţi din oraş şi coordonator al lucrărilor la Palatul Vulturul Negru, a început construirea unei case cu două etaje. În stil neogotic cu elemente secession, cu frontoane înalte şi contururi curbate, Palatul Sztarill avea la etaje apartamente de închiriat, iar la parter cafeneaua Emke, ce avea să devină preferata scriitorilor şi ziariştilor vremii.

Unul dintre clienţii fideli ai cafenelei a fost poetul Ady Endre, care a cunoscut-o aici pe Brüll Adel, orădeanca ce i-a devenit muză sub pseudonimul Léda.

În 1904, Sztarill a cerut permisiunea Primăriei să-şi mărească palatul, pe locul depozitului de decoruri pe care teatrul îl avea în vecinătate, urmând să construiască un depozit în altă parte a oraşului. Oferta sa a fost refuzată, aşa că arhitectul a extins clădirea doar în direcţia străzii Teatrului de azi.

Pe la 1930, Palatul Sztarill a fost transformat în hotel şi botezat Astoria. Câţiva ani mai târziu, al Doilea Război Mondial a dus la închiderea hotelului, iar încăperile de la etaj au redevenit apartamente. Cafeneaua a fost transformată în magazin de mercerie, iar apoi în spaţiu expoziţional.

2015. Cafenea cu „coroană”

În 1975, statul comunist a redeschis Hotelul Astoria, dar mobilierul secession original care umpluse hotelul şi cafeneaua a dispărut fără urme. În 1991, clădirea, ca şi altele din centrul istoric al Oradiei, a primit statutul de monument de arhitectură de categoria A, menit să-i asigure protecţie, iar 4 ani mai târziu, în mare secret, a fost privatizată dubios.

Presa vremii a scris că Fondul Proprietatea a vândut palatul la preţul unui apartament cu 4 camere, şi chiar că muncitorilor li s-a cerut să distrugă terasa fostei cafenele Emke cu barosul, numai ca să pară o ruină care nu valora mare lucru.

Cumpărătorii au fost fraţii Ioan şi Viorel Micula, care iniţial au transformat hotelul în sediu pentru propriile firme. În ultimul deceniu, proprietarii au comandat lucrări de reabilitare a faţadelor palatului, specialiştii reuşind să salveze în acest fel o parte din ornamentele originale.

În prezent, clădirea are un sistem de iluminat arhitectural menit să-i scoată în evidenţă frumuseţea, dar considerat de unii specialiştii prea opulent. Palatul găzduieşte acum Grand Hotel Astoria, iar la parter cafeneaua Emke a fost înlocuită cu Crown Pub, un restaurant cu pretenţii exclusiviste.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Domni cu sula-n straiţă !!!
... Grand Hotel Astoria ... Crown Pub ... Marie (cantina pentru nunţi) .......... ciocoi vechi şi noi !!!
Postat 07 Aprilie 2015, 19:09 de WinDos
pepsi
Micula? Doi escroci parveniti.
Postat 07 Aprilie 2015, 17:16 de titel
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON