URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 08 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La nivel de Oradea şi Bihor, aşa cum arată marile proiecte de investiţii, este evident că în doi-trei ani vom avea o infrastructură aeroportuară, feroviară şi rutieră absolut rezonabilă. La fel e şi cu spitalele şi şcolile, care, după ani buni de investiţii, încep să ofere condiţii mai mult decât decente.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
23 Decembrie 2010, 17:09

Cu buda deasupra capului

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Când au început ruşii să exploateze uraniul de la Băiţa, în 1952, locuitorii nu-şi puteau da seama ce "bucurie" li se pregăteşte, pentru prezentul de atunci, dar mai ales pentru viitor! Şi asta lăsând la o parte samavolnicia exproprierilor şi "despăgubirile" date oamenilor din Ştei pentru a se construi acolo oraşul în care să se lăfăiască aristocraţia militară sovietică, lăsând la o parte şi gulagul construit pentru militarii români în termen, ori silicoza de care s-au îmbolnăvit minerii care perforau pe uscat roca, inhalând zilnic praful dislocat de burghie.

Exploatarea uraniului a adus infectarea radioactivă. Pe loc şi în timp. Mina de uraniu, parcă în batjocură numită "Avram Iancu", e una ascendentă, aşa că toată apa din galerii ieşea singură afară, deversându-se în Crişul Negru în localitatea Poiana. Ca o bomboană pe colivă a venit dislocarea unui întreg versant, printr-o explozie gigantică a 1400 de cartuşe de dinamită: o "mândreţe" de suprafaţă de uraniu de cea mai bună calitate rânjea ca o rană gri-închis în coasta muntelui, abia aşteptând s-o spele ploaia, ca să ajungă în Crişul Băiţa şi apoi tot în Crişul Negru, la Ştei.

Adăugaţi la aceasta mulţimea haldelor de steril contaminat scos la suprafaţă, casele ridicate de localnici având la temelii pietre radioactive, stadionul "atomic" Minerul din Ştei, cu drenaj făcut tot din roci radioactive, ş.a.m.d. Totul s-a făcut sub umbrela secretomaniei comuniste, chiar şi după plecarea ruşilor, aşa că oamenii nu pricepeau cum de încep să se nască în satele din zonă tot mai mulţi copii malformaţi, atât fizic cât şi mintal.

01 mircea mihes.jpgÎntre timp, exploatarea şi-a încetat existenţa, dar a mai apărut un blestem. Pe vremea lui Năstase, la Băiţa Plai a luat fiinţă un depozit de deşeuri radioactive. Tot ce aruncă Piteştiul, Platforma Măgurele şi Centrala Nucleară de la Cernavodă se adună aici. Şi nu e sigur că nu vin "bucurii" şi de peste hotare! "E siguranţă absolută", susţin "specialiştii" politici.

La toate s-au gândit dumnealor (noi neştiind câţi bani s-au învârtit pe sub masă pentru această "măreaţă" realizare) numai la faptul că o mică mişcare tectonică ar putea aduce toate nenorocirile peste Valea Crişului nu. Munţii sunt de origine vulcanică - de aici şi bogăţia de minereuri - şi nu e nevoie de o erupţie, ci doar de o mică glisare, care să rupă pereţii galeriei-depozit.

Cum stăm, deci? Ca-n titlu! Care nu e decât un citat din primarul Şteiului, vorbind despre «specificul zonei».

Mircea Miheş, profesor

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
not a10 pt articol
f bun articolul. atrage atentia asupra unei probleme serioase, myb ar trebui preluat la nivel national, dupa dezastrul de la unguri, sa se stie si la bucuresti ce amenintari sunt "in teriotriu"
Postat 26 Decembrie 2010, 21:46 de unu
felicitari
Ma bucur sa vad ca d-l Mihes s-a,,reactivat,,.Sper ca o sa vina cu noi articole la fel de pertinente si de profesioniste.Felicitari!
Postat 25 Decembrie 2010, 22:06 de fan
asa da articol!
asa da, cei din redactia bihoreanul puteti lua lectii despre cum se scrie un articol. din toate punctele de vedere!
Postat 24 Decembrie 2010, 15:57 de ion
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6253 RON
  • 1 EUR = 4.9757 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON