URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 08 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La nivel de Oradea şi Bihor, aşa cum arată marile proiecte de investiţii, este evident că în doi-trei ani vom avea o infrastructură aeroportuară, feroviară şi rutieră absolut rezonabilă. La fel e şi cu spitalele şi şcolile, care, după ani buni de investiţii, încep să ofere condiţii mai mult decât decente.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
16 Mai 2018, 14:39

Concert vocal-simfonic la Filarmonica de Stat, sub bagheta lui Theo Wolters

Concert vocal-simfonic la Filarmonica de Stat, sub bagheta lui Theo Wolters Foto: Filarmonica de Stat
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Publicul orădean este aşteptat din nou joi, de la ora 19, în sala Enescu Bartok să ia parte la concertul vocal-simfonic condus de dirijorul olandez Theo Wolters. Invitaţi sunt Viktor Hartobanu şi Liliana Mattei Ciucă.

Programul cuprinde Amorul vrăjitor, piesă compusă de M. de Falla, cu caracter ţigănesc, la solicitarea renumitei dansatoare de flamenco, Pastora Imperio. Lucrarea Concierto de Aranjuez pentru chitară și orchestră de Joaquin Rodrigo este transcrisă pentru harpă şi orchestră şi a primit denumirea localității Aranjuez pentru atmosfera micului oraș caracteristică Spaniei secolului al XVIII-lea.

Cantata „Alexander Nevski” pentru mezzosoprană, cor și orchestră, op. 78, de Serghei Prokofiev reunește numerele muzicale compuse inițial pentru filmul Alexander Nevski al regizorului Serghei Eisenstein. Premiera a avut loc la Moscova în 17 mai 1939, dirijor fiind însuși compozitorul.               

Dirijorul invitat al concertului este Theo Wolters, născut în 1955, într-o familie de muzicieni. Lucrează cu numeroase orchestre simfonice din întreaga lume, iar din 2010 este prim dirijor al Orchestrei Filarmonicii din Sibiu.

Solistul invitat este Viktor Hartobanu, harpist român din Germania, care la vârsta de cinci ani a primit primele ore de harpă şi pian de la mama lui. La nouă ani a fost admis la Conservatorul de Muzică din Leipzig, a fost solist la festivaluri de muzică, a predat la şcoala regală de harpă „Tamnak Prathom” din Bangkok, iar din anul 2013 predă la şcoala de muzică din Coswig, Anhalt.

Mezzosoprana invitată, Liliana Matei Ciucă, este absolventă a Academiei de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, secția canto, şi a interpretat de-a lungul timpului mai mult de 40 de roluri celebre.

Cantata concepută pentru mezzosoprană, cor mixt şi orchestră va fi interpretată cu participarea Corului Filarmonicii, pregătit de dirijorul Lászlóffy Zsolt.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6253 RON
  • 1 EUR = 4.9757 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON