URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 08 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La nivel de Oradea şi Bihor, aşa cum arată marile proiecte de investiţii, este evident că în doi-trei ani vom avea o infrastructură aeroportuară, feroviară şi rutieră absolut rezonabilă. La fel e şi cu spitalele şi şcolile, care, după ani buni de investiţii, încep să ofere condiţii mai mult decât decente.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
12 Decembrie 2013, 14:00

Mişcarea Populară şi Forţa Civică ameninţă Guvernul cu judecata, dacă nu renunţă la exploatări petroliere în Băile Felix

Nemulţumiţi de Hotărârea de Guvern 887/2013, care aprobă acordul petrolier al companiilor East West Petroleum şi NIS Petrol în perimetrul bihorean EX-3 Băile Felix, liderii bihoreni ai partidelor Mişcarea Populară şi Forţa Civică par decişi să ceară judecătorilor să anuleze actul.

Această intenţie a fost anunţată încă de săptămâna trecută, însă miercuri politicienii au remis presei locale documentul care dovedeşte că au de gând să se ţină de cuvânt: o cerere de conciliere remisă Guvernului şi depusă şi la Prefectura Bihor. Concret, politicienii urmează paşii Legii Contenciosului Administrativ şi propun Guvernului să rezolve situaţia care îi nemulţumeşte, adică să anuleze de bună-voie HG-ul în cauză.

În solicitare, aliaţii din PMP-FC invocă şase motive pentru care Guvernul ar trebui să se răzgândească. Unul dintre ele este că HG-ul nu respectă "unele dispoziţii" din Legea Minelor, dar şi că hotărârea a fost emisă în lipsa unor avize şi acorduri prevăzute de legislaţia specială, fără însă să se precizeze care anume.

Al treilea motiv invocat este că HG-ul a fost emis fără consultarea bihorenilor care au domiciliul în perimetrul Băile Felix, iar al patrulea că prospecţiunile petroliere, "urmate sau neurmate de exploatare", ar afecta iremediabil pânza freatică şi "resursa economică principală a zonei", adică rezerva de apă geotermală. "Raţiunea de a fi a Băilor Felix urmând să dispară în mod logic şi obiectiv, din cauza unei hotărâri de guvern negândite, neanalizate, nepotrivite, nenecesare, dar catastrofale", se arată în solicitarea politicienilor bihoreni.

În plus, solicitarea arată că perimetrul Băile Felix se suprapune cu Rezervaţia Naturală Pârâul Peţea, dar şi cu rezervele de apă potabile ale Oradiei, din acumularea de la Fughiu.

"Apreciem că cele prezentate mai sus, deşi de notorietate publică, nu au fost comunicate Guvernului României, altminteri un guvern informat nu ar fi putut emite o hotărâre de genul pe care o solicităm a fi anulată", se mai arată în cererea de conciliere.

După cum se ştie, pe 14 noiembrie, Guvernul a avizat prin HG acordul petrolier semnat între Agenţia Naţională de Resurse Minerale şi compania East West Petroleum pentru perimetrul EX-3 Băile Felix. Acordul îi conferă firmei canadiene ca, împreună cu partenerii de la NIS Petrol, să exploreze şi să exploateze resursele petroliere, ecologiştii acuzând că acordul vizează resursele de gaze de şist ale judeţului. În acelaşi timp, însă, autorităţile, inclusiv ministrul Mediului, Rovana Plumb, susţine că acordul încheiat de ANRM vizează exclusiv resursele de petrol şi gaze naturale din perimetru.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
sa fie mai bine
Attila sunt alaturi de tine in aceasta actiune dar nu si de destul de "proaspatul"partid din care faci parte care,parerea mea este virusat de la inceput de oportunisti.Pacat.
Postat 13 Decembrie 2013, 16:46 de Reblean Radu
Succes! Ali Baba, cei 586 de hoti si cei peste 10.000 de politruci trebuie sa raspunda la apel!
Adica toti, de la Basescu la parlamentari si de la guvernanti la hoardele lor de deconcentrati care redacteaza avize/autorizatii!
Postat 12 Decembrie 2013, 14:57 de Tree
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6253 RON
  • 1 EUR = 4.9757 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON