URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 08 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La nivel de Oradea şi Bihor, aşa cum arată marile proiecte de investiţii, este evident că în doi-trei ani vom avea o infrastructură aeroportuară, feroviară şi rutieră absolut rezonabilă. La fel e şi cu spitalele şi şcolile, care, după ani buni de investiţii, încep să ofere condiţii mai mult decât decente.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
22 Ianuarie 2014, 18:21

Holocaustul, comemorat la Oradea prin amintirile unei supravieţuitoare a lagărului de la Auschwitz

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Asociaţia Tikvah, împreună cu Primăria Oradea, Comunitatea Evreiască din Oradea şi Centrul Comunitar Evreiesc, marchează, pe 27 ianuarie, de la ora 18, la Sinagoga Ortodoxă din strada Primăriei - aflată în reabilitare - Ziua Internaţională de Comemorare a Victimelor Holocaustului.

În cadrul evenimentului, participanţii vor putea vedea o expoziţie ce va cuprinde mai multe fotografii şi amintiri păstrate într-un "oracol" de orădeanca Hedy Bohm, fostă Klein, o supravieţuitoare a Auschwitz-ului acum în vârstă de 85 de ani, care locuieşte în Canada.

"Hedy a fost elevă la Liceul Ortodox Evreiesc din Oradea şi avea un caiet din acesta de amintiri, un oracol, în care au scris şi au pus fotografii colegii ei. Pe baza acestuia, am realizat o expoziţie, ba mai mult am încercat să aflăm ce s-a întâmplat cu colegii acesteia", a declarat Emilia Teszler, preşedinta Tikvah, ea însăşi fiica unei supravieţuitoare a Auschwitz-ului, miercuri, într-o conferinţă de presă, ţinută la Primărie, alături de viceprimarul Mircea Mălan.

Hedy şi-a pierdut părinţii la Auschwitz şi s-a întors singură în Oradea, unde s-a căsătorit şi apoi a emigrat în Canada.

Expoziţia va fi una itinerantă, căci va fi prezentată în circa 20 de şcoli din Oradea şi din judeţ. "Trebuie să înţelegem ce împact a avut Holocaustul asupra unor familii, comunităţi, oameni şi cum s-a ajuns la această tragedie. Suferinţa este aceeaşi, indiferent dacă vorbim de evrei, ucrainieni, victimele comunismului sau alte naţiuni. De aici trebuie să învăţăm şi să nu permitem să se repete această tragedie", a spus Emilia Teszler.

În cadrul evenimentului din 27 ianuarie participanţii vor putea asista şi la câteva momente pregătite de elevi ai colegiilor naţionale "Mihai Eminescu" şi "Emanuil Gojdu" şi liceul "Ady Endre". De altfel, potrivit Emiliei Teszler, liceenii de la "Gojdu" s-au înregistrat punându-i întrebări lui Hedy Bohm, iar aceasta le-a răspuns tot prin înregistrări video, care vor putea fi urmărite pe 27 ianuarie. De altfel, organizatorii vor încerca şi o legătură video în direct cu supravieţuitoarea orădeancă.

La eveniment va lua parte şi ambasadorul Canadei la Bucureşti, Joanne Lemay. De altfel, proiectul iniţiat de Asociaţia Tikvah este co-finanţat de Ambasada Canadei şi de International Holocaust Remembrance Alliance.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
8 Comentarii
Cand xenofobii si neonazistii ne cred prosti
Land, Walhala Asgard sant nume folosite de neonazisti, credeti ca oamenii sant chiar asa de prosti ? Credeti ca nu stim cine santeti cei din organizatia voastra legionara ? Look tu esti analfabet, ori negi holocaustul evreilor romani din Romania de atunci ? Te doare adevarul ca o parte a conducatoriilor romani de atunci nu erau mai buni si nu erau la fel lingai a lui Hitler ? Mai jos scrie exact de nr. total a evreiilor deportati atat de guvernul ungar Szalasi cat si de guvernul roman Antonescian. E usor s-a generalizezi la fel faceau si porcii de nazisti si linagaii lor legionari. La fel guvernul lui Szalasi si al lui Ion Antonescu erau vinovati. Mai citeste si istoria evreiilor din Romania.
Postat 24 Ianuarie 2014, 02:53 de Dan Efraim
Cand xenofobii si neonazistii ne cred prosti
Land, Walhala Asgard sant nume folosite de neonazisti, credeti ca oamenii sant chiar asa de prosti ? Credeti ca nu stim cine santeti cei din organizatia voastra legionara ? Look tu esti analfabet, ori negi holocaustul evreilor romani din Romania de atunci ? Te doare adevarul ca o parte a conducatoriilor romani de atunci nu erau mai buni si nu erau la fel lingai a lui Hitler ? Mai jos scrie exact de nr. total a evreiilor deportati atat de guvernul ungar Szalasi cat si de guvernul roman Antonescian. E usor s-a generalizezi la fel faceau si porcii de nazisti si linagaii lor legionari. La fel guvernul lui Szalasi si al lui Ion Antonescu erau vinovati. Mai citeste si istoria evreiilor din Romania.
Postat 24 Ianuarie 2014, 02:53 de Dan Efraim
@dan efraim
ungure, vorbim de evreii din Transilvania ucisi de unguri si de cei care comemoreaza fascisti, calai ai evreilor si romailor in egala masura.
Postat 23 Ianuarie 2014, 18:25 de look
S-a nu uitam de evrei-români masacrați sub guvernul Antonescu
A. În 1940 se notau în România Mare circa 800 000 de evrei, din care: 1. Evrei-români rămași în viață în 1945: . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 410 000 2. Evrei-români masacrați în Transilvania de Nord (cedată Ungariei - guvernul Szálasi). . .135 000 3. Evrei-români dispăruți, uciși sau transmutați înainte de intrarea trupelor române . . . . .100 000 4. Evrei-români masacrați sub guvernul Antonescu (800 000 minus 645 000) . . . . . . . . .155 000 B. Evrei-ucrainieni din Transnistria aflată sub ocupația Armatei Române: . . . . . . . . . 135 000 Dintre care 1. Rămași în viață: . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 20 000 2. Masacrați sub guvernul Antonescu: . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .115 000 C. Numărul total al evreilor uciși sub guvernul Antonescu: . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 270 000 wikipedia.org/wiki/Istoria_evreilor_%C3%AEn_Rom%C3%A2nia
Postat 23 Ianuarie 2014, 16:53 de Dan Efraim
Alte crime savârsite de unguri în Ardeal
Calvarul românilor din zona ocupată de unguri. "Ca principală metodă de protest împotriva unirii Transilvaniei cu România, conducătorii unguri şi ``secui`` au folosit asasinatul. Fie că erau de stânga sau de dreapta, aceştia au folosit această practică. Mai mult, pentru a-şi atinge scopul comun, liderii unguri de stânga şi de dreapta colaborau în acţiunile antiromâneşti. Acest aspect - doar aparent curios - era bine marcat în epocă, fiind chiar subliniat de presa de peste Atlantic. "The New York Times", din 27 1919, menţiona: "Toţi aceşti «granzi», aceşti «autoântiulati măria sa» de unguri sunt unul ca şi celălalt. Nici mai buni nici mai răi. Dacă cochetează cu bolşevismul o fac cu scopul să frângă, dacă pot, pe cehoslovaci, români şi slavii de sud şi din distrugerea generală să recreeze vechiul stat unguresc, atâta de intolerant şi de meşteşugit, cu un guvern din, prin şi pentru unguri" (articol reluat în "America", an XIV, nr. 73, din 29 martie 1919).
Postat 23 Ianuarie 2014, 03:55 de 1918
iredentismul unguresc... trecut si prezent
Dupa ce Germania anexase Austria si cotropise Cehoslovacia in cursul anilor 1938 / 39, a dispus si deslantuit cea mai mare si distrugatoare conflagratie din istoria umanitatii. Timp de un an de zile sunt ocupate Polonia, Albania, Danemarca, Norvegia, Belgia, Olanda si Franta. Succesele germane din centrul si vestul Europei s-au repercutat grav asupra situatiei politice a Romaniei. Intreg sistemul său de aliante se destramase ramanand practic izolata in fata presiunii Germaniei. Profitand de aceasta situatie, ungaria horthysta, dupa ce se aliniase deplin si definitiv alaturi de Germania si Italia, au considerat ca a sosit momentul oportun pentru a se infrupta si din trupul Romaniei, dupa ce sfârtecaseră corpul muribund al Cehoslovaciei, prin destramarea acesteia in Martie 1939. Prin urmare Romaniei i-a fost impus Diktatul de la Viena din 1940. Folosind o gama intreaga de presiuni si amenintari, i s-a cerut ministrului de externe al Romaniei, M. Manoilescu, pe un ton ultimativ, sa accepte "arbitrajul" guvernelor german si italian, cei doi potentati, declarand ca in caz de refuz, Romania va fi atacata si stearsa de pe harta Europei! ungurii au fost rand pe rand cateii bolsevicilor si ai hitleristilor in dorinta lor bolnava, de anexare a Transilvaniei !
Postat 22 Ianuarie 2014, 20:29 de Land
Despre crimele vremelnicei administratii unguresti din Ardeal:
Celor peste 165 000 de evrei din Ardeal, le-a fost aplicata "Solutia finala", de catre autoritatile navalitoare unguresti ! De asemenea, Intre septembrie 1940 - octombrie 1944, pentru romanii aflati sub ocupatia ungureasca viata de zi cu zi s-a transformat intr-o necontenita si cutremuratoare tragedie. Armata ungurilor a organizat masacre in massa. In intervalul dela 1 Septembrie 1940 la 15 Mai 1941, teroarea intetinuta de guvernul ungar asupra populatiei romanesti din Transilvania de Nord se oglindeste in urmatorul sinistru bilant de atrocitati: Omoruri si asasinate.......................919 Schingiuiri.....................................717 Batai............................................3373 Arestari..................................... 13369 Profanari.......................................117 Devastari in massa...........................96 Devastari raslete.............................405 Expulzarile s'au efectuat de autoritatile maghiare pe intreg terioriul cedat. Cea mai mare parte dintre expulzatii romani au fost ridicati de catre organele militare si politienesti, adunati in convoaie escortate si izgoniti peste frontiera, fara nici o formalitate de expulzare si sub amenintarea ca vor fi executati daca se vor intoarce. In urma teroarei maghiare din Transilvania de Nord, exodul populatiei romane spre Romania a crescut in mod considerabil. Pana la 1 Ianuarie 1941, numarul total al romanilor refugiati era de 109.532 suflete, la care se mai adauga si cei 11.957 romani expulzati de autoritatile unguresti.
Postat 22 Ianuarie 2014, 19:59 de Valhalla-Asgard
News
Evreii din România se opun comemorării FASCISTULUI József Nyirö la Gheorgheni. ”…s-a pronunțat în favoarea scoaterii evreilor din viața socială a ungariei…”. PARCHETUL GENERAL solicitat să intervină! Deputatul dr. Aurel Vainer a dat pe data publicității, pe data de 14 ianuarie 2014, un comunicat de presă prin care exprimă opinia Federației Comunităților Evreiești din România care sunt nemulțumite de intenția autorităților din Gheorgheni de a organiza o manifestare de evocare a personalității scriitorului transilvănean József Nyirö, cunoscut sprijinitor al regimului fascist din ungaria. Scriitorul fascist József Nyirö ar urma să fie comemorat la Gheorgheni de autoritățile publice locale controlate de Uniunea Democrată Maghiară din România (UDMR) și Partidul Civic Maghiar (PCM). ”Federația Comunităților Evreiești din România își exprimă profunda nemulțumire față de intenția autorităților din Gheorgheni de a organiza o manifestare de evocare a personalității scriitorului transilvănean József Nyirö, cunoscut sprijinitor al regimului fascist din Ungaria. Chiar dacă nu a fost membru al partidului politic extremist-fascist, ‘Crucile cu săgeți’ care, venit la putere în octombrie 1944 a executat și a trimis la moarte mii de evrei budapestani, József Nyirö, a fost un propagandist al ideologiei acestui regim, a coordonat și a susținut publicații horthyste și nyilașiște iar în calitate de deputat în Parlamentul de la Budapesta, în timpul guvernului Szálasi, a fost vicepreședintele unei comisii parlamentare tocmai în perioada în care a avut loc deportarea evreilor din budapesta. József Nyirö a fost un mare admirator al regimului hitlerist și a publicat numeroase articole în care l-a elogiat pe Joseph Goebbels, ideolog al Germaniei naziste, și s-a pronunțat în favoarea scoaterii evreilor din viața socială a Ungariei, împotriva ‘moștenirii decăzute a liberalismului jidovesc… care ar trebui să dispară din viața ungară’ . Nyirö a fost și un antiromân convins. Potrivit unor documente găsite la Arhivele din Cluj, numele lui ar fi figurat pe listele unei organizații paramilitare maghiare de la Cluj (‘Tüzharcosok’), care ar fi terorizat populația românească din jurul orașului.
Postat 22 Ianuarie 2014, 18:56 de Info
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6253 RON
  • 1 EUR = 4.9757 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON