URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 06 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Uniunea Europeană este foarte interesată să-și asigure rezerve de materiale strategice într-o lume în care China și SUA doresc să dețină supremația. Printre elementele strategice vizate este și magneziul de la Budureasa - el ar reprezenta jumătate din cantitatea de care dispune Uniunea Europeană și 9% din rezerva mondială.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
16 Octombrie 2015, 17:02

"Epopeea" Pasajul Vulturul Negru: Consiliul Local a aprobat noul proiect, cu marmură şi granit

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Aleşii orădenilor au aprobat, vineri, în şedinţă extraordinară, indicatorii tehnico-economici ai noului proiect de reabilitare a Pasajului Vulturul Negru, după ce prima variantă, de mozaicare a pardoselii din pasaj, a eşuat.

În varianta aprobată de Consiliul Local, cu abţinerea consilierilor PSD, mozaicul a fost înlocuit cu marmură Rosso Verona şi granit în două nuanţe de gri. "Am cerut o situaţie a lucrărilor din pasaj şi a cheltuielilor făcute cu acestea. Nu ni s-a prezentat nici până astăzi, din acest motiv grupul PSD se va abţine de la vot", a justificat poziţia grupului PSD, consilierul local Adelina Coste.

Într-o conferinţă de presă susţinută înainte de şedinţă, viceprimarul Mircea Mălan a făcut o prezentare cronologică a proiectului de reabilitare a pasajului şi etapelor deja realizate. Astfel, Mălan a amintit că proiectul iniţial, în valoare de 560.000 euro, prevedea realizarea infrastructurii din pasaj, a unui canal tehnic, a unei plăci suprabetonate şi a unui pavaj mozaicat.

În timp ce lucrările de infrastructură sunt realizate, mozaicarea făcută de Marconst în 2013 a fost refuzată de Primărie, pentru că execuţia a fost necorespunzătoare, iar mozaicul este fisurat. Anul acesta, cu mare întârziere, contractul a şi fost reziliat. "Din nefericire pentru proiect (a fost reziliat - n.r.), dar din fericire pentru interesele oraşului", a declarat Mălan.

Între timp, municipalitatea a început şi lucrările la restaurarea pereţilor pasajului, care au scos la iveală picturile originale din pasajul central. "Picturile respective reprezintă o explozie de culoare, care împreună cu culorile care erau propuse pentru pavaj nu mai corespundeau sub nicio formă", a declarat viceprimarul, arătând că proiectul iniţial de mozaicare a fost făcut prin raportare la culoarea galben-portocaliu care exista în pasaj.

"E bine că s-a întâmplat aşa, pentru că ne-a oferit posibilitatea să venim acum cu un proiect care este în concordanţă cu ce va fi în pasaj după ce întreaga pictură va fi reabilitată", a mai spus viceprimarul.

Noua variantă de proiect prevede că pasajul va avea pe jos o combinaţie între marmură Rosso Verona, care se găseşte pe soclu în interiorul pasajului şi în treptele din Primărie, şi două granituri de nunaţe gri. "Practic, proiectul este o reflectare a cupolei în pardosea", a mai spus Mălan.

Un alt bonus prezentat de edil este că noua variantă de proiect, care va fi suportată din bugetul local, costă mai puţin decât ar fi fost contribuţia Oradiei în varianta iniţială de proiect. Mai precis, în forma respectivă, Oradea ar fi plătit 300.000 euro, în timp ce noua formă de proiect va costa 256.000 euro.

În aceeaşi conferinţă de presă, primarul Ilie Bolojan a declarat că proiectul are deja avizul Comisiei pentru Monumente Istorice şi a fost transmis finanţatorului. "Dacă totul este în regulă, urmează să se realizeze licitaţia pentru execuţie în această iarnă, urmând ca la primăvară, în paralel cu coborârea schelelor de pe porţiunile finalizate, să se intre la lucrarea pe pavaj şi să terminăm până la finalul lunii iunie", a declarat Bolojan.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
11 Comentarii
@tc
Hai sa privim lucrurile la rece, ca tot (ne) bate iarna la usa! Administratia Bihorului/Oradiei este pe mana penalilor aflati in cardasie cu udmr-istii, deci DOAR ei sunt responsabili de cum merg treburile. De acord, psd-ul nu e un partid de mironosite, e un partid de *, dar nu poate fi obligat sa netezeasca drumul spre un nou mandat penalilor. E ceva putred in toate nereusitele care vin in cascada peste bolovan si spun asta pt. ca daca ar fi fara nicio vina taia in carne vie incepand cu vicele malan, cu directori, cu sefi de birouri s.a.m.d. Cand colo el ,,rezolva" tampeniile lui si ale gastii din preajma punandu-ne in carca biruri marite la maximul prevazut de codul fiscal!
Postat 17 Octombrie 2015, 15:17 de pinonel
Ha Ha - Adelina Coste!!!
...cine nu o mai tine minte pe Adelina, traseista - sefa grupului psd din CL?!! Bai tata, echipa psd se abtine...de rasul curcii. Traseista da tonul corului psd insuflat de nemuritorul copy-paste - micul mang (apropo - tace malc de cand a mai scos o minciuna cu cfr-ul). Astia sunt harnicutii vizionari ai psd care "lupta" pt. cetateanul de rand. In Teleorman ati fi campioni - poate va relocati!!
Postat 17 Octombrie 2015, 11:45 de TC
@tsd
Cum sa plateasca DIGI?! Crezi ca teszari a facut bani pt. ca e prost?! Plateste nea ilie si borduri si pavaje, TOT, ca Oradea e mosia lui! @anticomunist Cand ai timp ia la mana hotararile de cl, o sa te minunezi (corect este ingrozesti!) ce de ,,pomeni" se fac pt. jmekeri din banii nostri!
Postat 17 Octombrie 2015, 06:45 de pinonel
"Piatra si bordura lata....mozaic era odata...."
E mai frumos, e mai ieftin, le place mai mult cetatenilor, se descopera "noi picturi rupestre"... Ce noroc pe oradeni ca nu le-a iesit mozaicul! Nu se descopereau picturile, nu se mai "reflecta cupola in pardosea"... Ce noroc pe cetatenii orasului, ca edilii reusesc sa transforme toate "esecele" in "succesuri"...! Vanghelie si Oprescu sunt invidiosi! Nu mai vorbesc de Videanu, care se uita cu jind la bordurile cumparate de la un "alt furnizor"...mascalzone...
Postat 16 Octombrie 2015, 21:43 de LauraD
ERATA
@anticomunist: " bataia de joc " ...! iar gardul NU se prabusea !!! trec zilni pe langa el ( doar stii asta...).
Postat 16 Octombrie 2015, 20:28 de TDS
???
@anticomunist: comparatia viza strict bataia de jon ( sunt sigur ca ai inteles din prima ) ; intrebarea NU se referea la canalele tehnice! eu intrebam altceva ! cine plateste " bordurili " ??!!!
Postat 16 Octombrie 2015, 20:26 de TDS
@TDS
Pentru ca se prabusea, gardul de, iar canalele tehnice le face RDS pe cheltuiala proprie, urmand sa inchirieze spatiu catre ceilalti posesori de cabluri. Inca ceva, sa compari autostrada care se prabuseste cu pasajul e ... hai sa folosesc un eufemism, putin deplasat.
Postat 16 Octombrie 2015, 19:49 de User anonimizat
TE INTREB PE TINE SOARE...
@cetateanul-oradean C.P.: Povestea cu retelele electrice DIGI ( la li la lu lu! ) o stiu ! Daca stiu bine deocamdata nu au obtinut acordul ANRE pentru aceasta activitate ( sper ca nu am gresit ceva...). OK ,admit! Deci DIGI a angajat Selina? Si DIGI platteste ? Am unele rezerve ! In plus trotuarele erau suficient de largi pentru cata lume defileaza pe-acolo! Dar te intreb , cetatene , gardul cimitirului de ce a trebuit neaparat schimbat?
Postat 16 Octombrie 2015, 19:20 de TDS
Re
Pe Armatei Române (latura estică) și pe Universității au fost introduse rețele Digi pe sub trotuare. De aceea se pun borduri! Plus că aceleași trotuare vor fi lărgite!
Postat 16 Octombrie 2015, 18:53 de cetateanul-oradean
PASAJUL DURERII
Ce imi e autostrada Sibiu-Orastie , ce imi e Pasajul Vulturul Negru! Este vorba despre aceeasi bataie de joc! In dispretul cetateanului normal! Poate raman niste materiale de la NOUA BORDURIADA! Strafa Armatei Romane , reabilitata in 2007 este din nou in lucru! Se monteaza borduri noi! Am fotografiat acum cateva ore! Poate pica si de-aici ceva ( de lucrare se ocupa , evident , Selina! Am fotografii...) .La fel cum , poate , ciuguleste ceva si Andrica din noul gard al cimitirului!
Postat 16 Octombrie 2015, 18:12 de TDS
dar cu birturile?
Crasmele raman acolo? Sau facem si noi niste galerii de arta, muzee, cafenele culturale asa...ca la oras...
Postat 16 Octombrie 2015, 17:34 de neajean
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON