URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 07 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La nivel de Oradea şi Bihor, aşa cum arată marile proiecte de investiţii, este evident că în doi-trei ani vom avea o infrastructură aeroportuară, feroviară şi rutieră absolut rezonabilă. La fel e şi cu spitalele şi şcolile, care, după ani buni de investiţii, încep să ofere condiţii mai mult decât decente.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
25 Februarie 2018, 10:41

Tudorel Toader, acuzat că a folosit acte confidențiale în raportul privind DNA

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Raportul prin care ministrul Justiţiei cere revocarea şefei DNA ar putea avea repercusiuni inclusiv la adresa lui Tudorel Toader. Ministrul este acuzat că a folosit în document acte confidenţiale, cum ar fi, de exemplu, un raport al Inspecţiei Judiciare.

ProTv arată că documentul ar fi trebuit să fie confidenţial câtă vreme nu este definitiv. Conform Consiliului Suprem al Magistraturii, unde este acum acest document, dosarul disciplinar al unui magistrat nu este public.

“Ministrul a făcut exact ceea ce îi reproşa, culmea, şefei Direcţiei Anticorupţie”, a declarat Cătălin Predoiu, fost şef al Justiţiei, adăugând că ”Ministrul Toader a încălcat atribuţiile CSM, a invocat pripit revocarea, a încălcat hotărârea CSM privind modul cum se folosesc rapoartele Inspectiei şi a săvârşit ceea ce de fapt impută șefei DNA: încălcarea prezumţiei de nevinovăţie şi a dreptului la apărare.”

”E ca şi cum ministrul s-ar fi folosit de un rechizitoriu pentru a acuza pe cineva, fără să aştepte decizia judecătorului să spună dacă este sau nu vinovat. Nu avea cum să îl publice, este confidenţial”, a reacționat judecătorul Cristi Dănileț.

În replică, printr-un comunicat de presă, Tudorel Toader a rapuns că raportul apăruse deja pe un site şi că s-a consultat cu specialiştii înainte să îl folosească.

″În primul rând, într-o conferinţă de presă cineva a folosit părţi din conţinutul şi concluziile respectivului raport. În al doilea rând, raportul este publicat, este public deja pe o revistă electronică de profil juridic. În al treilea rând, articolul 48 din legea 317/2004 privind funcţionarea Consiliului Superior al Magistraturii îi conferă raportului caracter confidenţial şi nu secret, atâta timp cât este în lucru la Inspecţia Judiciară, atâta timp cât nu s-a pus rezoluţia şi raportul nu este încă trimis la CSM. Raportul despre care vorbiţi este finalizat, are rezoluţie, trimis la Inspecţia Judiciară. Prin urmare, nu intră nici sub caracterul confidenţial, darămite sub cel de secret sau secret de serviciu. În al patrulea rând, înainte de a-l face public am consultat specialiştii în păstrarea datelor clasificate din MJ, spunându-mi-se că nu este nicio problemă”, a explicat Tudorel Toader, sâmbătă, la Antena 3.

După cum se știe, ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a anunţat, joi seara, declanşarea procedurii de revocare din funcţie a procurorului şef al DNA, la finalul unei declaraţii publice în care a prezentat un set de 20 de critici la adresa Laurei Codruţa Kovesi. Decizia finală, a demiterii, aparţine preşedintelui Klaus Iohannis, care a şi avut o primă reacţie, precizând că în continuare o susţine pe şefa DNA.

După ce, mai bine de o zi, site-ul Ministerului Justiției a fost blocat iar raportul nu a putut fi consultat, instituția a publicat, vineri, pe pagina de internet a instituţiei, raportul privind activitatea managerială de la DNA.

Pe lângă raport, Ministerul Justiţiei a publicat şi 11 anexe care conţin rapoarte ale Inspecţiei Judiciare, decizii ale Curţii Constituţionale, un aviz şi un raport al Comisiei de la Veneţia, comunicate de la Inspecţia Judiciară, un raport de activitate pe anul 2006 al Ministerului Public şi Codul deontologic al judecătorilor şi procurorilor.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON