URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 07 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La nivel de Oradea şi Bihor, aşa cum arată marile proiecte de investiţii, este evident că în doi-trei ani vom avea o infrastructură aeroportuară, feroviară şi rutieră absolut rezonabilă. La fel e şi cu spitalele şi şcolile, care, după ani buni de investiţii, încep să ofere condiţii mai mult decât decente.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
17 Martie 2014, 08:59

Selectezi sau plăteşti! Orădenii ar putea plăti în plus dacă nu respectă regulile de colectare selectivă a deşeurilor

Selectezi sau plăteşti! Orădenii ar putea plăti în plus dacă nu respectă regulile de colectare selectivă a deşeurilor MAI BINE. În ultimii ani, cantităţile de deşeuri reciclabile adunate în Oradea au fost în creştere: în 2010 orădenii au trimis la reciclat 942 tone, după un an 1.695 tone, în 2012 s-au adunat 1.716 tone, iar anul trecut 1.930 tone
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Un sfert din gunoiul aruncat de orădeni în 2013 a luat drumul reciclării, fiind transformat în noi materii prime. Municipalitatea are însă ţinte şi mai ambiţioase, aşa că împreună cu operatorul de salubritate RER Ecologic Service şi cu administratorul staţiei de sortare a deşeurilor, Eco Bihor, dă startul unei ample campanii de informare despre colectarea selectivă, după care cei care nu vor respecta regulile riscă să scoată mai mulţi bani din buzunare.

Tot mai sus

02_mircea_ghitea_bihoreanul.jpgÎn 2013, orădenii au aruncat 11.783 de tone de deşeuri menajere, în timp ce de la firme s-a strâns o cantitate de trei ori mai mare: 32.665 de tone. În acelaşi timp, oraşul a adunat doar 1.930 tone de reciclabile, din care 522 tone hârtie şi carton, 42 tone de sticlă, 1.300 tone de plastic şi 64 tone de metal. "Faţă de 2012, s-a înregistrat o creştere a cantităţilor de deşeuri reciclate, dar nu una spectaculoasă", spune Mircea Ghitea (foto), şeful Direcţiei Tehnice din Primărie.

Cum oraşul trebuie să reducă anual cu 15% cantitatea de deşeuri depusă în haldă, Primăria vrea ca orădenii să strângă şi mai multe deşeuri reciclabile, aşa-numita fracţie uscată. Ca urmare, luna aceasta va demara împreună cu RER Ecologic Service şi cu Eco Bihor o amplă campanie de conştientizare privind colectarea selectivă.

"Dragă orădean"

În cadrul campaniei, primarul Ilie Bolojan va trimite scrisori tuturor locuitorilor oraşului. "Vrem să transmitem fiecărui orădean că aceste sarcini (n.r. de colectare selectivă) nu sunt doar ale conducerii Primăriei", explică Mircea Ghitea. Prima depeşă va fi expediată luna aceasta pentru a-i informa pe oameni ce înseamnă colectarea selectivă, arătându-se că hârtiile, PET-urile, sticlele şi metalele trebuie aruncate în recipientele destinate fracţiei uscate, adică în containerele cu capace galbene, în sacii galbeni ori în igluuri.

De asemenea, cetăţenii vor afla că RER Ecologic Service are trasee diferite şi foloseşte utilaje diferite pentru colectarea reciclabilelor, dar şi că în capacele containerelor destinate fracţiei uscate au fost decupate fante pentru ca în acestea să nu mai poată fi aruncaţi sacii cu deşeuri menajere. Totodată, se va explica faptul că recipientele din ţarcuri au balamalele spre exterior şi roţile blocate, ca să nu poată fi deschise, şi că în fiecare ţarc containerele pentru reciclabile sunt amplasate în partea stângă, pentru a fi mai rapid identificate.

Premii pentru "selectori"

Tot printr-o scrisoare, orădenii vor afla că felul în care aruncă deşeurile este monitorizat cu stricteţe. La fiecare colectare a fracţiei uscate, muncitorii RER Ecologic Service şi ai Eco Bihor notează cât anume din conţinutul unui container reprezintă reciclabile şi cât deşeuri menajere, aruncate în mod greşit laolaltă cu materialele ce pot fi revalorificate.

Rezultatele vor fi aduse la cunoştinţa orădenilor, pentru ca fiecare să ştie cât anume a reciclat. Cei care vor avea rezultate bune vor primi şi felicitări din partea primarului, iar cei care nu respectă regulile se vor alege cu noi îndemnuri de a le urma.

La finele celor 4 luni ale campaniei, 10 asociaţii de proprietari şi 30 de cetăţeni de la case vor fi premiaţi pentru atitudinea lor ecologică: cei de la blocuri vor primi sisteme cu interfon pentru închiderea ţarcurilor, iar cei de la case un recipient pentru a-şi face compost.

La plată!

Campania de informare se doreşte însă şi o avertizare, întrucât Primăria ia în calcul să-i pună la plată pe cei care nu respectă regulile colectării selective. "Cred că este necesar să putem încuraja şi sprijini cetăţenii, astfel încât cineva care face un minim efort şi colectează selectiv să nu plătească la fel ca aceia care nu respectă regulile", spune Ghitea.

Concret, municipalitatea intenţionează să suprataxeze asociaţiile şi cetăţenii care depun deşeuri menajere în containerele destinate fracţiei uscate. În consecinţă, potrivit şefului Direcţiei Tehnice, orădenii ar ajunge să plătească "de două-trei ori mai mult" dacă nu vor separa cele două tipuri de deşeuri.

Cum va fi aplicată, concret, suprataxarea, Primăria încă n-a stabilit. Dar un lucru e cert: pe viitor singurii care vor plăti mai puţin sunt cei care adună separat deşeurile reciclabile de cele menajere. Cam cum se întâmplă şi în Europa civilizată.


VOCEA STRĂZII
Ştiţi cum trebuie făcută colectarea selectivă a deşeurilor? Cum procedaţi dvs.?

Eu ştiu că flacoanele se pun separat, la plastic, iar hârtia la hârtie. Mai este şi o metodă prin care se separă deşeurile umede de cele uscate.
Kajtar Alpar, 22 ani, student

02_Ioana_Blaga_bihoreanul.jpgEu stau la casă, aşadar colectez deşeurile reciclabile separat de cele menajere, care sunt ridicate de RER în zile diferite. Eu pun şi hârtia separat.
Ioana Blaga (foto), 38 ani, redactor

Deşeurile se separă în două părţi: gunoiul umed, care se poate composta, şi flacoanele şi hârtiile, care se aruncă separat în containerul pentru reciclabile.
Iosif Varadi, 67 ani, pensionar

02_Florin_Cret_bihoreanul.jpgPun deşeurile menajere într-o pungă, iar PET-urile în alta. Ar fi bine dacă s-ar pune şi la blocuri containere colorate pentru reciclabile.
Mariana David, 49 ani, vânzătoare

Se separă plasticul de restul gunoaielor. Plasticul se degradează cel mai greu şi de aceea trebuie colectat separat de restul deşeurilor.
Florin Creţ (foto), 30 ani, muncitor

Deocamdată se separă resturile de hrană de cele reciclabile. Eu cred că ar trebui să fie şi la blocuri containere separate pentru sticlă, hârtie şi metal.
Lucia Ardelean, 25 ani, studentă

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
7 Comentarii
Voi, de la primărie, scrieţi-ne iar noi o să vă selectăm la cerebel !?!
Sunt chiar curios ce şi cum scrie primarul o scrisoare către orădeni !?! O să pun epistola în ramă şi o să mă închin la ea zilnic, că nu e de colo să ai un birtean pe lângă casă, care ştie să buchisească slove din puţul gândirii lui !?!
Postat 17 Martie 2014, 21:16 de Carp III
Suntem niste "binevoitori"
Intr-o tara civilizata, Germania de pilda, exista automate pt PET-uri langa aproape toate hypermarket-urile. Bagi un PET si ti se da inapoi 25 de eurocenti. Noi colectam selectiv, dam gratis totul si astia tot nu sunt multumiti. Ar trebui ca asociatiile de proprietari sa-si puna propriile iglu-uri si continutul sa-l vanda la RER sau sa-l compenseze cu facturile de ridicare a gunoiului. Cat despre baietii care ridica pubelele si in timp ce gunoiul cade in cuva masinii ei vor numara PET-urile neselectate si aruncate la comun, ma scuzati, dar o tampenie mai mare nu am auzit. Trebuie sa fii de la Primarie sa poti debita asa ceva. Am mai scris asta azi odata si n-a aparut pe site. Sper sa mearga de data asta! Salutari la toti oradenii!
Postat 17 Martie 2014, 17:32 de Adrian
pentru hahaha
Oricat as plati pentru a duce gunoaiele din primarie !
Postat 17 Martie 2014, 12:16 de eu
hahaha
Oare cat trebuie sa platim sa se duca cel mai mare gunoi din Primarie????Ma bag!!!
Postat 17 Martie 2014, 11:26 de sofronie
he he he
Pe bune ?! Primaria inventeaza tot felul de taxe si amenzi pentru a colecta cat mai multi bani. Eu cred ca sunt lucruri mult mai importante de rezolvat in acest oras...in primul rand sa fim oameni nu gunoaie... Gunoaiele ce ar trebui reciclate sunt la primarie ! Sisteme cu interfon pentru tarcuri ???? Pe bune ??? Nu mai stiti sub ce modalitate sa furati banii de la populatie ?! Domnule primar, mai bine ai da dovada de omenie !!! dar nu o vei face pentru ca nu esti om...nu, nu esti animal pentru ca animalele au suflet.... esti doar un trup uman posedat de demon...
Postat 17 Martie 2014, 10:39 de eu
REDUCERE
DACA NE OBLIGA LA SELECTARE DE CE NU REDUCE PRETURILE
Postat 17 Martie 2014, 09:31 de BLOW
SELECTARE
CA URMAREA ACESTEI DECIZI TOVARASUL bolojan A DISPUS INCHIDEREA DIN 28.03.2014 A PUNCTELOR DE COLECTARE A DESEURII METALICE DE PE STR.ONESTILOR,VREA IN LOCUL LOR PARC,
Postat 17 Martie 2014, 09:14 de POLE
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON