URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 07 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La nivel de Oradea şi Bihor, aşa cum arată marile proiecte de investiţii, este evident că în doi-trei ani vom avea o infrastructură aeroportuară, feroviară şi rutieră absolut rezonabilă. La fel e şi cu spitalele şi şcolile, care, după ani buni de investiţii, încep să ofere condiţii mai mult decât decente.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
06 August 2016, 10:29

Şcoala campionului: Fostul căpitan al CSM Digi Oradea, Gheorghe Dunca, a înfiinţat prima şcoală privată de polo din ţară (FOTO)

Şcoala campionului: Fostul căpitan al CSM Digi Oradea, Gheorghe Dunca, a înfiinţat prima şcoală privată de polo din ţară (FOTO) PASIUNE PE VIAŢĂ. Până de curând, orădeanul Ghiţă Dunca (foto) a luptat în bazin în calitate de căpitan al formaţiei CSM. La 37 de ani, însă, a decis că e vremea să se mute pe marginea acestuia, devenind antrenor secund al echipei de seniori şi înfiinţând o şcoală dedicată copiilor cu ambiţii mari
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Se spune că pentru a fi cel mai bun trebuie să înveţi de la cel mai bun. Ei bine, tinerii orădeni care practică poloul au acum această şansă.

Cu un palmares impresionant în poloul românesc şi cel european, Gheorghe Dunca a decis, anul acesta, să iniţieze o şcoală privată dedicată juniorilor îndrăgostiţi de sportul în apă şi dispuşi să muncească pentru a deveni, la rândul lor, campioni. Or, într-unul dintre cele mai dure şi dificile sporturi din lume acest deziderat nu-i chiar floare la ureche...

Sportiv din grădiniţă

Născut în 1979, Ghiţă Dunca a crescut într-o căsuţă din apropierea fostului Ştrand Municipal şi, ca atare, a Crişului Repede. Cum avea obiceiul să meargă cu prietenii la scaldă, părinţii lui au ştiut că, pentru a evita orice pericol, trebuie să-şi înscrie băiatul la cursuri de înot, sport pe care l-a practicat de la şase ani, obţinând chiar şi medalii la "naţionale".

După o perioadă, însă, banalul înot n-a mai constituit o provocare pentru tânărul orădean, care, la 13 ani, a descoperit, în schimb, echipa de polo a oraşului, Crişul. "Rămâneam ascuns după antrenamentele de înot să le urmăresc pe cele ale poloiştilor. Acolo era atmosferă de echipă, era agitaţie, nicidecum monotonia pe care începusem să o simt la înot".

A fost magnetizat de noul sport. În cariera profesionistă, orădeanul a jucat întâi la Crişul şi apoi la CSM Oradea, în 2005 primind un contract în campionatul Italiei, la vremea aceea "visul oricărui poloist", după cum o spune chiar el.

Palmares de aur

De-a lungul unei cariere de 23 de ani, Dunca a mai jucat în Grecia şi Ungaria, întorcându-se în 2011 la "vechea mea iubire", formaţia CSM Digi Oradea, care era deja la acea vreme multiplă campioană a României. Acasă, Ghiţă a mai câştigat patru titluri şi trei Cupe ale României. De asemenea, poloistul a contribuit la rezultate importante obţinute de selecţionata ţării, între care un loc patru la Campionatul European, respectiv un loc cinci la cel Mondial.

Anul acesta, la 37 de ani, a decis să se retragă din activitatea sportivă. Dar n-a putut sta departe de pasiunea lui, aşadar a acceptat postul de antrenor secund al formaţiei de seniori CSM Digi Oradea, condusă de un alt orădean, Kadar Kalman. "Sunt o fire curajoasă, înfrunt orice provocare", spune Ghiţă. Iar în sezonul ce vine provocarea va fi recâştigarea titlului naţional, pierdut în primăvară în faţa Stelei...

Revoluţionarul

Fostul campion ştie, în acelaşi timp, că viitorul polo-ului în Oradea depinde de tineri. "Mă consider un patriot local. Îmi doresc să fim în continuare campioni, dar avem o problemă cu juniorii care ar trebui să vină din spate", spune Gheorghe Dunca, explicând că, deşi există mai multe echipe de juniori în oraş, acestea nu "produc" sportivi suficient de pregătiţi să devină lideri în Superliga Naţională. "Lipseşte o strategie coerentă de dezvoltare a acestui sport. Nu se investeşte timp şi energie în jucătorii tineri cu potenţial. De multe ori antrenorii vor doar să obţină titluri la juniori, dar acest lucru nu e de ajuns".

Drept urmare, preluând un model văzut în periplurile sale în străinătate, campionul a înfiinţat, în această vară, prima şcoală privată de polo din România, dedicată juniorilor de diferite  vârste. "Ideea o am de câţiva ani. E un sistem care funcţionează în ţări precum Spania şi Statele Unite", zice iniţiatorul.

Etică de campion

Deşi este la început, şcoala lui Gheorghe Dunca a atras atenţia mai multor juniori, care s-au înscris la cursurile sale de vară, ţinute la Bazinul Olimpic şi destinate tinerilor iniţiaţi în polo, care doresc să se perfecţioneze.

"Antrenorii nu au timp să se ocupe de fiecare sportiv în parte. Dar juniorii trebuie să facă antrenamente individualizate, care să le transforme punctele slabe în unele forte. Am văzut copii mai puţin talentaţi, care au compensat prin multă muncă şi au reuşit să devină jucători mari", explică antrenorul. Tocmai de aceea, la Şcoala de polo Gheorghe Dunca, exerciţiile sunt similare celor de la formaţiile de seniori şi, ca atare, mai complexe. "O mişcare executată rapid şi corect poate face diferenţa într-un meci", spune specialistul.

Cum nu vrea să se suprapună cu echipele formate de juniori, fostul sportiv şi-a propus să lucreze cu elevii săi în vacanţe, dar - dacă ideea va prinde - nu exclude nici conceperea unor programe desfăşurate pe sezoane întregi. Căci multiplul campion ştie că un trofeu nu se câştigă doar prin talent, ci şi prin efort îndelungat...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON