URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 19 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nici nu bine a fost lansată ideea unui inel metropolitan de nord, care să treacă prin cartierul Podgoria, că megieșii s-au și organizat pentru proteste. Reacția este firească - nimănui nu-i convine ca drumul să treacă prin preajma casei sale, pentru că asta înseamnă deranj, zgomot și poluare. Dar să ieși cu pancarte de genul „Accesul permis doar riveranilor” denotă cel puțin o inabilitate.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
11 Mai 2018, 16:26

S-a decis: Care sunt cele 10 proiecte ale comunităţii care vor fi finanţate din bugetul Primăriei, cu 1,3 milioane euro

Primăria Oradea a încheiat procedura de bugetare participativă pentru anul 2018, fiind stabilite, aşa după cum a fost anunţat, 10 proiecte câştigătoare, în urma voturilor acordate de orădeni online şi direct în urnă în cadrul unor întâlniri anume organizate.

Pentru selecţia finală a celor 10 proiecte, 50% a reprezentat ponderea votului online, iar 50% votul din cadrul dezbaterilor publice.

Proiectul cu cele mai multe voturi a fost "Investind în educaţie investim în viitorul copiilor noştri", care urmăreşte dotarea sălilor de clasă din Şcoala Gimnazială "Nicolae Bălcescu" cu tehnică inovativă în domeniul învăţământului: un sistem informatic centralizat, table interactive, laptopuri, multifuncţionale, sistem audio. Proiectul a primit 1450 de voturi online şi 2276 la întâlnirile cu cetăţenii.

Pe locul al doilea s-a clasat "Parcul etnografic Onisifor Ghibu", cu 2310 voturi online şi 444 voturi în urnă. În cadrul proiectului la Liceul Onisifor Ghibu vor fi instalate două case tradiţionale relocate, restaurate şi modernizate tehnologic, un ecran pentru proiecţii în aer liber, o cişmea şi un perimetru de relaxare.

Lista proiectelor câştigătoare: 1. Investind în educaţie - investim în viitorul copiilor noştri - proiect pilot; 2. Parcul etnografic "Onisifor Ghibu"; 3. Sală multifuncţională Liceul Lucian Blaga Oradea; 4. Modernizare Piaţa Tineretului din Velenţa (Templom tér); 5. Reabilitarea casei de cultură din Podgoria; 6. Modernizare Ştrand Ioşia Nord; 7. Amenajare pistă de alergare din tartan în Parcul Salca; 8. Spaţiu pietonal - acces din str. Matei Basarab la Grădina Zoologică; 9. Extinderea accesului pe Malul Crişului: Silvaş – Făcliei; 10. Amenajare parc destinat (şi) copiilor cu dizabilităţi – Ioşia.

Cele 10 proiecte care au obţinut cel mai mare punctaj în urma voturilor urmează să fie cuprinse în bugetul Primăriei pentru anul în curs. Valoarea estimată a acestor proiecte este de 1.311.000 euro.

Potrivit informării Primăriei, în cadrul etapei de vot online, peste 5.000 de persoane au votat cele 42 de proiecte aprobate în cadrul bugetării participative, această etapă finalizându-se cu 14.610 voturi.

La cele zece întâlniri publice care au urmat etapei de vot online au participat 3.456 de cetăţeni, care şi-au exprimat 7.383 de voturi.

"Având în vedere interesul sporit din partea cetăţenilor şi prezenţa numeroasă la votul din cartiere, întâlnirile anunţate la primii zece angajatori din oraş nu vor mai avea loc", se arată în comunicat.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5772 RON
  • 1 EUR = 4.9756 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON