URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 18 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nici nu bine a fost lansată ideea unui inel metropolitan de nord, care să treacă prin cartierul Podgoria, că megieșii s-au și organizat pentru proteste. Reacția este firească - nimănui nu-i convine ca drumul să treacă prin preajma casei sale, pentru că asta înseamnă deranj, zgomot și poluare. Dar să ieși cu pancarte de genul „Accesul permis doar riveranilor” denotă cel puțin o inabilitate.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
02 Aprilie 2013, 19:31

Raed Arafat vorbeşte despre imaginea medicilor, la Oradea

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Fundaţia pentru Sănătate Bihor şi Centrul de Cercetări în Medicina de Înaltă Performanţă, în parteneriat cu Colegiul Medicilor Bihor, SARTISS şi Primăria Oradea, organizează, pe 5 şi 6 aprilie, conferinţa cu participare internaţională "Medicul şi societatea".

În cadrul evenimentului, care se va desfăşura atât în clădirea Primăriei cât şi în cea a Palatului Episcopal Romano-Catolic, vor avea loc mai multe seminarii susţinute de specialişti în mai multe ramuri ale medicinei.

Voluntariat şi donarea de sânge

"Încercăm să prezentăm abordări multiple care să ne ducă la o strategie pe care noi, medicii, să o dezvoltăm în continuare. Dorim de asemenea să atragem atenţia asupra problemelor cu care ne confruntăm fiecare în domeniul său", a declarat, marţi, într-o conferinţă de presă, dr. Ligia Burtă, unul dintre organizatori.

La eveniment sunt aşteptaţi să participe atât medicii bihoreni, care, în schimbul unei sume de participare, vor primi de la Colegiul Medicilor puncte de credit, cât şi studenţii de la Facultatea de Medicină şi Farmacie.

De altfel, prima zi a conferinţei este dedicată mai mult studenţilor. De la ora 9, în Sala Mare a Primăriei, şeful UPU şi SMURD, Hadrian Borcea, va vorbi despre ""De ce"-ul în Medicina de Urgenţă", în timp ce dr. Olivia Ligia Burtă, iar apoi dr. Carmen Pantiş vor vorbi despre "Donarea de sânge şi celule stem", respectiv "Voluntariatul, parte a soluţiilor provocărilor Medicinei de Transplant".

În aceeaşi zi, de la ora 12, dr. Foldes Adalbert, preşedintele Fundaţiei pentru Sănătate Bihor, şi dr. Ligia Burtă vor ţine un seminar pe tema "Cabinetul absolventului de medicină - "o istorie" aplicabilă secolului XXI?", şi vor propune înfiinţarea unui astfel de cabinet, unde tinerii să stabilească relaţii cu medicii din alte ţări şi să încerce să găsească specialişti care ar putea să aducă din experienţa lor la Oradea.

Arafat, despre imaginea medicilor

Sâmbătă, de la ora 10.15, dr. Raed Arafat, ministru secretar de stat în Ministerul Sănătăţii, va ţine un seminar cu tema "Transformarea medicului ca imagine a profesionistului, în societatea modernă", în timp ce, de la ora 10.55, dr. Mircea Cinteză, de la Spitalul Universitar de Urgenţă din Bucureşti şi fost ministru al Sănătăţii, va aborda "Problemele delicate ale practicii medicale azi".

Un alt seminar interesant pe ordinea de zi va fi "Deviaţie, etichetare şi stigmat social în patologia de adicţie", ţinut de dr. Jozsef Csorba, şeful Centrului de Dependenţă de Droguri din Budapesta. Potrivit dr. Foldes, la acest seminar şi-a anunţat prezenţa şi generalul Pavel Abraham, expert în probleme legate de narcotice. "Este deja o problemă să-i scăpăm pe tineri de adicţie. În Oradea ar fi nevoie de un centru de adictologie", a spus dr. Foldes Adalbert.

Ultimele seminarii ale zilei sunt rezervate medicilor orădeni: Gheorghe Carp, Ovidiu Pop, Gabriel Mihalache şi Marius Chipurici, care vor aborda, printre altele, teme precum importanţa socială a medicului şi legea malpraxisului. În paralel, în timpul conferinţei "Medicul şi societatea" va avea loc cea de-a doua întâlnire a grupului de lucru format din medici români şi maghiari, care, în cadrul unui proiect european, vor elabora un protocol comun de colaborare în domeniul chirurgiei.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
corectaţi TITLUL
VORBITUL E LA ORADEA ŞI NU IMAGINEA MEDICILOR E LA ORADEA
Postat 03 Aprilie 2013, 00:36 de ADINA
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5772 RON
  • 1 EUR = 4.9756 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON